Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  4,40 zł , zmiana od tamtej pory: 12,27%

Re: ok. jedziemy

@Nowy, co do Cognora to ja mam mieszane odczucia. To była ostatnia spółka gdzie zasugerowałem się rekomendacją.
W 2022 r. chyba ERSTE wydało rekomendacje dla Cognora na 3,13 zł, a po chyba 2 miesiąca podwyższyli rekomendacje na 8,12 zł.
Ja odpuściłem i pamiętam, że puściłem papier w okolicy 3,6 zł. Przez jakiś okres czasu kurs oscylował w przedziale cenowym 3,2 - 3,6 zł. Od października 2022 r. do kwietnia 2023 r. kurs poszybował z okolicy 3,1 zł na ponad 9 zł!

Kiedyś miedzy Bowim, a Cognorem była ładna korelacja wskaźników c/z oraz c/wk.
Teraz Cognor ma wskaźnik C/WK = 1,102  Bowim ma wskaźnik C/WK = 0,282

Cognor jak informował prezes będzie miał trudny II kwartał 2025 r. (myślę, że prezes nie spodziewał się, że aż tak trudny patrząc na ceny stali w II kwartale). Sytuacja przypomina mi pierwsze III kwartały 2024 r. w których to branża stalowa w Chinach odnotowała stratę na poziomie 5 mld $! Wtedy Chiny zdecydowały ograniczyć produkcję stali.
Jeżeli w Chinach się nie opłacało to co dopiero w UE gdzie obciążeniem są dużo większe koszty zatrudnienia oraz koszty produkcji m.in. cena energii, ETS.
Jeśli chodzi o sam ETS to widać, że UE idzie w zaparte i chcę z tytułu ETS uzyskać wpływy do budżetu około 4 mld euro.
Podatek cyfrowy mieli nałożyć to się wycofali, a wpływy z tego tytułu mogły wynieść ponad 10 mld euro!! No, ale Trump postawił na swoim. Zamiast wycofać się z ETS to idą w zaparte ... To jest chore!

Jest nadzieja, że w III i IV kwartale produkcja stali w Polsce zacznie się opłacać. Bo na razie jest nieciekawie. W lepszej sytuacji są dystrybutorzy, czego akurat nie widać po wycenie akcji (Stalprofil, Bowim).

Na Cognorze wiele zależy od ruchów prezesa na akcjach oraz od Goldmana.
Ja osobiście pewniej czuję się na Bowim. Myślę, że pomimo słabego półrocza na Bowim wydarzy się jakiś mocniejszy ruch w górę jeśli chodzi o kurs. Choćby ruch spekulacyjny. Przynajmniej powtórka z marca, a nawet coś więcej...
Czas pokaże.

Życzę trafnych decyzji!

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOWIM 0,00% 4,94 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.