• Koniec bzdur Autor: ~Morświn [46.112.88.*]
    Aktualny kurs jest odpowiedni dla spółki. Wszystko jasne. To jest spółka, która sobie będzie istnieć sama dla siebie. Przychody będą starczać na granicy na nowe projekty i wypłaty dla zarządu. Tyle. Spółka się nie rozwija, bo chyba nie ma tego nawet w planach. Robi dobre gry, raczej pod koneserów niż pod masy i jest wydawnictwem dla ciekawy zupełnie niszowych tytułów na których zarabia grosze albo i traci. Żaden fundusz w to nie wejdzie bo nie ma po co. Możecie sobie więc patrzeć na kurs, który będzie oscylował wokół 200zł +/- 10% w skali kwartału i czekać na kolejne wyniki za kolejne kwartały, jakby tam miało być nie wiadomo co, a nic nadzwyczajnego tam nie będzie bo spółka zarabia na grach, a ich gry sprzedają się średnio bo taką mają tematykę. Dla tych co mnie będą pytać, po co tu piszę. Bo utopiłem tu potężne dla mnie pieniądze i jeśli jutro tu nie będzie odbicia to realizuje stratę i wychodzę. Wolę z tym co mi zostało próbować odrobić pieniądze niż gapić się w opadający kurs i czytać wynurzenia jakiś marzycieli albo nagonów. Pozdrawiam wszystkich, ktrzy wchodzili jeszcze przed FP2 i czekali do teraz albo próbowali uśredniać od stycznia jak ja. To były błędy i lepiej to sobie powiedzieć niż czekać na cud, ale to tylko moje zdanie może rano zobaczymy TKO 220zł bo dla jakiegoś dużego gracza dzisiejsza info będzie sygnałem do zakupu. Marzenia.
  • Re: Koniec bzdur Autor: ~Były [5.173.208.*]
    Niestety prawdę napisałeś tym naganiaczom, gorzką prawdę ale oni przecież wiedzą najlepiej. Pozdrawiam
  • Re: Koniec bzdur Autor: ~Gracz [83.11.160.*]
    Zleci jeszcze niżej. Nie ma pod co rosnąć. Ten FP1 Remake jest odległy, a i po kiepskiej sprzedaży FP2 nie wiadomo czy się w ogóle dobrze sprzeda, pamiętajmy że FP1 wyszedł prawię dekadę temu, a w branży gamingowej to wieczność.
  • Re: Koniec bzdur Autor: ~Morświn [46.112.88.*]
    A zapomniałem jeszcze napisać, że pomimo wszystko to taki mały ukłon dla zarządu (w mojej ocenie niekompetentnego bo P8, bark marketingu i relacji inwestorskich) za to że dzisiaj próbowali ratować kurs. Oczywiście to że sądzili że takie info pomoże pokazuje tylko jak odklejeni są od rzeczywistości spoza światka gier, ale próbowali. I jeszcze do poprzednich przemyśleń dodam, że skoro ta gra się na wszystkich platformach sprzedała w 280 tyś to znaczy że ma bardzo słabą sprzedaż poza Steam bo tam najostrożniejsze szacunki pokazywały ok 250 tyś. A na Steam obecnie TA są na 341 pozycji sprzedaży i to jest problem. Gydby byli w drugiej setce to ja byłbym pierwszy do obrony tych akcji na każdym forum na jakim jestem, ale są w czwartej. Q rwa ale się wpier dliłem i jeszcze uśredniałem. No nic, może cud jutro jakiś nastąpi. W końcu tu pełno takich co to "akumulować chcą i im spadki nie przeszkadzają" no to może jutro będą brali po tysiąc papiera, nie wiem.
  • Re: Koniec bzdur Autor: ~all [188.33.44.*]
    Przecież po summer sale wrócą dużo wyżej niż top 200, ile Ty masz lat?
  • Re: Koniec bzdur Autor: ~serio [79.142.76.*]
    To może zaczekaj do 11 lipca, po zakończeniu wyprzedaży na Steam jest szansa, że gra znajdzie się w drugiej setce i będziesz mógł jej wszędzie bronić...
  • Re: Koniec bzdur Autor: ~Morświn [46.112.88.*]
    Jeśli gra, która ma 3 tygodnie spada do 4. seki a ociera się o 5. bo jest przecena to znaczy że tytuł jest słaby w komercyjnym odbiorze czyli w monetyzacji. TA może znów na parę tygodni wróci do 2. setki a może nawet nie. Istotne jest to, że to główny tytuł 11B obecnie i główne źródło przychodów. I zrozumcie wreszcie, że to jest za mało żeby była jakakolwiek podstawa na wzrost kursu bo spółka jest obecnie warta pół miliarda! TA musiałby się utrzymywać miesiącami bez przerwy w drugie setce najniżej aby wygenerować przychody, które znacząco zmieniłyby sytuację finansową spółki. A TA jest tam gdzie jest. Na innych platformach sprzedaż w ogóle musi być słaba. Te 280 tyś kopii to są okolice najsłabszych szacunków z jakimi zetknąłem się w różnych analizach i opiniach o 11B po premierze TA. Co według was zmienią wyniki za Q2? Spółka w zeszłym rok miała 76 milionów kosztów operacyjnych bez odpisów za P8 a 57 milionów w ogóle bez odpisów amortyzacyjnych. Obecny przychód TA to jest maks 17 mln PLN plus to co mają z GP. Teraz jeśli sprzedają po 2 tyś kopii na dzień to jest dużo. Możecie więc sobie łatwo policzyć, że TA nie zarobi w '25 nawet na roczne koszty spółki. Oczywiście, że będą mieli zysk a przynajmniej powinni bo wciąż sprzedają inne tytuły które razem dają te 10-12 milionów na kwartał. Tylko jaki będą mieli C/Z za 2025r jeśli kurs się utrzyma na 200zł? 15? 20? To są najbardziej optymistyczne warianty. Jeśli się mylę, to jutro kurs zacznie odbijać, a dlaczego? Bo mając dzisiejsze dane inwestorzy instytucjonalni mogą sobie je przyłożyć do swoich szacunków i ocen i albo im to odpowiada albo nie.
    C/Z to na tej spółce zawsze było wysokie a na spółkach z niskim C/Z nie zawsze da się zarobić, z różnych powodów. Myślę, że spółka ze swoimi IP oraz potencjałem może mieć znacznie wyższą wartość niż 500 mln zł - np. dla inwestora branżowego. Za błędy została już ukarana. Liczy się teraz i przyszłość. Czytam większość recenzji i sądzę, że gra The Alters dopiero się rozkręci, nawet jeśli przejściowo będzie na odległych miejscach. Spółka jak wiemy ma jeszcze plany na bieżący rok.
  • Re: Koniec bzdur Autor: ~BP [195.82.178.*]
    Czy ja wiem. Spółka nie licząc '23 i '24 od 5 lat generowała 29kk netto (gdyby nie P8 ta kwota byłaby większa), W tym roku na pewno będzie to więcej biorąc pod uwagę dodatki do gier plus wydawnictwa. Następny rok zależnie czy uda im się złapać dobre wydawnictwa to będzie ok 25kk. Biorąc pod uwagę że cena pod premiery była około 6 przy takich wynikach, a FP1887 robią w teamie 30 osobowym wiec nie będzie generował aż tak dużych kosztów i będzie miał premierę w 2027 to nie widzę jakiś większych powodów żeby powoli nie rosło.
  • Re: Koniec bzdur Autor: ~Tony [37.248.253.*]
    Nie przesadzaj z tymi "grami dla koneserów", taka opinia jest po prostu świadectwem skutecznego marketingu wśród inwestoró onegdaj Ich gry są NIEDOROBIONE technicznie a budżety PRZEWALANE.
    Czytamy recenzje graczy a nie wymyślamy bajki o grach 11bit studios, ok?

