karty naganiaczom zostały wytrącone, mogą się rozejść, czekmay na koneic summer sale i dlaszą monetyzacje, ML2,DH oraz FP2 na konsole, później raport w sierpniu za q2
Nie. Według wyliczeń wychodzi 15 mln plus Game pass. 40% ze steam kupili Chińczycy, a z jednej takiej kopii wpływa około 30 złotych do spółki. To daje zaledwie około 3 mln zysku z kraju, gdzie liczba kopii jest największa. Na szczęście konsole dają dużo większy zysk, rzędu 80-90pln. Ale i tak sumarycznie nie jest to super wynik.
Gra jest bardzo dobra i w tym kontekście cena gry oraz liczba sprzedanych kopii jest rozczarowaniem. Stąd dzisiejsza spadki.
sprzedaż ta uwzględnia wyniki sprzedażowe osiągnięte w trakcie przedsprzedaży na platformach Xbox X/S i PS 5 odnotowane w okresie od dnia 24 kwietnia 2025 roku do premiery gry w dniu 13 czerwca 2025 roku.
Czyli liczby nie uwzględniają 3 tygodni sprzedaży na xbox i ps5
ja wskoczyłem na 11b po opiniach o the alters z niezależnych źródeł, wierzę w długoterminowy sukces tej gry (ale sam nie grałem)
Łącznie? To tragedia. Na Steamie Gamalytic szacuje 339k. VG Insights 256k.
Jeśli to prawda, to gra się bardzo źle sprzedaje na konsolach, GOGu i Epicu.
Jak pisalem, poszli w niszowe tytuly i maja niszowa sprzedaz.
Zarzad do wymiany, a spolka powinna pojsc w bardziej popularne tytuly. Nawet Frostpunk 2 zepsuli probujac na sile zrobic niszowa gierke o polityce zamiast zrobic cos w stylu FP1.
Frostpunk 2 - pełna zgoda. The Alters - będzie sukcesem wg mnie, znacznie lepsze oceny od Frostpunk 2, wystarczy poczytać. Nowe IP i skromny marketing a to i tak 280k - to nie jest mało w miesiąc.
Osobiście czekam z zakupem The Alters na bardziej szarą porę roku bo lato nie jest dla mnie najlepszym okresem do grania w ten typ gier chyba że nastąpi jakiś okres z totalnie złą pogodą. Osobiście uważam że 280 tyś sprzedanych kopii to dobry wynik jak na grę Indie / AA choć wiadomo że lepiej byłoby usłyszeć wynik pół miliona, ale naprawdę warto docenić sprzedaż. Koszt marketingu nie był zapewne duży bo opierał się bardziej na tzw marketingu kreatywnym więc to też ważna informacja. Dodatkowo umowa z GamePass której nie znamy i znać nie musimy, ale w domyśle 11 Bit dostało zastrzyk gotówki który mógł w części lub całościowo zwrócić koszty produkcji. Plus aktywna wishlista Steam z nieco ponad milionem potencjalnych kupców w tym mnie. Dodatkowo gra będzie cały czas poprawiana jak i dojdą jakieś DLC. Biorąc to wszystko pod uwagę myślę że gra ma zapewniony długi ogon zakupowy i nie jest wykluczone że już się zwróciła lub też zwróci za niedługo. Osobiście biorąc to wszystko pod uwagę to raczej będę uśredniał zakup niż pozbywał się akcji chyba że nastąpi jakaś totalna zmiana warunków w firmie i coś się mocno zepsuje.
Koszt produkcji to kluczowa niewiadoma w tej układance. Jeśli prawdziwe są szacunki rzędu 50 milionów (a dodatkowe koszty cały czas są i będą ponoszone), to doga do break even jest bardzo daleka. Obecna sprzedaż to bowiem 15 milionów zysku plus game pass.