Według dostępnych informacji:
PGF Polskiej Grupy Fotowoltaicznej na nadzwyczajnym walnym zgromadzeniu 28 stycznia 2025 roku zdecydowali o emisji do 40 mln akcji serii C w drodze subskrypcji prywatnej, z wyłączeniem prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy. Cena emisyjna akcji serii C została ustalona na 1 zł.
Co istotne, w uchwale walnego zgromadzenia wskazano, że "Umowa objęcia akcji serii C z podmiotem wybranym przez zarząd spółki zostanie zawarta do dnia 25 lipca 2025 r.".
Na dzień dzisiejszy (20 lipca 2025), nie ma jeszcze potwierdzenia o sfinalizowaniu tej sprzedaży. Termin zawarcia umowy upływa 25 lipca 2025 roku, więc należy poczekać na dalsze komunikaty spółki.
W związku z tym , wartość akcji powinna rosnąć czy spadać?
W skład PGF wchodzi Sundragon gdzie jest większościowym udziałowcem, który ma zamiar wejść na rynek główny, i zmienić profil działalności na militarny.
Wnioski proszę wyciągnąć samemu.
No właśnie deadline się zbliża .
Zweryfikujemy wiarygodność prezesa. Wkrótce się przekonasz, że to bajki:)
Będziemy też patrzyli, czy rozliczy Sundragon ze spekulacji na spółce córce i obrzydliwej gry short. Zapewniam cię, że jak tego nie zrobi padniecie i nikt płakał za tymi oszustami nie będzie, a Niedziela będzie tłumaczył się w sądzie, obok Zalewskiego.
Poczekamy zobaczymy kto ma rację. :)
Ja, jak chciałbym przejąć czyjąś spółkę w całości, to pożyczył bym im pieniądze , wiedząc że nie będą wstanie ich zwrócić.
Ale to jest tylko ,moje skromne zdanie, mogę się mylić.
I jeśli twierdzisz że PGF może paść
zobacz jaki mają kapitał i ile udziałów w spółkach córkach.
PGF nie jest w stanie spłacić kary wobec KNF. Ma zablokowane wszystkie możliwe konta i rachunki. Jeśli w ogóle będzie jakaś emisja zobaczysz że będzie bezgotówkowa. Jak zawsze, tylko pusty dodruk akcji. Stąd ten nadmuchany sztucznie majatek
"I jeśli twierdzisz że PGF może paść zobacz jaki mają kapitał i ile udziałów w spółkach córkach."
Tak tak, mają. Część emisji serii D OZE Capital, akcji które nigdy nie będą dopuszczone do obrotu, bo zostały objęte bezprawnie co stwierdził KNF. Co ciekawe mają tych niesprzedawalnych akcji ponad 16mln sztuk, a serii A,B,C razem jest raptem 10,8mln
Przecież po to był właśnie szort na OZE. Bo oni chcieliby odkupić za bezcen te akcje z których się wypruli w poprzednich latach. Ale figa z makiem z tego będzie. Zaraz wrzesień i akcje trzeba będzie oddać.
Ja już widzę finał tej zabawy. Wrona i Niedziela zarzuty karne i kara z KNF po 1-2 mln na łeb. Prawdopodobnie skończy się to wejściem wyznaczonego przez sąd kuratora do PGF.