• Powoli ruszamy Autor: ~Trader [185.67.70.*]
    Powoli ruszamy

coś niecoś obroty wzrosły
    najwyższe od maja na tygodniówce

jak przebijemy 38 to zapewne ponad 40 wyskoczymy

• Re: Powoli ruszamy Autor: ~Lukas [46.134.115.*]
    Obroty świadczą o zainteresowaniu. Ktoś ma jeszcze sporo do oddania i codziennie wystawia z ukrycia ale konserwentnie jest zbierane. Coraz bardziej robi się ciekawie bo dywidenda tuż tuż...
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Keneth [104.28.114.*]
    Tu będzie 60zl niedlugo
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    wyniki
    czerwiec 19,8->23,2->26,8- > 27,2
    lipiec 27,5->30,7->33,2 -> ??
    sierpień 29,5->31,4->24,5 -> ??
    w zeszłym roku lipiec sierpień łacznie tyle samo co w 2022
    jak w tym roku nie zepsują niczego to bedzie ciekawie
    dolar tani więc marża też powinna być wyższa niż zeszłoroczne 64-66%
    pozostaje czekanie

• Re: Powoli ruszamy Autor: ~Zenon [193.25.251.*]
    Dziś, za tydzień. Idzie fala co zniesie pol roczna granicę 37 i popłyniemy dalej
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Trader [185.67.70.*]
    przyspieszamy i to na obrotach niespotykanych w ostatnim czasie :)
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    Arkusz po stronie S dosyć pustawy. Wiadomo, że zlecenia będą dochodzić w miarę wzrostu kursu, ale jak ktoś jest zdeterminowany, żeby kupić więcej, to nie ma póki co lekko na tych poziomach.
    Dnia 2025-07-25 o godz. 13:50 ~Fan napisał(a):
    > Arkusz po stronie S dosyć pustawy. Wiadomo, że zlecenia będą dochodzić w miarę wzrostu kursu, ale jak ktoś jest zdeterminowany, żeby kupić więcej, to nie ma póki co lekko na tych poziomach.
    do 40zł 3k akcji
    do 45zł 6,6k
    wszystkich 10k

30 k w ostatnie 2 tygodnie, kto chciał to sprzedał , kto wiedział to kupił teraz wszystko jest mozliwe nawet próba bicia ATH

Trader trzymamy za słowo !!
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Trader [185.39.161.*]
    no i jesteśmy najwyżej od ponad pół roku

przydałby się dobry raport za lipiec (choć pogoda nie najlepsza) i lecimy dalej
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Pero_nowy [5.184.199.*]
    Wyprzedaż w pełni, sklepy oblężone, pociąg odjedzie w sierpniu.
    Już nie spada ale jeszcze nie rośnie, dużo zleceń na popycie ale nic z tego nie wynika, trzeba czekać na wyniki za lipiec
    są wyniki
    przychody 36mln +9%
    marża 66% +2%

jak dla mnie rewelacja -tym bardziej że miałem pewne obawy związane ze słabą pogodą i możliwą gorszą sprzedażą kolekcji wakacyjnej.

jak po takim raporcie nie przebijemy 40zł to ja już nie wiem co się musi wydarzyć?!
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Pero_nowy [5.184.203.*]
    Dziś pociąg odjedzie z peronu 3
    czerwiec 19,8->23,2->26,8- > 27,2
    lipiec 27,5->30,7->33,2 -> 36,0

Lipiec - najwyższa sprzedaż w historii i może najwyższy zysk miesięczny , brawo !!!!

Jeśli w sierpniu będzie sprzedaż koło 30 mln jak w poprzednich latach to będzie naprawdę ładny wynik za IIIkw
    I znowu marża wg mnie trochę zdołowana wyprzedażą z vosedo ok 1-2% mniej , wyprzedali za 1mln i prawie nic już nie zostało więc nie będzie zwiększać sprzedaży i obniżac marży.
    Spodziewam się zysku 5-6 mln w IIIkw .
    niestety kurs jak zamurowany ale za miesiąc kolejne wyniki

tu wystarczy że sierpień nie będzie gorszy niż lipiec br -a zawsze tak było (wyjątkiem był 2024r) i mamy wzrost przychodów aż o 50%

cały 3 kwartał może być nawet o 16-18mln lepszy niż w ub. roku

Jak tak się stanie jestem przekonany że powalczymy o nowe ATH.

