Dlaczego tak dramatycznie? Zwykła korekta w silnym trendzie wzrostowym; jesteśmy teraz na wsparciu z października 2022 i to jest pierwsze wsparcie, następne okoloce 94,5; osobiście wątpię żeby tam doszło, dlatego przy pozimie 103 odkupiłem część akcji sprzedanych powyżej 120; obecny poziom rysuje bardzo ładny ORGR z zakresem wzrostu do ok.180
Wracając do mojego wpisu z 28.07.25 i mojej zabawy z kreskami doszliśmy jednak do poziomu drugiego wsparcia (ok.94,5) i osobiście zgodnie z założeniami powiększam pozycję wykorzystując zysk z akcji redukowanych powyżej 120 zł; jutro piątek i optymalne zamknięcie tygodnia to okolice 103 zł., co potwierdziłoby słuszność obranej strategii; jednak zamknięcie tygodnia poniżej poziomu 94 zł zmusi mnie do większej redukcji pozycji, ze wzgęldu na zwiększające się ryzyko spadku do 84 zł, a potem 72. Od strony fundamentalnej nie widzę jednak powodów do realizacji scenariusza negatywnego; po deklaracjach spólki o przechodzeniu w umowach na model subskrypcyjny, skupianiu się obecnie na dużych klientach zdolnych do wykorzystywania dużego potencjału platformy i spekulacjach, że w I kw. spółka zaksięgowała w całości przychody tegoroczne z umowy z Rabobankiem obawiałem się, że II kw. moze zakończyć się wręcz spadkiem przychodów - dlatego ponad dwukrotne zwiększenie przychodów w stosunku do II kw. 2024 zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie; III kw. to monetyzacja umowy raportowanej 5 sierpnia, więc ze strony przychodowej nie powinno być negatywnych zaskoczeń, a finalizacja którejkolwiek z negocjowanych umów powinna w takich warunkach spowodować wyskok kursu i pozostawanie obecnie bez akcji jest bardzo ryzykowne. Osobiście rozumiem zniecierpliwienie akcjonariuszy raportowaniem księgowych strat spowodowanych programem motywacyjnym, ale wielkość tego programu jest określona uchwałą WZ, nie ma wpływu na sytuację finansową spółki, a poduszka finansowa z ostatniej emisji akcji i zrealizowanie całości przychodów z 24 w I poł. 25 pokazuje, że w spółce dzieje się dobrze i nawet gwałtowne korekty nie powinny przeszkodzić kontynuacji trendu wzrostowego.
"Od strony fundamentalnej nie widzę jednak powodów do realizacji scenariusza negatywnego", nic tylko płynność kuleje i potrzebna kolejna tura finansowania wkrótce ? 85 zł must be.
Nie wiem dlaczego piszesz o kulejącej płynności i potrzebie kolejnej emisji? Przecież spółka pozyskała w kwietniu blisko 60 mln zł z emisji akcji; program motywacyjny, odpisy amortyzacyjne i aktualizacyjne to koszt niepieniężny, a EBIDTA skorygowana o te wartości to 2,15 mln straty w II kw. i przy takich stratach kwartalnych pieniędzy z emisji powinno wystarczyć na ponad dwa lata; myślę, że spółka w celu przyśpieszenia wzrostu będzie planowała następną emisję akcji, ale nie przy tych poziomach cenowych, bo tego na razie robić nie musi.
Bardzo wysokich lotów tutejszy akcjonariat pisząc: "jutro piątek i optymalne zamknięcie tygodnia to okolice 103 zł., " A ja wiem że na pewno ten tydzień będzie zamknięty kursem 96 zł :P