Nie rozumiem polityki zarządu w tej kwestii..Przez monstrualnie wysoka cenę akcji spora grupa drobnych inwestorów jest wycięta z rynku. To ułatwia zadanie dużym inwestorom odnośnie manipulowania kursem..Chyba, że o to właśnie chodzi:-)
Polityka zarządu, a dokładnie prezesa, który też jest akcjonariuszem i chce utrzymać większościowy pakiet. Dzięki temu, że poziom wejścia jest odpowiedni, nie ma tu zbyt wielu drobnych kółeczkowiczów (jest tu kilku na forum, którzy deklarują, że robią skuteczne kółka i naganiają na spadki:), a miśki trzymają wycenę (zresztą na każdym walorze mają wpływ na bieżącą cenę).
Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego split z zachowaniem akcji prezesa. Przecież nie sprzedając nie zmienia stanu posiadania po splicie. Dalej jest większościowym akcjonariuszem...Bez drobnicy za duża rola dużych inwestorów na tym walorze i podatność na celowane manipulacje, Ustawiczne shorty nie są przypadkiem, Brak splitu to moim zdaniem działanie nie w dobrze pojętym interesem pozostałych poza prezesem oczywiście akcjonariuszy
Dnia 2025-07-28 o godz. 15:01 ~Bafet napisał(a): > Polityka zarządu, a dokładnie prezesa, który też jest akcjonariuszem i chce utrzymać większościowy pakiet. Dzięki temu, że poziom wejścia jest odpowiedni, nie ma tu zbyt wielu drobnych kółeczkowiczów (jest tu kilku na forum, którzy deklarują, że robią skuteczne kółka i naganiają na spadki:), a miśki trzymają wycenę (zresztą na każdym walorze mają wpływ na bieżącą cenę).
Zgadzam się - ulica, która nie ma 15tys na akcje nie ma większego wpływu na kurs.
ALE... gdyby był split to wolumen i płynność z pewnością by urosło - co prawdopodobnie miałoby pozytywny efekt.
Wsytarczy przypomnieś sobie, jakie cuda działy sie przez ostatnie tygodnie na Rafako, by stać za niesplitowaniem. Kułeczkowcy, naganiacze psują stabilność i 'ekonomię'.
Główny akcjonariusz ma akcje uprzywilejowane .co do głosu. Po splicie akcje straciły by uprzywilejowanie . Udział w głosach głównego akcjonariusza by spadł ..
Dobrą stroną obecnego kursu jest to że nie ma złośliwego uwalanie kursu na close jedną akcją
Ale ja już mam rachunek w biurze. TO, ŻE TAK DUŻA SPÓŁKA Z OGROMNĄ KAPITALIZACJĄ NA POLSKIE WARUNKI UTRZYMUJE TAK „NIEPRZYJAZNĄ” CENĘ JEDNOSTKOWĄ TO GLOBALNA ABBERACJA..
Dnia 2025-08-04 o godz. 13:33 ~Nick napisał(a): > Ale ja już mam rachunek w biurze. TO, ŻE TAK DUŻA SPÓŁKA Z OGROMNĄ KAPITALIZACJĄ NA POLSKIE WARUNKI UTRZYMUJE TAK „NIEPRZYJAZNĄ” CENĘ JEDNOSTKOWĄ TO GLOBALNA ABBERACJA..
A co za różnica, czy masz jedną akcje po 15tys, czy 100 akcji po 150zł?