No więc tak. Może komuś pomogę w decyzjach i nie ma słowa krytyki w tym co napiszę. Przed chwilą pogadałem z synem o grze. Zacznę od tego, że chłopak jest oblatany w społeczności VR. Pierwszego Oculusa ze Stanów sprowadzał, bo na naszym rynku jeszcze nie było. Teraz ma 4 sztukę ( zmienia gdy coś lepszego wychodzi). Widzę, że godzinami z tym siedzi i ma naprawdę wielu znajomych z całego świata tam na czatach. Nikt nawet raz nie wspomniał do tej pory o Cave Crave, a jak mi pokazał na grze w którą on gra jest średnio 40000 ludzi on-line. Jedyne co znalazł to że ma 144 opinie. Dodał, że to taka niszowa gra w porównaniu z top 10 na VR. Do szerokiej publiki nie przebije się bo oni wolą inny rodzaj zabawy - te 40000 sam widziałem na jego monitorze. Nie jest trochę dziwne, że nikt nie wspomina o tej ponoć szumnej premierze. Nie ma w tym moi drodzy żadnej złośliwości lecz trochę faktów od kogoś kto w tym siedzi a z 7-8 lat minimum dzień w dzień. Może komuś się ta wiedza z was przyda.
to Ja napisze tak, tutaj https://www.bankier.pl/forum/temat_re-swietna-recenzja-cave-crave-w-najwiekszym-vr-owym-medium,71451485.html
napisałeś tak: "No właśnie - nadzieja. Dla mnie to żadne oparcie. Włożyłem po połowę kasy w jednym dniu w to i Tauron. Tam mam chyba coś 30 k zysku, tu 18k w plecy. Nie żyję marzeniami tylko realiami jakie w portfelu widzę"
i chcesz nam powiedzieć, że od dnia premiery spokojnie czekałeś aż do dzisiaj ?
jesteś jeszcze lepszy od tych.....melonika i krecika :)
Wyszedłem już z tydzień temu, a co napisałem to z dzisiejszej rozmowy- umiesz czytać? Może któryś z was znawców ma lepsze wtyki w społeczności VR. Ja mieszkam z człowiekiem obeznanym od lat
Wyszedłeś tydzień temu i dalej warujesz na forum? Hahaha weź mnie nie rozśmieszaj koleś. Zabawny typek z Ciebie. Układ jest prosty: ty i tobie podobni chcecie tanio kupić, ja i moja ekipa chcemy drogo sprzedać. Proste? Proste! Musimy się jakoś dogadać a nie pisać farmazony, ze robisz to z czystego serca hahaha :)
Dnia 2025-07-09 o godz. 07:21 ~Pozytywny napisał(a): > Wyszedłeś tydzień temu i dalej warujesz na forum? Hahaha weź mnie nie rozśmieszaj koleś. Zabawny typek z Ciebie. Układ jest prosty: ty i tobie podobni chcecie tanio kupić, ja i moja ekipa chcemy drogo sprzedać. Proste? Proste! Musimy się jakoś dogadać a nie pisać farmazony, ze robisz to z czystego serca hahaha :)
to oczywiste :) wystarczy pisać realnie ! a nie bredzić głupoty, by naganiać naiwnych, których tu brak !
To ja Ci chętnie odpowiem, bo Twoje / Twojego syna (pozdrów chłopaka) porównanie nie ma żadnego sensu. Twój syn na 90% gra w darmowe multiplayery oparte na strzelaniu i skakaniu (Animal Company, Gorilla Tag etc.), rozwijane za grube miliony dolarów. Dzieciaki tak właśnie grają - z kolegami i za darmo, bo nie mają hajsu, co najwyżej dolara na skórkę raz w tygodniu. Weźmy teraz Cave Crave - płatny single player (multiplayer zapowiedzieli dziś) z mechaniką i pomysłem, jakich w VR jeszcze nie było. Tego nie ma nawet z czym w branży VR porównać, influ już mówią, że CC stworzył gatunek i od razu go wygrał. Gra kosztowała pewnie z 500k i jest w sklepie dopiero z 10 dni, a już znamy plan jej rozwoju na najbliższe tygodnie. Dobra, dobra, ale gdzie tu kasa? - powiesz i ja się z tobą zgodzę, bo wszyscy tu jesteśmy dla kasy. Ona przyjdzie, ale każdy kto dziś liczy na masową sprzedaż nowej gry VR po prostu nie rynku lub nie chce go znać. Obiektywnie: 3R dowiózł jakość, stu recenzji sobie sami nie wystawili, s zobacz dowolny film o grze w sieci. Teraz niech to spokojnie rozwiną, bo ten multiplayer to będzie gamechanger (vide drugie życie Green Helll VR).
Dnia 2025-07-09 o godz. 08:59 ~Janjanjan napisał(a): > Lol. Realia są takie, że Grzechu stracił 16k, a ja jak i wielu innych siedzimy sobie spokojnie na 60%+, czekając co przyniesie przyszły rok.
A Ja mam świnię na złotym łańcuchu ! chciałbym sprzedać świnię , ale zostawić złoty łańcuch !!!
