Jakiś czas temu opisywałem w odpowiedzi na forum i pozwolę sobie wkleić (w skrócie emisja po 7,09 jest dla aktualnych posiadaczy akcji SatRev którzy za 1 akcje SatRev otrzymaja 2 akcje ECL(z emisji E) :
"
Po kolei...
Dokumenty mówią że SatRev warty jest 136 230 000 PLN. SatRev "składa" się aktualnie z 9 609 918 akcji czyli 1 akcja wg wyceny warta jest ok 14,18 PLN.
Dokumenty mówią że w tym wypadku na dzień dokumentu 1 akcja SatRev tj. 2,88 akcji ECL (ECL wyceniają na potrzeby połączenia na ok 4,92 x 1 391 300 akcji)
Połączenie nastąpi w drodze emisji E nowych akcji ECL które obejmią aktualni akcjonariusze SatRev, czyli 19 219 836 nowych akcji ECL po 7,09 PLN = 9 609 918 akcji po 14,18 PLN
Zatem stosunek "wymiany" dla aktualnych akcjonariuszy wg. mnie to 2 nowe akcje ECL = 1 akcja SatRev.
Po połączeniu rynek zweryfikuje czy jednak przyjmie cenę emisyjną jako wartość połączonego podmiotu czy jednak wiara w sektor New Space i polskiego producenta satelitów jest uzasadniona i lecimy wyżej.
P.S. Mnie ciekawi dlaczego ludzie kupują akcje ECL powyżej tych 7,09 skoro akcje SatRev można nabyć jeszcze poniżej wartości z wyceny?"