• Re: Powoli ruszamy Autor: ~Pero_nowy [5.184.243.*]
    Jest dobrze będzie lepiej
    przyznam że bez szaleństwa ale nieźle to wygląda. czas na zmianę na 4 z przodu

przed nami dwa kluczowe raporty -za sierpień i wrzesień jeżeli nawet będą tylko OK (nie muszą być rewelacyjne) to wynik za q3 powinien być bardzo wysoki (w ub. roku sierpień popsuł cały q3)
    czerwiec 19,8->23,2->26,8- > 27,2
    lipiec 27,5->30,7->33,2 -> 36,0
    wrzesień 17,0->19,7->23,5->??

zakładając sierpień 30 i wrzesień 25 i wzrost kosztów rdr 2,5 mln i marża 66% to mi wyszło 6,7 mln zysku netto
    poczekamy do listopada na potwierdzenie szacunków ale jeszcze miesiąc do 1H i tam za 2kw szacuje 4mln netto czyli słabiej niż 2024 bo założyłem koszty +5mln więc bardzo pesymistycznie.
    ogólnie szacuję rok na 15-17mln netto
    nie widze powodów aby kurs był poniżej 40zł
    a na koniec ciekawostka - wyniki za 1h 26 września, prawo do dywidendy 29 września - 3 sesje do tyłu 25 września - czyli 26go bez dywidendy i tego samego dnia raport. To czego się spodziewać ? Że po odcieciu nie spadnie.....
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Pero_nowy [5.184.243.*]
    Już jutro żegnamy peron 3 tym razem na dobre
    coś dzisiaj akcje palą w ręce, 3100 na S i min na koniec sesji, będzie niezły obrót jak wywali PKC na zamknięcie

• Re: Powoli ruszamy Autor: ~randomguy [195.182.34.*]
    Komuś ewidentnie zależny na tym, żeby ten kurs nie poszedł powyżej 40 zł. Kurs jest trzymany od ponad 6 msc w stabilnym trendzie bocznym. Albo szykuje się tutaj jakieś wezwanie, albo ktoś z boku prowadzi tutaj jakąś dziwną grę

Dzisiaj będzie ciekawa sesja, cały rynek rośnie a u nas dalej papier pali w ręce, pytanie jak bardzo i do ilu zdołują. Tak jakby się spieszyli. Jeśli to koniec sypania to dobrze ale nie wiadomo czy następne wielkie jak na tą spółkę pakiety się nie pojawią na S.
    Wydaje mi się że ponizej 37 nie powinno spaść.
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Zenon [193.25.251.*]
    Koniec sypania i powrót do wzrostów. Koniec dziwnej gry. Odbijamy co najmniej do zeszłorocznego max.
    Zdziwisz się. Dzisiaj obrót ponad 200k i cały czas spadek. Komuś bardzo zależy, żeby ten kurs nie rósł.
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Hrabia [37.47.81.*]
    Ja osobiście jestem spokojny, członek zarządu brał po ponad 38 zł, a wybicie na 39 zł było dzięki pakietówce bodaj 2k papiera…. Ktoś skupuje… to widać, pytanie kiedy „my” będziemy mogli zarobić :)
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~JuliaWienia [77.222.238.*]
    Ruszamy, tylko lokomotywa w złą stronę przyczepiona.
    Dziś się chwalą Wieniawa, więc kaska na marketing będzie przepalona
    Wchodzimy w kluczowe 40dni

-raport za sierpień
    -raport za H1
    -dywidenda
    -raport za wrzesień kończący kluczowy q3

jak tylko nie będzie jakiś mocnych negatywnych niespodzianek to będziemy atakować ATH

dziś to naprawdę spore sypanie , 15k i końca nie widać , ale ewidentnie chcą wysypać przed ważnymi (dobrymi ?) komunikatami

przedwczesna była radość z 40 ale kiedyś sypacz się wysypie

jakieś podejrzenia kto to może być i czemu to robi ??
    Ja mam ciągle wrażenie - być może naiwne - że tutaj ktoś dba o to, żeby za szybko nie urosło, albo żeby ogólnie zniechęcić obecnych lub potencjalnych inwestorów do spółki.

Ruch na spółce jest mały, małymi wolumenami można łatwo wywołać ruch w jedną lub w drugą stronę.

Te wolumeny przy spadkach były akurat faktycznie spore - dalej jednak mam wrażenie, że było to celowe (np. wyrysowanie jakiejś świeczki na wykresie albo zasianie wątpliwości co do trwałości trendu wzrostowego etc.).

Oczywiście mogę się mylić. Tak czy inaczej, większe wolumeny cieszą, niech akcjonariat się przewietrzy przed dalszym marszem (oby) na północ.
    dzisiaj prawdopodobnie wyniki za sierpień
    wszystko powyżej 30mln to dobry wynik a powyżej 34mln rewelacyjny

no to mamy raport za sierpień
    32mln +32%

gdyby nie ta marża byłoby 5+ a tak jest 4+

24mln w ub. roku na marży 66% daje wartościowo 9,50mln marży
    32mln w tym roku na marży 60% daje wartościowo 12mln marży

wg mnie jest nieźle -teraz czekamy na raport za h1
    obawiałem się lipca ze względu na pogodę a ten był rewelacyjny
    obawiałem się sierpnia po wpadce w ub. roku a ten jest dużo lepszy
    marża troszkę niższa ale to pewnie efekt wyprzedaży kolekcji letniej.
    jak wrzesień nie będzie gorszy niż w ub. roku to wyniki za q3 będą świetne

generalnie za 8 miesięcy marża wartościowo jest o 7mln wyższa niż rok temu przy niewiele wyższych kosztach
    jeżeli tendencja się utrzyma to rok zamkniemy dodatkowymi 11mln marży - z tego na czysto zostanie więcej niż 2/3 czyli 7-8mln

• Re: Powoli ruszamy Autor: ~Fan [93.159.5.*]
    Liczby solidne ale co się z tą marzą stało
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Alessandro [31.60.75.*]
    Zysk brutto=Przychody×Marża procentowa

Wiec rok temu 24*.66=15.84
    Teraz 32*,60=19.2

Zysk brutto 3,36mln na plus
    Ale to moje obliczenia wsparte czatem gpt....