Realia sa takie ze GPW i obroty na spółkach są takie że targ śniadaniowy robi większe 5-10-30k akacjach spółki która ma zrobić jakiś przełomowy produkt .. to jest żenujące i pokazuje ze GPW poza 10 fundami to grupa chyba 2000 kolesi co tu siedzą tylko :)))
Fakty są takie że gra się nie przebiła go głównego nurtu tak jak osobiście oczekiwałem. Poznamy raport z wynikami sprzedaży to będziemy mogli dalej toczyć dyskusje. Jednak w top10 najlepszych gier na VR to CC nie będzie. Gra jest świetna ale większość graczy woli nawalanke z zombie albo łowienie ryb. Nie mniej tragedii też nie ma i nie będzie. Jakby firma wyłożyła w fajny marketing (oficjalnego nie było) to może gra by dotarła dalej ale to są koszty i ryzyko. Firma wybrała bezpieczniejsza opcje poprzez rekomendacje, fora branżowe i opinie graczy. Nie oszukujemy się ale jakby nagle został strzelony mocny marketing na Wiedźmina 4, nowego Call of duty i niszowa gierkę mało znanego studia to co sami byście wybrali? Thief fajnie pokazał że w kilka lat można zarobić. Ten rok jest pełen premier od 3R ale zaowocuje za rok-dwa
Tak i tutaj trafiłeś w sedno. To nie jest gra w stylu milion preorderow na start i kurs wali w gore nie wiadomo jak (choc i tak ci którzy wierzyli w spółkę od zeszłego roku sa mocno na plusie :-) ). Ta gra moim zdaniem bedzie miała powolny start (ale i tak niezly patrzac pod uwagę ze jest powyżej średniej jesli chodzi o ilosc opinii po pierwszym tygodniu w porównaniu do różnych tytulow które wychodzily, dobrze ze zachaczyki o bestseller bo plakietka tez robi reklame w meta store) i bedzie sie rozpedzala z czasem gdy bedzie wiecej poziomow/mechanik zaimplementowanych. Nie oszukujmy sie wyglada rewelacyjnie (gralem w wiele gierek na quest 3 ale tutaj naprawde poziom top tekstur i klimatu). Problemem jest poki co ze gra to taki early access z kilkoma tylko poziomami ale rozumiem ze chcieli wypuscic cos zeby juz zarabialo na studio. Zgadzam sie ze bezpieczna strategia nie walenia nie wiadomo ile w marketing dla malego studia (10-13 osob) w trudnym srodowisku (w zeszlym roku sporo gamedev spolek sie zegnalo z duza czescia zalogi lub w ogole upadali) to rozsadne podejscie. Zakladam ze jak zobacza ze sie rozkreci to i dadza teoche w marketing wiecej. Jak dodadza Multi to im sie spolecznosciowy akcent rozkreci na co naciska tez meta. Ja trzymam kciuki za ten tytul bo na redicie jest od populacji korzystajacej z psvr calkiem niezle wyczekiwanie na ten tytul tym bardziej ze ludzie zobaczyli filmiki z youtube jak to wyglada na quest a na psvr bedzie wygladalo jeszcze lepiej z racji na ekran Oled. Oczywiscie mnie i tak najbardziej beda interesowac wyniki sprzedazowe ale szacuje ze q3 bedzie spoko a q4 bedzie juz fajny jak sie dolacza pozostale tytuly. Jednak dla tych co licza na skok na juz/jutro o kolejne XX% w gore to moze niech sie nie przelicza.... :-) ja mam czas, nie jestem z tych co skacza ze spolki na spolke bo w dluzszym terminie zazwyczaj warto zainwestowac po prostu w perspektywiczna spolke i efekt bedzie podobny a mniej czlowiek na gielde czasu traci. Mi ten model sie sprawdza ale rozumiem ze kazdy ma swoja metode. Najwazniejsze to zebysmy wszyscy na tym cos ugrali
Dnia 2025-07-08 o godz. 19:19 ~Grzechu napisał(a): > No więc tak. Może komuś pomogę w decyzjach i nie ma słowa krytyki w tym co napiszę. Przed chwilą pogadałem z synem o grze. Zacznę od tego, że chłopak jest oblatany w społeczności VR. Pierwszego Oculusa ze Stanów sprowadzał, bo na naszym rynku jeszcze nie było. Teraz ma 4 sztukę ( zmienia gdy coś lepszego wychodzi). Widzę, że godzinami z tym siedzi i ma naprawdę wielu znajomych z całego świata tam na czatach. Nikt nawet raz nie wspomniał do tej pory o Cave Crave, a jak mi pokazał na grze w którą on gra jest średnio 40000 ludzi on-line. Jedyne co znalazł to że ma 144 opinie. Dodał, że to taka niszowa gra w porównaniu z top 10 na VR. Do szerokiej publiki nie przebije się bo oni wolą inny rodzaj zabawy - te 40000 sam widziałem na jego monitorze. Nie jest trochę dziwne, że nikt nie wspomina o tej ponoć szumnej premierze. Nie ma w tym moi drodzy żadnej złośliwości lecz trochę faktów od kogoś kto w tym siedzi a z 7-8 lat minimum dzień w dzień. Może komuś się ta wiedza z was przyda.
Pisał, to Grzechu, Melon,Predator,Zgrywus,Monia....tak dla przypomnienia :)))))))))))))))) Tymczasem Cave Crave kolejny raz w TOP 50.
Ta gra w którą gra "średnio 40k ludzi".
Chodzi o VRchat. Gracze VRchata są specyficzni, większość z nich gra TYLKO w Vrchata.
Sam VRchat jest darmowy i nie jest on grą sensu stricte, jest to bardziej doświadczenie socjalne.