Słupy Novitusa mają ok 600k akcji - to te ostatnie obroty ( patrz wykres spółki ) - teraz bedzie zero obrotów . te 600k to aby być zabezpieczonym i przegłosowac w grupach drobnych w razie gdyby znów dymili.
Moim zdaniem nie ma co kombinować trzeba zatwierdzic emisje wtedy sam Novitus podbije kurs ( wycena akcji wpłynie mu + na wynik ) Później będzi emusiał ogłaszac wezwania, a to łakomy konsek dla funduszy wiec kurs i tak pójdzie w górę.
Tak to wygląda, przynajmniej LSI dostanie kasę i bedzie miało dostęp do nowych większych klientów - wieksze zamówienia i przychody a co za tym idzie zysk.
Wszystko prawie się zgadza, z jednym małym wyjątkiem. Produkcja softu dla tak rozproszonego i wymagającegho klienta jakim jest branża hospitality wymaga indywidualnych starań i zabiegów a nie potraktowania z gruba (zarówno w sensie kasy jak i serwisu). Novitus 15 lat temu podejmował próbę produkcji własnego oprogramowania dla sieci sklepów i sprawa upadła. Rok temu odkupił ponownie oprogramowanie zarówno dla sklepów jak i gastronomii i hoteli. Dziś sprawa grzęźnie i traci rozpęd (dobra ekipa przejęta wraz z softem wykrusza się i z czasem okazuje się , że zakupione oprogramowanie to fajny kawałek softu i nic więcej). Więc co robi Novitus - ano uderza jeszcze głębiej starając się skupić i skonsolidować rynek. Osobiście nie mam żadnych wątpliwości , że ta kolejna próba i tak się nie powiedzie bo pojawią się sprytniejsi , szybsi, lepsi i lepiej zmotywowani przy tym będąc bliżej zarówno klienta jak i sieci sprzedaży, o czym szefowie Novitusa przekonają się już w przyszłym roku.
...''Słupy Novitusa mają ok 600k akcji - to te ostatnie obrot...''' mam poważne wątpliwości co do tej tezy....Ok mieliło się ostatnio dużo papiera ale......tylko mieliło...Takie jest moje zdanie...Nikt rozsądny nie pozbywa się teraz papiera nawet po 4,70,, i ,tym bardziej ;))))
ha: Nie do końca : wszystko co rozproszone da sie skupić. Patrz Softech który ma dobra sieć partnerów ( mniejszych firm) ta sieć można rozwijać i czerpac zyski chyba o to chodzi Novitusowi. Te mniejsze firmy dziłaja lokalnie i sa blisko klienta. Maja razem z LSI spory udział w tym rynku ok 70% taka koncenytracja jest dla nich interesujaca i docelowo można ja nadal zwiększac przez następnych partynerów lub dołanczajac partynerów Novitusa. W sumie gra idzie o przejęcie tego rynku. Jest jeszcze Elzab, ale tu wiadomo nie dogadaja sie. Ja bym na miejscu Elzabu kupił 10 % LSI z rynku aby zablokować zdobycie przewagi przez Novitusa, bo nie ma co ukrywac LSI stoi między novitusem i Ezlabem.
Moim zdaniem Siewiera Podgórny dali sie podejść przez presje cenową jaka zrobił Novitus na akcjach ( to że oni pogrywaja to pewne ) . Zrzucili kurs na 3 zł i poszli z propozycją do LSI. Ci sie złapali na ta sieć widząc co jest z kursem i rynkiem w najgorszym momencie. Myślę , że dzis by nie podpisali takiej umowy.
Teraz tak jak napisałem raczej nikt nie przeszkodzi Novitusowi w tej emisji ( maja juz tyle żeby przebić drobnych )
To nie głupota Siewiery , ale kiepska sytuacja spółki zmusiła go do sięgnięcia po 4,5 bańki Novitusa. Bez nich i poszerzonych rynków ta spółka zatonie. Pytanie czy wykorzysta tą szansę. Uważam, że nie, bo wyrzynając z rynku własnych dealerów szybko wyhoduje groźną konkurencję.
Czy ty myslisz ze kiedykolwiek zobaczysz te akcje na gieldzie ? Oj kolego masz bardzo znikome pojecie , pewne jest ze Novitius bedzie chcial miec ponad 50% a moze i nawet 66%. Watpie by ten projekt uzyskal aprobate mniejszosci, zawsze mozna powiedziec ze zarzad dziala na szkode mniejszosci i zalozyc przez SSI sprawe w sadzie i z emisji dupa ?
Aapomniałem dodac że przesiadłem sie na Kredyt Bank bo tam przynajmniej KBC płacił ostatnio po 13 zł za pakiet .Przynajmniej jest jasne wszystko i powoli do góry juz 1,25 zł za papier i bedzie jeszcze.chyba ??
ha: widac że dostałęś od Novitusa po dupie na LSI :))
A czemu ma zatonąć ? przeanalizuj wyniki jest całkiem stabilnie , a wręcz rozwojojwo.
Dlaczego miałby pozbywac sie mniejszych ? raczej bedzie z nimi wspóracował jak to czynia teraz
Sądze że spółka za 3 lata bedzie po 50 zł tylko kwestia emisji zostaje do rostrzygnięcia.
Na wartośc księgową równiez się zgadzam...mi nie chodzi o emisję ,ale cena 3,- to było przegięcie. Jak dadzą 4,60 będę głosował za. Wtedy mamy to co wczoraj na 5nfi victoria:)
Novitus jako inwestor do spóółce wiele kożyści w postaci struktury kapitałowej premiującej wzrost, gotówkę , synergie biznesowe...napewno zostanie utworzony system motywacyjny. Lsi będzie miał dostęp do sieci dystrybucji novitusa i wiele, wiele innych.
Poniżej 4,- to nawet niech nie probują :)))
Czasy są takie, że mały nie ma szans i to jest najlepsze rozwiązanie dla obu firm. Bedą się uzupełniały, a razem bedą miały dużo większe możliwości na rynku.
Novitus, to świetna firma. Przy jego pomocy LSI może zrobić duży krok do przodu.
Jaki tu dzisiaj ruch. Widać. że wam troche za skóre zalazła informacja. Na słowo analityka też przyjdzie wam troche poczekać bo do 5zl to droga coraz dłuższa. Teraz będzie kiszonka ciąg dalszy.