• Autorska prognoza wyników 2q25 Autor: ~Móchamed [31.61.254.*]
    mln zł
    2 880 Przychody (zawierają 150 mln zł z konsolidacji Szopex i rozpoznania przychodów)
    1 446 Wynik brutto
    50.2% Marża brutto(1 090) Koszty sprzedaży i zarządu (uwzględniają wzrost kosztów marketingowych)
    356 Wynik na sprzedaży
    20 PPO/PKO (dodatnie różnice kursowe)
    376 Wynik operacyjny
    (80) Koszty finansowe
    296 Wynik przed opodatkowaniem.
    240 Wynik netto skonsolidowany
    546 EBTDA MSSF16
    19.0% Marża EBITDA

Założyłem brak ujemnych różnic kursowych na transakcjach forward zakładając, że zostały zamknięte a straty rozliczone w 1q. Marża brutto może być pod presją agresywnych promocji widocznych szczególnie w lipcu.

• Re: Autorska prognoza wyników 2q25 Autor: ~realista [46.151.18.*]
    Takie wyniki to od razu lecimy na 250 i wyzej.
    Moim zdaniem nie dojdziemy z rentownoscia do 19% - za malo sprzedali w pierwszych cenach, ruszyli z wyprzedazamia juz na poczatku czerwca. Ten wynik moze i taki by mogl byc ale nie przy mocno ujemnym lfl w maju najwazniejszym dla tego kwartalu miesiacu. Ja zakladam ze bedzie ebitda 100mln nizsza ok 440 - o ile oczywiscie nie bedzie czarowania jak zrobili w q4 ze sprzedaza hurtowa.
  • Re: Autorska prognoza wyników 2q25 Autor: ~Móchamed [31.61.254.*]
    Wiadomo, że w 2q najgorszy jest lipiec. Pytanie ile z majowego uszczerbku pogodowego poprawi czerwiec. Niby dane GUS dla kategorii są silne. W mocno rabatowanym 4q marża brutto wynosiła 49.2%. Przy marży brutto 49.0% ebitda wychodzi 511 mln czyli 17.7%.
    Q4 to jedna troche inna bajka - tam jest listopad i swieta dla HP najwazniejszy okres w roku. A listopad w q4 mieli bardzo dobry nawet sie chwalili podczas ofciajlnych wynikow q3.
    Oby Twoja progrnoza sie spelnila bedzie mozna brac L w ciemno ale moim zdanem jest zbyt optymistyczna. q2 dzieli sie zawsze na okres do wyprzedazy i sama wyprzedaz. Dla ccc w tym roku pierwszy wazniejszy byl na ujemnym lfl moim zdaniem na -10% lpp mialo -7% w maju oficjalnie potwierdzone na konferencji, a obuwie jest bardziej zalezne od pogody. Przy tak slabym lfl moim zdaniem marza bedzie nizej. Do wynikow 2 tyg na szczescie tylko - ja mam nadzieje ze napisza wprost co zaliczyli z jakiego okresu do sprzedazy hurtowej.
  • Re: Autorska prognoza wyników 2q25 Autor: ~Móchamed [31.61.254.*]
    Powinni jasno powiedzieć nie tylko co zaliczyli ale również czego w danym okresie nierozpoznali i jakie jest saldo nierozpoznanej sprzedaży na koniec okresu. Segment hurtowy zasługuje na wydzielenie z ccc bo dystrybucja licencji i sprzedaż do WB będą coraz bardziej zniekształcać wyniki szyldu CCC. Sprzedaż hurtowa ma niską marżę a przyzwoitą ebitda.
  • Re: Autorska prognoza wyników 2q25 Autor: ~Młody [83.22.228.*]
    No i Super, to wystarczy - nic więcej nie potrzeba do tego aby wspiąć się na 250 zyla
  • Autorska prognoza wyników 2q25 Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    240 mln wynik netto. Oby, choć nie wiem jak to policzyłeś. Ale rachunkowość nie jest moja mocna stroną. mBank przy sporo gorszych prognozach wycenia CCC na 230 zł. Jeśli Twoje prognozy okażą się celniejsze, to rzeczywiście kurs powinien przebić 250 zł. Przy takiej dynamice i nowych otwarciach skumulowanych w Q3 i na początku Q4, nie powinno być problemu z osiągnięciem założonych 12 mld przychodów w całym roku. Przy tanim dolarze wydaje mi się, że marża EBITDA może osiągnąć zakładane 20%. Za dwa tygodnie powinno sporo sie wyjaśnić.