https://store.steampowered.com/app/1601570/The_Alters/#app_reviews_hash
  • Re: Koniec bzdur Autor: ~Tony [37.248.253.*]
    Słyszałeś o botach AI piszących recenzje? No właśnie. Ta sama historia co z ich wishlist. 1mln martwych dusz. Twarde dane sprzedażowe nie wytrzymują konfrontacji z budżetem gry. Całkowita kompromitacja.
  • Re: Koniec bzdur Autor: ~BP [195.82.178.*]
    Boty to akurat są na negatywnych recenzjach do FP2 :P

Jak sobie wchodzisz w konta to możesz zobaczyć. Większość kont piszących negatywne recenzje FP2 są całkowicie puste, albo prywatne. Recenzje pozytywne u 11bitów to najczęściej konta z historią.
    Twarde dane sprzedażowe to 280k po niecałym miesiącu. Budżet dostosowany wg mnie do jakości gry.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.61.187.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Koniec bzdur Autor: ~vodeh [89.229.208.*]
    Dnia 2025-07-08 o godz. 21:24 stachsgh napisał(a):
    > Bzdur tu nie ma bo poparte analizami z YouTube, lubicie szczujnię mocno
    > https://www.youtube.com/watch?v=G0mASqTFtsU

czy obronimy 180 pln
[x]
11BIT 0,51% 158,80 2025-11-19 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe