• Wyprowadzona kasa Autor: ~Mistrzu [195.205.114.*]
    Ładnie kasę wyprowadzili ze spółki, ciekawe co na to KNF?
  • Re: Wyprowadzona kasa Autor: ~King [31.60.108.*]
    Co znaczy wyprowadzili kasę? Kasa leży na rachunkach źle inwestują zle ludzie ogarnijcie sie
  • Re: Wyprowadzona kasa Autor: ~Mistrzu [195.205.114.*]
    Wystosowałem pismo w sprawie ostatniego ESPI,ale nie otrzymałem odpowiedzi, sprawa jak dla mnie bardzo mocno śmierdzi. Cena 2000 zł/m jest mega zawyżona. Sprawę kierują do KNF

Szanowny Panie Prezesie,
    Jako akcjonariusz spółki Geotrans S.A. jestem żywotnie zainteresowany jej rozwojem i stabilnością finansową. Z uwagą śledzę publikowane raporty bieżące i okresowe.
    W związku z raportem ESPI z dnia 18 lipca 2025 r., informującym o zawarciu umowy pożyczki pomiędzy N38 sp. z o.o. a Nefrytowa sp. z o.o. na kwotę 1 000 000 zł, a także o nabyciu działki budowlanej przez Nefrytowa sp. z o.o. od Pana i Pana Tomasza Maślanki za kwotę 2 000 000 zł, chciałbym wyrazić swoje zaniepokojenie i poprosić o dodatkowe wyjaśnienia.
    Moje wątpliwości wynikają z kilku kluczowych aspektów:
    1. Charakter transakcji z podmiotem powiązanym i konflikt interesów:
    • Fakt, że sprzedającymi nieruchomość są osoby pełniące funkcje w Zarządzie Geotrans S.A. oraz w spółce zależnej, a nabywcą jest spółka zależna, stanowi wyraźny konflikt interesów.
    • Wartość tych transakcji (łącznie 3 000 000 zł) znacząco przekracza 5% aktywów spółki Geotrans S.A. na koniec 2023 roku, co czyni je istotnymi transakcjami z podmiotami powiązanymi. Wierzę, że wszelkie wymogi formalne, w tym zgoda Rady Nadzorczej, zostały w tej kwestii dopełnione.
    1. Zasada ceny rynkowej i wycena nieruchomości:
    • Zgodnie z zasadami ładu korporacyjnego oraz przepisami prawa, wszystkie transakcje z podmiotami powiązanymi powinny być zawierane na warunkach rynkowych (arm's length principle). Kluczowe jest zapewnienie, że cena 2 000 000 zł za działkę budowlaną faktycznie odzwierciedla jej obiektywną wartość rynkową, a warunki pożyczki są rynkowe.
    • W kontekście tak istotnej transakcji, która budzi naturalne pytania o obiektywizm wyceny, chciałbym zapytać, czy w celu ustalenia wartości nieruchomości została sporządzona niezależna wycena przez rzeczoznawcę majątkowego? Jeśli tak, proszę o potwierdzenie tego faktu.
    • Chciałbym również zapytać, czy spółka posiada kompletną dokumentację cen transferowych dla tej transakcji, która potwierdza jej rynkowy charakter?
    1. Transparentność i zaufanie akcjonariuszy:
    Jako akcjonariusz oczekuję, że wszystkie działania Zarządu będą prowadzone z najwyższą dbałością o interes spółki i wszystkich jej akcjonariuszy, zgodnie z zasadami transparentności i najlepszymi praktykami ładu korporacyjnego, w tym "Dobrymi Praktykami Spółek Notowanych na NewConnect 2024".

