Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  6,12 zł , zmiana od tamtej pory: -11,76%

Re: Wyprowadzona kasa

Wystosowałem pismo w sprawie ostatniego ESPI,ale nie otrzymałem odpowiedzi, sprawa jak dla mnie bardzo mocno śmierdzi. Cena 2000 zł/m jest mega zawyżona. Sprawę kierują do KNF

Szanowny Panie Prezesie,
Jako akcjonariusz spółki Geotrans S.A. jestem żywotnie zainteresowany jej rozwojem i stabilnością finansową. Z uwagą śledzę publikowane raporty bieżące i okresowe.
W związku z raportem ESPI z dnia 18 lipca 2025 r., informującym o zawarciu umowy pożyczki pomiędzy N38 sp. z o.o. a Nefrytowa sp. z o.o. na kwotę 1 000 000 zł, a także o nabyciu działki budowlanej przez Nefrytowa sp. z o.o. od Pana i Pana Tomasza Maślanki za kwotę 2 000 000 zł, chciałbym wyrazić swoje zaniepokojenie i poprosić o dodatkowe wyjaśnienia.
Moje wątpliwości wynikają z kilku kluczowych aspektów:
  1. Charakter transakcji z podmiotem powiązanym i konflikt interesów:
  • Fakt, że sprzedającymi nieruchomość są osoby pełniące funkcje w Zarządzie Geotrans S.A. oraz w spółce zależnej, a nabywcą jest spółka zależna, stanowi wyraźny konflikt interesów.
  • Wartość tych transakcji (łącznie 3 000 000 zł) znacząco przekracza 5% aktywów spółki Geotrans S.A. na koniec 2023 roku, co czyni je istotnymi transakcjami z podmiotami powiązanymi. Wierzę, że wszelkie wymogi formalne, w tym zgoda Rady Nadzorczej, zostały w tej kwestii dopełnione.
  1. Zasada ceny rynkowej i wycena nieruchomości:
  • Zgodnie z zasadami ładu korporacyjnego oraz przepisami prawa, wszystkie transakcje z podmiotami powiązanymi powinny być zawierane na warunkach rynkowych (arm's length principle). Kluczowe jest zapewnienie, że cena 2 000 000 zł za działkę budowlaną faktycznie odzwierciedla jej obiektywną wartość rynkową, a warunki pożyczki są rynkowe.
  • W kontekście tak istotnej transakcji, która budzi naturalne pytania o obiektywizm wyceny, chciałbym zapytać, czy w celu ustalenia wartości nieruchomości została sporządzona niezależna wycena przez rzeczoznawcę majątkowego? Jeśli tak, proszę o potwierdzenie tego faktu.
  • Chciałbym również zapytać, czy spółka posiada kompletną dokumentację cen transferowych dla tej transakcji, która potwierdza jej rynkowy charakter?
  1. Transparentność i zaufanie akcjonariuszy:
Jako akcjonariusz oczekuję, że wszystkie działania Zarządu będą prowadzone z najwyższą dbałością o interes spółki i wszystkich jej akcjonariuszy, zgodnie z zasadami transparentności i najlepszymi praktykami ładu korporacyjnego, w tym "Dobrymi Praktykami Spółek Notowanych na NewConnect 2024".

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GEOTRANS 3,45% 5,40 2025-09-05 16:22:43
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.