Jeśli celem jest jak najwyższa wycena Pepco przed rozpoczeciem poszukiwań inwestora to taki skup rozłożony w czasie wraz z poprawą wyników finansowych ma szansę wg mnie doprowadzić nas do nawet 50 zł w 2026. Czy taki jest cel Ibexu i Zarządu? Zakładam, że tak.
następny naiwny, a czy ty będąc włascicielem przeplacałbyś za akcje w skupie? bo ja nie - mało tego dążyłbym do jak najmocniejszego zanizenia ceny, zeby nie przepłacac za to co moje czyli tak 14-17 zł max
Chcą skupić nawet do 57 mln akcji i z kwoty która jest na to wyznaczona wynika że chcieli by kupić znacznie taniej niż obecnie . Gdyby zapowiedzieli dobrą dywidendę to kurs mielibyśmy znacznie wyżej a skup to skup na allegro też nic to nie zmieniło na kursie .
Dnia 2025-07-15 o godz. 14:33 ~Asd napisał(a): > Chcą skupić nawet do 57 mln akcji i z kwoty która jest na to wyznaczona wynika że chcieli by kupić znacznie taniej niż obecnie . Gdyby zapowiedzieli dobrą dywidendę to kurs mielibyśmy znacznie wyżej a skup to skup na allegro też nic to nie zmieniło na kursie .
Co za bzdury... Z punktu widzenia kursu skup jest lepszy niż dywidenda, na Allegro też wzrosty zaczęły się po skupie. Ale dobrze, że wyszedłeś z nory ze swoimi mądrościami, bo wtedy zawsze kurs Pepco zaczyna rosnąć.
Dokładnie tak to widzę. Policzcie o ile miliardów złotych zwiększy się wartość posiadanego przez IBEX pakietu przy kursie np. 50 zł. Mogą więc teraz kupić pakiet akcji nawet po 30 zł, gdyż i tak ten sam pakiet będzie mógł mieć większą wartość. Tylko właściciele spółek, które chcą zdjąć z giełdy i nadal prowadzić biznes próbują jak najmniej wydać w skupie czy w wezwaniu a i tak im się to często nie udawało. IBEX nie jest w takiej sytuacji. Shorty chyba liczyły, że Poundland zatopi Pepco a mamy inny scenariusz.