Założyciele TSG przeprowadzili kilka rund przyspieszonej sprzedaży (ABB) akcji za łączną wartość blisko 700 mln PLN, co sygnalizowało nadpodaż i osłabiło kurs.
Tu takiej sytuacji nie mamy i nie zanosi się na to.
Był balon w pandemii, a teraz mamy dołek. Kupujemy w dołkach,
Ja się uczyłem pokory w czasach, kiedy dzwoniło się do maklera i prosiło o zakup akcji. W czasach, kiedy Akcje Banku Śląskiego kupowało się na różowym, zielonym i białym papierze z drukarki igłowej, a kosztowały one 500 000zł za sztukę.
Niestety do dziś się uczę i jeszcze dużo nauki przede mną...
Xxx a na tym forum pewnie siedzisz z nudów, prawda? skąd oni Was wszystkich biorą? szarpią kursem ponieważ jutro zaczynamy wspinaczkę na Steam, ostatnie podrygi szortów i zamykanie pozycji
Jeśli ludzie pozwolą się strzyc poniżej 190 zł to nic na to nie poradzimy. Kurs można zawsze zbić tylko czy ktoś będzie na tak niskich poziomach handlować i nie chodzi o transakcje z wora do wora?
Kiedyś kupowało się rzeczy w USA za dolara po 2 PLN, to były czasy. Od tego czasu dolar jest w trendzie wzrostowym.
Faktycznie obecna polityka osłabienia dolara jest korzystna dla administracji USA i wpisuje się w dłuższą ich strategię.
Z drugiej strony chcieliby też tanią ropę, żeby zakończyć kosztowny konflikt na Ukrainie. Na dolara wpływa też wiele czynników, które działają przeciwnie. Dlatego dolar będzie się wahał w pewnym kanale 4- i raczej nie prędko pokaże 3+. Jeśli gospodarka USA zacznie się umacniać, a Trump osiągnie to co zapowiada, to będzie musiał dużo drukować, żeby nadal utrzymać taniego dolara. Na razie jest w fazie przyciągania inwestycji do USA, cierpią na tym wszystkie firmy spoza USA handlujące z nimi, również 11bit.
KGHM ma tam kopalnie i nie cierpi jak widać. Może to wskazówka dla 11 bit? (to żart, żeby nie było znowu, że chcę narazić 11bit na niekończące się spory sądowe, niczym z horroru Bayer AG, czy nawet CD Projekt ).
Różowo nie jest, ale obserwujemy spółki, które mogą się zaróżowić niebawem. Kluczowe będą kolejne dni sprzedaży. Jeśli ranking nie ruszy, to szotowanie nadal może się opłacać, i wtedy też inni akcjonariusze mogą przejść na inną spółkę, ale trzeba ją wpierw znaleźć.
Teraz na przykład obserwujemy realizację zysków, giełda leci, a 11 bit przy zaledwie 4,5 mln obrotu męczy się z przebiciem dna na poziomie tego 186. Próbują, no ale brakuje tych posiadaczy akcji. Za mocne te racjonalne długoterminowe argumenty, a koniec SS zbyt blisko.
Mam nadzieję, że nie obraziłem szortów, oni są papierkiem lakmusowym nadchodzących wzrostów, bo ten co nie posiada kapitału nie wie ile kosztuje szotowanie i z jakim ryzykiem się wiąże, szczególnie przy dużym free float.
Pozdrawiam wszystkich i milknę na jakiś czas. Fajne tu grono jest, można się trochę pośmiać.
jeśli rzucają duże pakiet, żeby zbijać kurs na koniec sesji to trzeba cierpliwie czekać nisko, ja jestem gotowy na 150 zł po raz drugi, tak na wszelki wypadek, kto złapie niżej dołek to więcej zarobi i tyle, jest zabawa