Witam. Tak jak mówiłem dla mnie ten kwartał był swego rodzaju sprawdzam. Muszę powiedzieć że się trochę zawiodłem. Na osłodę zgadzają mi się w raporcie wszystkie wskaźniki dane i inne rzeczy poza zyskiem netto. Miałem nadzieje na skonsumowanie tego wszystkiego właśnie w tym kwartale. Marketing zjada dużo zysku I nie powinno nas to w sumie dziwić bo prezes to wszystko zapowiedział. Marketing nie idzie w błoto bo ilość pozyskanych klientów jest imponująca, a pozyskanie jedengo klienta kosztuje podobnie. Siedzę tu 5 lat i zanosi się ze posiedzę kolejne dwa lub trzy odbierając dywidende około 5 zł. Trzeba poczekać na nowe produkty, muszę powiedzieć że jest mi łatwiej bo średnia mam naprawdę niska ale nowi muszą mocno się zastanowić. Spółka jeszcze raczkuje jest w połowie rozwoju pytanie ile druga połowa potrwa i co się w międzyczasie wydarzy. Duży plus tego wszystkiego jest taki, że pomimo zapowiadanego roku przejściowego, giganttcznych nakładów na reklamę i zatrudnienie spolka generuje 200 baniek co kwartał. I dzieli się dewidwnda. Pytanie na ile to jest warte. JEśli popatrzymy na konkurencję spolka niedoszacowana jeśli spojrzymy na banana to to 75 70 wydaje się na tą chwilę optymalne.
Cześć Bambi@@ - podzielam twój osąd. Niestety taka nasza ludzka natura, że prawie zawsze oczekujemy czegoś więcej, niż mogłoby się wydawać. I tu włączają się ambiwalentne uczucia --> racjonalne myślenie przeciwko życzeniowym oczekiwaniom.Niezaprzeczalny jest rozwój bazy klienckiej XTB, który kosztuje - marketing, zwiększone zatrudnienie IT i obsługi, a jednocześnie chciałoby się trochę więcej dla nas akcjonariuszy. Rzeczywiście trudno to pogodzić z jednoczesnym znaczącym zwiększeniem zysku. Ale spokojnie - wielokrotnie zarząd udowadniał, ze dowozi zapowiedzi i to nie jest wyścig na 100/400m tylko maraton. W długim okresie zobaczymy owoce tej pracy, a na razie wystarczająco rekompensując mi także 5 letnie dywidendy (ostatnia ~30% roczna stopa zwrotu do uśrednionej wartości zakupu akcji sprzed 5 lat - już tylko to mi wszystko rekompensuje) i wzrost kursu.
Popatrzcie w ostatnim raporcie na liczby klientów w tabelach 2- 3 lata temu. Aż nie mogę się nadziwić, jaka to była mała liczba. Pamiętam jak 3-4 lata temu mędrkowałem, co może być przy liczbie klientów1,5-2 mln -> wtedy to była jakaś astronomiczna dla mnie liczba - a tu okazuje się że rzeczywiście mogą to osiągnąć już w tym roku. Niesamowite! Poza tym ciągle rozwijająca się oferta produktowa i nowe rynki .... Jak można to zmonetyzować ? jeśli np. wprowadziliby śmieszną opłatę za konto np. 10 pln/ kwartał - to już mamy dodatkowe 80 mln rocznie - prawie za nic. A to tylko początek pomysłów - bo z pewnością zarządowi ich nie brakuje!
Rozwój biznesu kosztuje. Kolejne etapy to będzie racjonalizacja i optymalizacja kosztowa. Innymi słowy: Nie napalać się na gigantyczne zyski nawet przy sporej zmiennosci. Kasa będzie pompowana w budowanie skali. Ale spokojnie. Doczekamy się wyceny x3.
Hahaha, no i spełnia się powoli scenariusz monetyzowania takiej rzeszy klientów - od końca września wracają opłaty prowizji 0,5% i w weekendy 0,8% za płatności kartą wielowalutową.
Czołowi nagoni zostali zawiedzeni. Smuteczek. Nawet bambi. Nie będzie drugiej coca coli jak u Buffeta. Zaraz przepala na marketing tyle że w przyszłym roku może na dywidende nie starczy.
Uahahahha