A marża kiepska bo dluga wyprzedaż 70% ale i dolar tanszy o 10% niż rok temu.
    Wrzesień będzie podobnie skoro nadal jest wyprzedaż 70%.
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~PremierMateusz [213.134.163.*]
    Wrzesien nie bedzie podobnie, bo skoro wyprzedaż sie zaczela szybciej to już duża część towaru zeszła w sierpniu. Tego ci ChatGPT nie napisał? Już niedługo wszystkie rozumy zostaną wyłączone - bo ChatGPT bedzie wyrocznia.
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Eah [37.47.146.*]
    Co tu sie dzieje , co skoczy powyżej 40 to następnego dnia spada. Dywide da powinna napędzić a tu cały czas stoi w miejscu. Ciekawe co bedzie jak minie dzien dywidendy i pokażą wyniki.
    Absolutnie zgadzam się z tą tezą. Kurs jest ewidentnie sterowany. Widać to aż nadto i każdy kto tego choć raz doświadczył, ten rozumiem jak to działa. Kurs jest prowadzony od początku roku jak po sznurku i widać, że ktoś tu coś kombinuje. Mamy kolejny rok dobra solidną dywidendę jak na poziomie dobry banków, spółka systematycznie poprawia wyniki i zarabia coraz więcej, a przy każdej próbie przebicia poziomu 40 zł kurs leci w dół. Ok, może nie spada do poziomu 35-36 zł ale nadal jakby stoi w miejscu. To oczywiście się stanie po odcięciu dywidendy next week.

I teraz to wszystko wygląda jak szykowanie się pod wezwanie przez głównego akcjonariusza. Najpierw lekko obrzydził fajny obraz spółki tym zakupem nieruchomości z końca roku, czego nie chciał w końcu podpisać stary zarząd. To jasne. Ale co istotniejsze, pozyskał w ten sposób ponad 30 mln zł. I teraz doliczając tyko dywidendy za ostatnie dwa-trzy lata to moim zdaniem główny akcjonariuszy dysponuje obecnie ponad 40 mln zł na przeprowadzenia takiej operacji.

Biorąc pod uwagę to, iż wszystkich wolnych akcji w obiegu jest mniej niż 950.000, to taka operacja byłaby możliwa. Zakładając, że wezwanie zostanie złożone na całość, to oferując np. 40-42 zł za papier już po odcięciu dywidendy, operacja taka może się powieść. Po pierwsze dałoby to premię za kontrolę na poziomie ok. 15% co jest nieźle jak na standardy GPW, a po drugie byłaby to cena godziwa i zgodna z prawem. Oczywiście oddawanie akcji poniżej 38 zł, tj. za cenę która płaciła dwa lata temu sama spółka za treasury shares jest trochę bez sensu.

Zostawiam do indywidualnego przemyślenia ale moim zdaniem coś się szykuje.
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Sonny [172.226.64.*]
    Przejęcie przez LPP się szykuje
    Popyt na akcje już od jakiegoś czasu sie utrzymuje - widać to ładnie po notowaniach. Nie ma co prawda kupowania na wyścigi, ale ktoś stara się zaniżać kurs / kupować bez generowania wzrostów i ta taktyka ewidentnie po jakimś czasie sesji przestaje działać - trzeba już brać z prawej.

Wolumeny również przyjemne się utrzymują. Oby wyniki tej tendencji nie odwróciły.
    faktycznie widać że ktoś powoli ściąga z prawej -nie robi tego nachalnie żeby nie wywołać niepotrzebnej euforii.
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Eah [46.21.191.*]
    W koncu coś ruszyło. Do piątku 48 bedzie?
    nie sądzę, mamy za chwilę odcięcie dywidendy + kiedyś musi być korekta, choćby płytka. W tej chwili wskaźniki mocno rozgrzane.

Oczywiście trzymam kciuki za Twój scenariusz ;-)

Wszystko zależy od jutrzejszych wyników, więc to przyszły tydzień będzie ciekawszy.
  • Re: Powoli ruszamy Autor: ~Baselinker [77.222.238.*]
    No 8 się zgadza, tylko pierwsza cyfra jakby inna.
    Nawiązując do tematu wątku to się rusza krok do przodu i dwa do tyłu.
[x]
ESOTIQ -6,01% 29,70 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.