• emisja po 7,09zł? Autor: ~dani_olmo [89.79.198.*]
    Czy tu ma być emisja po 7,09zł ?
  • Re: emisja po 7,09zł? Autor: dywersyfikuje_my [37.8.202.*]
    Jakiś czas temu opisywałem w odpowiedzi na forum i pozwolę sobie wkleić (w skrócie emisja po 7,09 jest dla aktualnych posiadaczy akcji SatRev którzy za 1 akcje SatRev otrzymaja 2 akcje ECL(z emisji E) :

"
    Po kolei...

Dokumenty mówią że SatRev warty jest 136 230 000 PLN. SatRev "składa" się aktualnie z 9 609 918 akcji czyli 1 akcja wg wyceny warta jest ok 14,18 PLN.

Dokumenty mówią że w tym wypadku na dzień dokumentu 1 akcja SatRev tj. 2,88 akcji ECL (ECL wyceniają na potrzeby połączenia na ok 4,92 x 1 391 300 akcji)

Połączenie nastąpi w drodze emisji E nowych akcji ECL które obejmią aktualni akcjonariusze SatRev, czyli 19 219 836 nowych akcji ECL po 7,09 PLN = 9 609 918 akcji po 14,18 PLN

Zatem stosunek "wymiany" dla aktualnych akcjonariuszy wg. mnie to 2 nowe akcje ECL = 1 akcja SatRev.

Po połączeniu rynek zweryfikuje czy jednak przyjmie cenę emisyjną jako wartość połączonego podmiotu czy jednak wiara w sektor New Space i polskiego producenta satelitów jest uzasadniona i lecimy wyżej.

P.S. Mnie ciekawi dlaczego ludzie kupują akcje ECL powyżej tych 7,09 skoro akcje SatRev można nabyć jeszcze poniżej wartości z wyceny?"

• Re: emisja po 7,09zł? Autor: ~lopp [185.119.13.*]
    Dnia 2025-07-22 o godz. 13:37 dywersyfikuje_my napisał(a):
    > Jakiś czas temu opisywałem w odpowiedzi na forum i pozwolę sobie wkleić (w skrócie emisja po 7,09 jest dla aktualnych posiadaczy akcji SatRev którzy za 1 akcje SatRev otrzymaja 2 akcje ECL(z emisji E) :
    > >
    > > "
    > > Po kolei...
    >
    ..................................
    >
    > P.S. Mnie ciekawi dlaczego ludzie kupują akcje ECL powyżej tych 7,09 skoro akcje SatRev można nabyć jeszcze poniżej wartości z wyceny?"
    > >

Gdzie można nabywać akcje satrev??????
    Po 2 czy kapitalizacja po połączeniu około 200 mln zł to dużo?

• Re: emisja po 7,09zł? Autor: ~Lekarz [37.30.56.*]
    Dnia 2025-07-22 o godz. 13:37 dywersyfikuje_my napisał(a):
    > Jakiś czas temu opisywałem w odpowiedzi na forum i pozwolę sobie wkleić (w skrócie emisja po 7,09 jest dla aktualnych posiadaczy akcji SatRev którzy za 1 akcje SatRev otrzymaja 2 akcje ECL(z emisji E) :
    > >
    > > "
    > > Po kolei...
    >
    > Dokumenty mówią że SatRev warty jest 136 230 000 PLN. SatRev "składa" się aktualnie z 9 609 918 akcji czyli 1 akcja wg wyceny warta jest ok 14,18 PLN.
    >
    > Dokumenty mówią że w tym wypadku na dzień dokumentu 1 akcja SatRev tj. 2,88 akcji ECL (ECL wyceniają na potrzeby połączenia na ok 4,92 x 1 391 300 akcji)
    >
    > Połączenie nastąpi w drodze emisji E nowych akcji ECL które obejmią aktualni akcjonariusze SatRev, czyli 19 219 836 nowych akcji ECL po 7,09 PLN = 9 609 918 akcji po 14,18 PLN
    >
    > Zatem stosunek "wymiany" dla aktualnych akcjonariuszy wg. mnie to 2 nowe akcje ECL = 1 akcja SatRev.
    >
    > Po połączeniu rynek zweryfikuje czy jednak przyjmie cenę emisyjną jako wartość połączonego podmiotu czy jednak wiara w sektor New Space i polskiego producenta satelitów jest uzasadniona i lecimy wyżej.
    >
    > P.S. Mnie ciekawi dlaczego ludzie kupują akcje ECL powyżej tych 7,09 skoro akcje SatRev można nabyć jeszcze poniżej wartości z wyceny?"
    > >

