Wg zarządu kurs akcji nie odzwierciedla wartości spółki Pepco.....więc byłoby to samo zaprzeczenie....najprędzej QUBE broni jak lew swoich pozycji które robią się coraz bardziej stratne lub którym grozi b.duża strata.....to musi się nie za długo skończyć bo nie będzie skąd pożyczyć akcji skoro Pepco skupi po kawałku 10% w ciągu 2 lat....wiecej nie ma FF.
Popytu nie ma....??? To niby kto kupuje akcje Pepco ?? Prędzej podaży nie ma....podaż pojawia się w ostatnich tygodniach wtedy gdy Qube pożycza kolejny pakiet akcji i sypie w rynek.....wtedy Longi skupują akcje.....gdy Quba nie ma czym sypać to nie ma co kupić.... Popyt jest obecny cały czas.....
Wg mnie jedynie rozsądne wytłumaczenie to próba zaniżenia kurs by odkupić taniej …. Zobaczymy jaki stan rzeczy będzie d okolicach 16.07 i następnych dniach :)
Dokładnie kolego i dobrze że o tym wspomniałeś. Zarząd uważa obecna wycenę za niedowartościowaną, ogłasza w związku z tym skup. Do tego od grudnia w raportach cały czas pojawia się zdanie o budowaniu wartości dla akcjonariuszy. Nie trudno się domyślić że chodzi o tego głównego akcjonariusza czyli IBEX który ma ponad 72% akcji, który ma umowę z wierzycielami i musi wyjść z inwestycji do końca 2026 roku. W związku z tym wycenę trzeba podciągnąć.
Jest opcja przedłużenia sprzedaży o kolejny rok .....a przy okazji pokrywa się to ze strategią skupu akcji na lata 2025-2027r....do 10 % czyli 57 750 000 szt
I słusznie że wprowadzili swojego człowieka dla przypilnowania interesów....szkoda że dopiero teraz po tym jak któryś glubek postanowił przejąć upadłe sklepy Wilko i od tej pory w Poundlandzie zaczęły się fatalne wyniki......shorty wiedziały o tym i pod to zagrały ( ciągłe dosypywanie kasy do Poundlandu ). To nie mogło się dobrze skończyć i mamy to co mamy.....
Co do strategii, gry Qube, to nie mogę tego pojąć...
Odpowiedzcie mi na pytania:
1. Po co nadal kiszą Pepco? Naprawdę wierzą, że zlecimy na dno?
2. Dlaczego nie odkupowali na zwałce kwietniowej? Liczyli na koniec świata?
3. Dlaczego nie odkupowali kiedy było ssanie grubasa od połowy kwietnia?
4. Po jaką cholerę wiozą się z Orlenem na 80% wzrostu?
5. Po co siedzą na Allegro, kiedy kurs do góry, skup itd.?
Być może w tym jest jakaś ukryta logika, może to zabezpieczenie długich pozycji, bo inaczej to chyba strategia: jak stracić najwięcej
dlatego powyżej napisałem....zagadka nieodgadniona w co gra Qube bo tego co się dzieje nie sposób zrozumieć inaczej jak z typu teorii spiskowych że Qube współpracuje z Ibexem......a sens tego ??? Gdyby skupili duży pakiet akcji wtedy opchnęliby go Ibexowi a ten zadowolony że ktoś za niego wykonał krecią robotę odkupiłby cały pakiet za uzgodnioną prowizję....Pakiet musiałby być kupiony jak najtaniej i to robota dla Qube ( ew.innych współpracujących shortów )..... Rzecz w tym, że Qube jako podmiot shortujący nie skupuje tylko wciąż pożycza i sprzedaje w rynek akcje....więc może na tym polega strategia że kurs skupu po taniości to dla Ibexu to np.25-27 zł. ???.....Dlatego teraz Qube zwiększa poz,short aby w odpowiednim momencie skupić/odkupić cały pakiet na wzroście np.10-15% do w/w ceny i wszyscy byliby zadowoleni.....Akcjonariusze bo sprzedali drożej akcje , Ibex bo skupił cały pakiet akcji od jednego podmiotu i Short bo zarobił na lokalnych spekulacjach a następnie na ustalonym wcześniej wynagrodzeniu od Ibexu.....taka teoria w trakcie pisania.....
