Dnia 2025-07-11 o godz. 19:12 ~krazinski napisał(a): > Dnia 2025-07-11 o godz. 17:26 ~andrzej napisał(a): > > koniec spadków i kiszenia. powoli ale tylko do gory.... > > Ja też myślę, że powoli.
Wraz z początkiem lipca stal ładnie odbiła na kontraktach terminowych.
Szkoda, że brak popytu na akcjach dystrybutorów stali.
Stalprofil nie może przebić 8.5 zł, a Bowim obecnie grany jest w przedziale cenowym 4,4 - 4,74 zł. Zerowy popyt to nie ma problemu by sobie w ten sposób pogrywać na luce.
Cognor zadziwiająco dobrze sobie radzi jeśli chodzi o wycenę rynkową. Jak widać kwestia podejścia głównych akcjonariuszy ma znaczenie.
Prezes Cognora po wynikach pierwszego kwartału stwierdził, że drugi kwartał 25 r. będzie lepszy od pierwszego 25 r., ale gorszy rok do roku. Patrząc na cenę stali jaką była w II kwartale to myślę, że to było zbyt optymistyczne podejście.
@Iggy, Miedź trzymam z ustawionym „stop loss” na 132 zł.
Akurat w dobrym momencie mi się udało wejść po 120 zł. Więc jestem zadowolony.
Jak coś sprzedam to pewnie coś Bowima dokupię, ale wyżej jak 4,8 zł już brać nie będę. Tak, sobie postanowiłem i tego się będę trzymał.
To trzymam kciuki żeby udało się dobrze zarobić. Co do Bowim to jakoś nie może zaskoczyć chociaż myślę że otoczenie zaczyna sprzyjać. Może ktoś ma jakieś sensowne przemyślenia dlaczego tak jest?
@Iggy, na Bowimie zgasili popyt jak peta. Dość długi okres czasu sporo akcji akumulowali drobnymi zleceniami (zazwyczaj po 500 szt.) o czym wspominałem w poprzednich postach.
Jest możliwość to sobie będą tak kulać. Będzie odpowiedni moment to zagrają pod np. decyzję UOKiK odnośnie zgody na zakup 60% udziałów w BPT Steel czy pod wzrost kursu stali, KPO itp.
Wtedy będzie powtórka przynajmniej tego co było w marcu. Ja myślę, że będzie lepiej niż to co zobaczyliśmy przy marcowej podbitce.
Cognor może być wyceniany powyżej WK to nie widzę problemu by wyciągnąć kurs Bowim przynajmniej na 3/4 WK.
Kwestia tylko tych co mają papier i jak to będą rozgrywali więksi gracze.
Izostal dzisiaj bardzo ładnie! Niedawno wyglądał znacznie gorzej od Bowim.
Kiszenie na poziomie 2,5 i mizerne obroty.
W każdej chwili mogą odpalić Bowim.
Dzisiaj Stalprofil podał szacunki i w drugim kwartale mieli 1,23 mln zysku netto wobec 2,6 mln rok wcześniej. Wzrosły przychody r/r.
Całkiem przyzwoity wynik biorąc pod uwagę niskie ceny stali w II kwartale.
Wczoraj były szacunki Izostalu, które były bardzo dobre.
Na moje Cognor będzie miał stratę za II kwartał większą niż w pierwszym kwartale (była strata 14 mln zł).
Na Bowim na razie wieje nudą.
Jak nie będzie popytu to kolejny raz zasypią 4,4 zł.
Automacik już ma ustawione zlecenie kupna - 1800 akcji po 4,4.
Jak ktoś zasypie popyt to z automatu pojawi się zlecenie sprzedaży 1800 akcji po 4,4 zł.
Wczoraj (28.07), było kilka takich zleceń (1800 szt) po 4,4 zł.
Na razie nudy…
Ja chyba się zdecyduje i zacznę pomału coś tam dobierać. Dzisiaj tak dla równego rachunku dokupiłem mikropakiecik 50 szt.
Będzie jakaś płynność i bez tych śmiesznych kombinacji to może się zdecyduję na zakup.
Na razie obserwuję sytuację.
Bumech dzisiaj bardzo ładnie!
Na górnych widłach. Widać można ładnie rozgrywać spółkę pomimo ujemnej wartości księgowej!
W styczniu w 10 dni zrobili pompkę o 140%. Z tego co pamiętam z okolicy 6,5 zł na 14 zł.
Na Bowim tak jak myślałem mamy kulanki.
Wczoraj (30,07) dokupiłem skromne pakieciki po 4,36 i 4,37 zł.
Na razie pas.
W przyszłym tygodniu kto wie może będzie decyzja UOKiK odnośnie zgody na przejęcie 60% udziałów w BPT Steel (średni czas rozpatrywania to od 1 do 4 miesięcy).
Myślę, że tutaj żadnych zastrzeżeń nie będzie.
Więc może odpuszczą te gierki na pustym arkuszu…
Wczoraj na dogrywce wrócił pamiętny pakiet 10000 akcji.
@Nowy, co do Cognora to ja mam mieszane odczucia. To była ostatnia spółka gdzie zasugerowałem się rekomendacją. W 2022 r. chyba ERSTE wydało rekomendacje dla Cognora na 3,13 zł, a po chyba 2 miesiąca podwyższyli rekomendacje na 8,12 zł.
Ja odpuściłem i pamiętam, że puściłem papier w okolicy 3,6 zł. Przez jakiś okres czasu kurs oscylował w przedziale cenowym 3,2 - 3,6 zł. Od października 2022 r. do kwietnia 2023 r. kurs poszybował z okolicy 3,1 zł na ponad 9 zł!
Kiedyś miedzy Bowim, a Cognorem była ładna korelacja wskaźników c/z oraz c/wk.
Teraz Cognor ma wskaźnik C/WK = 1,102 Bowim ma wskaźnik C/WK = 0,282
Cognor jak informował prezes będzie miał trudny II kwartał 2025 r. (myślę, że prezes nie spodziewał się, że aż tak trudny patrząc na ceny stali w II kwartale). Sytuacja przypomina mi pierwsze III kwartały 2024 r. w których to branża stalowa w Chinach odnotowała stratę na poziomie 5 mld $! Wtedy Chiny zdecydowały ograniczyć produkcję stali.
Jeżeli w Chinach się nie opłacało to co dopiero w UE gdzie obciążeniem są dużo większe koszty zatrudnienia oraz koszty produkcji m.in. cena energii, ETS. Jeśli chodzi o sam ETS to widać, że UE idzie w zaparte i chcę z tytułu ETS uzyskać wpływy do budżetu około 4 mld euro. Podatek cyfrowy mieli nałożyć to się wycofali, a wpływy z tego tytułu mogły wynieść ponad 10 mld euro!! No, ale Trump postawił na swoim. Zamiast wycofać się z ETS to idą w zaparte ... To jest chore!
Jest nadzieja, że w III i IV kwartale produkcja stali w Polsce zacznie się opłacać. Bo na razie jest nieciekawie. W lepszej sytuacji są dystrybutorzy, czego akurat nie widać po wycenie akcji (Stalprofil, Bowim).
Na Cognorze wiele zależy od ruchów prezesa na akcjach oraz od Goldmana.
Ja osobiście pewniej czuję się na Bowim. Myślę, że pomimo słabego półrocza na Bowim wydarzy się jakiś mocniejszy ruch w górę jeśli chodzi o kurs. Choćby ruch spekulacyjny. Przynajmniej powtórka z marca, a nawet coś więcej... Czas pokaże.