Zapraszam
  • Re: emisja po 7,09zł? Autor: ~dani_olmo [89.79.198.*]
    Ok, dzięki za wyjaśnienie. A w jaki sposób można nabyć te akcje poniżej obecnej ceny rynkowej 9,5zł.
    Po drugie, jeśli po połączeniu kapitalizacja będzie wynosić 200mln zł, to chyba to jest mocny balon przy przychodach rocznych spółki na poziomie 9mln zł i kapitale własnym na koniec 2024 też na poziomie 9mln zł, teraz pewnie jest niższy, bo spółka leci na stratach i jeszcze długo będzie lecieć moim zdaniem.
  • Re: emisja po 7,09zł? Autor: dywersyfikuje_my [37.8.202.*]
    Dnia 2025-07-23 o godz. 08:18 ~dani_olmo napisał(a):
    > Ok, dzięki za wyjaśnienie. A w jaki sposób można nabyć te akcje poniżej obecnej ceny rynkowej 9,5zł.
    > Po drugie, jeśli po połączeniu kapitalizacja będzie wynosić 200mln zł, to chyba to jest mocny balon przy przychodach rocznych spółki na poziomie 9mln zł i kapitale własnym na koniec 2024 też na poziomie 9mln zł, teraz pewnie jest niższy, bo spółka leci na stratach i jeszcze długo będzie lecieć moim zdaniem.

ECL trzeba kupować na NC (chyba że komuś uda się odkupić to co poza free float :)

Dziś zainteresowani (moim zdaniem) posiadaniem pozycji w spółce po połączeniu mają dwa wyjścia:

1. Kupić ECL (gdzie na podstawie dokumentów można by przyjąć że 2 dzisiejsze akcje ECL to 1 SAT idąc tą logiką wartość 1 SAT = wartość zakupionych 2 akcji ECL (w chwili pisania 2 x 9,2 = 18,4))

2. Kupić poza rynkiem SAT - moim zdaniem da się znaleźć poniżej w/w podanej wartości

Oczywiście po połączeniu i dopuszczeniu do obrotu akcji z nowej emisji, w zależności od kondycji spółki, potencjału jej kontraktów i tego jak będzie wyglądać hype na branże kosmiczną rynek zweryfikuje czy akcja będzie warta np 7,09 czy 15 czy może i 35 (na forum można znaleźć i takie twierdzenia).
    Matematyka jest prosta - im niższa cena wejścia dziś tym w teorii łatwiej będzie można zyskać na wzroście, a niższa cena wejścia to też niższe ryzyko straty - bo ta pamiętamy że jest możliwa zawsze - taki rynek.

Co do kapitalizacji 200mln - życzę sobie i każdemu akcjonariuszowi aby ta liczba była jak najwyższa :) (czy to balon czy nie - myślę, że każdy powinien mieć tu własną opinię po zbadaniu dostępnych publicznie informacji)

Od dłuższego czasu przyglądam się całej branży kosmicznej i moim zdaniem potencjał jest bardzo duży, dlatego uważam, że warto o tym rozmawiać - bo wiedzieć więcej znaczy działać skuteczniej i pewniej.

Zapraszam zainteresowanych "kosmiczną" burzą mózgów do rozmowy, @ znajdziecie bez trudu - https://dywersyfikuje.my/

[x]
ECL 2,22% 4,60 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.