Dnia 2025-07-11 o godz. 15:54 ~GO napisał(a): > dlatego powyżej napisałem....zagadka nieodgadniona w co gra Qube bo tego co się dzieje nie sposób zrozumieć inaczej jak z typu teorii spiskowych że Qube współpracuje z Ibexem......a sens tego ??? Gdyby skupili duży pakiet akcji wtedy opchnęliby go Ibexowi a ten zadowolony że ktoś za niego wykonał krecią robotę odkupiłby cały pakiet za uzgodnioną prowizję....Pakiet musiałby być kupiony jak najtaniej i to robota dla Qube ( ew.innych współpracujących shortów )..... > Rzecz w tym, że Qube jako podmiot shortujący nie skupuje tylko wciąż pożycza i sprzedaje w rynek akcje....więc może na tym polega strategia że kurs skupu po taniości to dla Ibexu to np.25-27 zł. ???.....Dlatego teraz Qube zwiększa poz,short aby w odpowiednim momencie skupić/odkupić cały pakiet na wzroście np.10-15% do w/w ceny i wszyscy byliby zadowoleni.....Akcjonariusze bo sprzedali drożej akcje , Ibex bo skupił cały pakiet akcji od jednego podmiotu i Short bo zarobił na lokalnych spekulacjach a następnie na ustalonym wcześniej wynagrodzeniu od Ibexu.....taka teoria w trakcie pisania.....
Nie wierzę w zmowę Ibex - Qube bo:
-jaki to ma sens i gdzie korzyść dla Ibex/Qube - rozumiem zmowę z kilkoma słupami, które KUPUJĄ po 4,99% i sprzedają po umówionej cenie kiedyś Ibexowi -po co Ibexowi jakiś śliski deal z Qube, który ma raptem 1% akcji? Co to zmienia?
-skoro Qube jedzie bez ryzyka (bo jest w zmowie), to dlaczego zatrzymał się na 1,2% jak może jeszcze dorzucić
-A co miałby Qube od Orlen, Allegro, Dino?
Nie wiem, może to jakieś strategie long/szort itp. Np. sprzedają Orlen, kupują Exxon - my widzimy stratę na Orlen, a netto są na +. I tak jak mówię, pozycje to jedno, ale zarządzanie nimi to już kompletny odjazd - dlaczego nie zamykają w dobrych cenach kiedy je mają, i po co dają się wywozić tak daleko?
Dokładnie wielu tu głowi się nad pozycja short Qube a totalnie nie bierze pod uwagę że to może być tylko część większej strategii tego podmiotu. Równie dobrze mogą mieć np. duża pozycja na cały sektor detaliczny a pozycja krótka na Pepco to hedge. Ktoś już tu też zauważał jakieś zależność między kursem Pepco a LPP. Nie ma co się głowic nad samą pozycja short Qube bo nie znamy ich całej strategii inwestycyjnej.
QRT ubierając wczoraj powyżej 22 poprawiał sobie średnią po której wywalił akcje w rynek, to takie ich uśrednianie, na innym portalu (smartwatchu:) ktoś wyliczył średnią cenę sprzedaży przez QRT na 20,32 na tymże portalu jest fajny wątek o IPO Pepco, problem z funciakiem był już w momencie IPO
Dnia 2025-07-11 o godz. 16:10 ~fatman napisał(a): > QRT ubierając wczoraj powyżej 22 poprawiał sobie średnią po której wywalił akcje w rynek, to takie ich uśrednianie, na innym portalu (smartwatchu:) ktoś wyliczył średnią cenę sprzedaży przez QRT na 20,32 na tymże portalu jest fajny wątek o IPO Pepco, problem z funciakiem był już w momencie IPO
No, właśnie nic dziś nie zaraportowali (choć zaraportowali Allegro) więc chyba wczoraj nie dokładali, ani nie schodzili.