• Re: Wyprowadzona kasa Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    Mnie też się tu nie podoba parę rzeczy, m.in. program motywacyjny:
    13 styczeń 2021 (szczegóły nie były jeszcze opracowane):
    realizacja uzależniona zostanie od spełnienia dwóch celów:
    - osiągnięcia przez Spółkę wskazanej wartości EBITDA,
    - wzrostu kursu akcji oraz osiągnięcia przez Spółkę wyznaczonej kapitalizacji. 
    13 czerwca 2022 (podano szczegóły):
    > posiadanie utrzymanego stosunku pracy (warranty serii B);
    > osiągnięcie co najmniej jednego z trzech celów (warranty serii A):
    - kapitalizację w wysokości 100 mln zł [20 zł na akcję - obecnie nie do osiągnięcia],
    - skumulowaną EBITDA za lata 2022-2025 w wysokości 40 mln zł [obecnie chyba 16 mln zł], 
    - uzyska zezwolenia na przetwarzania odpadów o łącznej masie co najmniej 200 tys. ton. [chyba zbyt prosty cel?].

Część akcji z programu motywacyjnego wystarczy że członkowie zarządu/rady/personelu będą mieli utrzymany stosunek pracy (te pierwsze warranty - tj. 450k akcji do zamienienia za warrant za 4.0 zł). A gdy osiągną choć jeden z trzech celów to jeszcze 150k akcji po cenie 0.1 zł (byłoby dobrze i sprawiedliwie gdyby to były co najmniej 2 cele).

Ogólnie w roku 2026/2027 przywita nas pewnie 600000 akcji, można liczyć że gdyby chcieli je upłynniać to oby nie po 4-6 zł...

Oraz polityka dywidendowa (wypłacenie od 0 do 80% zysków) - była już okazja do wynagrodzenia akcjonariuszy.

No i jeszcze kiedyś celem spółki było przejście na GPW...
  • Re: Wyprowadzona kasa Autor: ~hehe [37.190.216.*]
    dobrze, ciśnij ich, zgłaszaj do KNF zanim będzie za późno.
    żeby nie okazało się że zamiast dywidendy dla wszystkich akcjonariuszy, kasa płynie tylko do tych dwóch.
    już raz kupił kompanie elektryczną która wiadomo jak skończyła
  • Re: Wyprowadzona kasa Autor: ~gts [188.146.12.*]
    Ty się martwisz że kasa znika a tu cyk i kolejna spółeczka do której ewentualnie można coś przetransferować.
    Możliwość się zwiększają, odwrotnie do zysków
  • Re: Wyprowadzona kasa Autor: ~Mistrzu [195.205.114.*]
    Ja już się pogodziłem z stratą,której raczej już nie odzyskam, ale jakby taki Maslanka i Weremczuk poszli do paki na jakiś czas to bym był zadowolony.
    Nie wiem jaką masz średnią, ale też nie przesadzajmy.

Jesteśmy obecnie kursem poniżej wartości księgowej, a jak spółka będzie miała dalej zyski (choć małe) + inwestycje w nieruchomości (choć może nie idealne) to ta wartość księgowa będzie dalej rosła.

Gdybyś mógł kupić wszystkie akcje po 3 zł i zlikwidować spółkę, to pomimo kosztów i utraty wartości i tak byś wyszedł na duży plus. Także kto wie, może będzie podwójny dołek i się zmieni trend. Albo wreszcie pokażą coś w umowach i wynikach.

Dużo gorzej niż teraz już nie powinno być.
    * - chyba że zaczną pokazywać znaczące straty
  • Re: Wyprowadzona kasa Autor: ~Ali [31.0.76.*]
    Jesteśmy niewolnikami ich "widzi mi się" Będą chcieli to wykażą stratę będą chcieli to przepalą kasę na drogie nieruchomości. Oni mają wynagrodzenia premie i inne możliwości wzbogacenia się
  • Re: Wyprowadzona kasa Autor: ~King [37.47.242.*]
    Bzdury piszesz
    Przychody były ok ja myślę że cash poszedł na inwestycje czekam na raport tak jak piszesz tutaj gorzej być raczej nie może biznes przychodowo powtarzalny
    Przecież tutaj chodzi o potencjalne kary administracyjne które mogą położyć biznes a decyzję na nową spółkę zamykają takie ryzyko
[x]
GEOTRANS -3,00% 5,82 2025-09-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.