    Patrzac na to tempo otwarc rzeczywiscie widac ze przchody nie powinny byc problemem zobaczymy jak rentownosc ebitda.
  • Re: Autorska prognoza wyników 2q25 Autor: ~Móchamed [31.61.241.*]
    Jak dodamy prognozę przychodów mbanku na 2q do 1q to otrzymamy 5.1 mld. Do celu zostaje 6.9 mld co jest wyzwaniem. Jeżeli dodamy prognozę ebitdy mbanku do 1q to otrzymamy średnią marżę 16.6%. Jeżeli nie zobaczymy przynajmniej 2.9-3.0 przychodów i 19% marży to nie dowiozą prognoz rocznych albo dowiozą tylko przychody.
  • Re: Autorska prognoza wyników 2q25 Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Móchamed - policzyłem to sobie w ten sam sposób. Jak juz napisałem wczesniej, uważam że przychody będą wyższe o 100/200 mln niż te prognozowane przez mBnak. A dynamika przychodów w Q3 i Q4 będzie powyżej 10%, co przełoży sie na przychody powyżej 3 mld w obu tych kwartałach. Co powinno skutkować przychodami w całym roku bardzo blisko 12 mld. Na pewno nie będzie mniej niż 11,5 mld. Ze wszystkich wskaźników przewidywanych przez mBank, uważam, że właśnie marża jest najbardziej niedowartościowana. Pisałem już wcześniej o tanim dolarze, który wspiera marżę, ale są też inne wskaźniki sugerujące poprawę marży jak choćby mniejsza presja płacowa, czy taniejąca energia i paliwo. Zamieszanie z polityką celną Trumpa mogło trochę przyprzeć do muru producentów w Azji, były głosy z branży, że łatwiej sie z nimi negocjowalo. Fracht również potaniał.
    Przyznam, że chyba nie wyraziłem sie precyzyjnie co do mojej wiary w osiagnięcie marży w wysokości 20%. Nie miałem na myśli osięgnięcia 20% marży EBITDA dla całego 2025 roku, ale osiagnięcie tego poziomu w Q3 lub Q4. Dla całego 2025 roku 20% jest raczej niemożliwe. Ale jeśli zostanie osiagnięty poziom 20% w Q3 lub Q4, to będzie duża szansa na utrzymanie tej marży przez cały 2026 rok.
    Nie jestem pewien, co założył Miłek - czy 20% marży w całym 2025 roku, czy osiagnięcie tego poziomu pod koniec roku.
  • Re: Autorska prognoza wyników 2q25 Autor: ~Móchamed [31.61.241.*]
    Chyba do tutejszych stręczycieli zaczyna docierać, że wykonanie ambitnej prognozy zarządu nie jest takie oczywiste i interpretuje oczywiste założenia prognozy w sposób przypominający zakładanie majtek przez głowę.
    Według tej logiki 12 mld przychodu to pełen rok. Natomiast marża to sezonowe wydarzenie, które nie musi iść w parze z rocznym przychodem, które może się pojawić w wybranym przez zarząd okresie.
    Może plany dotyczące 20% marży zostały już z naddatkiem zrealizowane kiedy bzykbzyk 1 kwietnia zaszalał i nabył markowe sznurówki do garniturowych gumofilców Hunter za 14.99 zł w Modivo Club Gold z 10% cashbackiem , na których skorygowana marża ebitda według MSSF16 wyniosła 60%.
  • Re: Autorska prognoza wyników 2q25 Autor: ~hero [185.246.208.*]
    he he he dobre dobre panie ale zostawmy amebę z paroma sztukami w kieszeni
  • Re: Autorska prognoza wyników 2q25 Autor: ~hero [185.246.208.*]
    po 34 latach spędzonych na GPW takich jak on i Bbb przerabiałem tysiące, ,zostali biedakami
[x]
CCC -1,29% 187,85 2025-09-25 17:01:38
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.