Być może obliczoną dzisiaj pozycję (saldo dzisiaj o godzinie 0.00) wysłali do KNF a rejestr zostanie zaktualizowany w poniedziałek, jest dzień przesunięcia pomiędzy datą obliczenia pozycji a datą aktualizacji w rejestrze
Wszystko to się zgadza i nikt temu nie przeczy......rzecz w tym że kurs jest tu gdzie jest nie dlatego że nikt nie chce kupować Pepco tylko dlatego że "ktoś" cały czas blokuje kurs i nie pozwala na mocny wzrost a jeśli już takowy nastąpi Qube od razu pożycza akcje i sypie nimi w rynek......jest to możliwe że stosuje najbardziej prymitywny trading w oparciu o AT i to o te najniższe interwały...tak to wygląda już od dłuższego czasu ale.....jeśli nagle ulica postanowi sprzedać większość swojego pakietu na takich wzrostach jak ostatnio to jestem bardziej niż pewny że kurs zostanie wywieziony na wyższy poziom iiii...już nie spadnie niżej...bo wiadomo że ulica kupuje tylko niżej niż sprzedała czyli pomimo zbyt taniego sprzedania akcji nie odkupuje natychmiast na małej zwyżce ( uznając swój błąd ) i później obserwuje tęsknym wzrokiem na oddalający się kurs w górę.....
ale faktem jest że na logiki w posunięciach Qube nie ma i nie należy logiką się tutaj posługiwać bo jest tu poważniejsza rozgrywka na dodatek obliczona na długi czas.....czy ktoś widział na jednym papierze aby ktoś utrzymywał pozycję ok 2 lat ???
Ja też mam zonka bo nic z tego nie kumam co tu jest za gra. Na bank ktoś z kimś jest dogadany i realizują scenariusz bo wszystko jest pod zewnętrzną kontrolą nic tu się nie dzieje przypadkiem. Hmm dowiemy się pewnie po fakcie
i chyba na tym "komuś" zależy aby tzw.ulica nic albo niewiele z tego rozumiała....bo tak jak sporo osób zadaje sobie pytania o współpracę Qube i innych shortów z Longiem bądź wręcz Ibexem to pojawiają się domysły o gościu od portexu który może być na przykład wygenerowanym przez AI kontem publikującym dane zgodne ze strategią dużego gracza.....ludki czytają i tym się jarają tylko niewiele z tego wynika...i tak aż do znudzenia.....naciągane ale kto wie......
GO, a ja sobie liczę tak, i nie mogę uwierzyć. Wolnych akcji jest max 50 mln (ff), ale to tak "potencjalnie" bo np. zablokowanych na 50 zł jest 1 mln. I teraz tak, z tych 50 mln 6 mln musi odkupić szort, a spółka kupi 10 mln. Poza tym wg mnie od kwietnia long zablokował ok ... 40-50 mln, czyli de facto akcji wolnych NIE MA. Spodziewam się, że w lipcu, od 17.07 zacznie się niezły corner na tych akcjach. Nie zdziwię się jak pójdziemy na 40-50 zł
ja bym raczej w 40-50 zł nie wierzył.....to nie jest normalna rozgrywka.....tu jest jakaś walka o skup akcji - coś za długo siedzi tu Qube i nie wiadomo o co walczy....i pachnie Ibexem.....skup po niskiej cenie a później wycofanie spółki z obrotu na GPW.......i wtedy dopiero firma nabierze realnej wartości i zostanie sprzedane za dobrą kasę wybranemu inwestorowi....już jako dochodowa , zrestrukturyzowana, bez drobnych udziałowców - bez konieczności długotrwałego odkupu od nich akcji......kupują całość firmy i cieszą się ustabilizowaną firmą a Ibex odzyskuje dobrą kasę ze sprzedaży spółki....pytanie jak na tym wyjdą drobni - bo że wyjdą to raczej pewne.
Co do akcjonariatu, jeśli nie widziałeś to jakiś czas temu opublikowałem akcjonariat ( musisz poszukać wpisu pt."Akcjonariat" ) z którym można się zapoznać....Obecnie trochę się zmienił bo są duże fundusze które dokupują systematycznie akcje Pepco ale....znikł mi jeden duży fundusz który miał istotny pakiet akcji.....nikt takich rzeczy nie publikuje że sprzedał , wyszedł z akcjonariatu ani co było powodem.....w sumie ta spółka jeśli chodzi o informacje to lekka porażka...