• Ulicznik pytanko Autor: ~latarnik [109.73.65.*]
    hej,
    Wiem, że sporo tu siedzisz czasu na tej spółce , masz jeszcze tyle co miałeś czy schodzisz ?
    Jakie jest Twoje zapatrywanie ?

• Re: Ulicznik pytanko Autor: Ulicznik [178.217.198.*]
    Nie widzę powodu sprzedania spółki, która się rozwija. Akcje spółek telco nie przynoszą szybkiego zwrotu, ale również nie zwijają się z rynku od razu. Za to na sp. telco większe prawdopodobieństwo, że od niecierpliwych kupi się tanio.

Jasne, korzystam z ruchów ceny, kupując od niecierpliwych, w dodatku większy stan posiadania daje możliwość zarobienia nie tylko na wzrostach, ale również na spadkach.

Pewnie Cię zdziwię, ale sądzę, że zebranie z FF jeszcze kilku procent dałoby lepszy rezultat i kontrolę (jednym z powodów, dla których kupiłem T. był duży stan posiadania właściciela/i). Tyle, że musiałaby leżeć jakaś sensowna liczba S w dobrej cenie, żeby był to sensowny zakup. Zobaczymy.
  • Re: Ulicznik pytanko Autor: ~latarnik [109.169.55.*]
    Nie widzę tego, może spółki telco nie zwijają się szybko ale jak nie ma popytu na usługi to koszty je zjadają , Nie ma szans na dywidendy, a na rynku NC nie ma inwestorów , bo nie ma powodu posiadania spółki której biznes nie rośnie,

Kupić jest łatwo , ale sprzedać bardzo trudno , szczególnie jak ktoś ma duże ilości, może nie mieć komu sprzedać. ( wisi na haku i układa teorie, bo nie potrafi się przyznać że umoczył )

Czyli nie ma widoków na dywidendy , a ponieważ rynek NC jest b. płytki , nie ma komu sprzedać.

Posiadanie takiej spółki mija się z celem, no może oprócz właścicieli , bo Ci zawsze mogą zrobić emisje akcji np po 10 groszy.

Życzę Ci powodzenia ale uważaj bo nie jest wykluczona emisja w tej spółce kolejna !
  • Re: Ulicznik pytanko Autor: Ulicznik [178.217.198.*]
    Dnia 2025-07-24 o godz. 15:00 ~latarnik napisał(a):
    > Posiadanie takiej spółki mija się z celem, no może oprócz właścicieli , bo Ci zawsze mogą zrobić emisje akcji np po 10 groszy.

W takim razie bardzo dziękuję za poradę inwestycyjną. Ile płacę?

A tak szczerze, to na rynku akcji panuje Panie kolego jedna podstawowa zasada: żeby sprzedać akcje z zyskiem, trzeba najpierw je posiadać. Z tego co widzę, Ty zarabiasz na poradach, ja na akcjach. Może tak pozostać?

• Re: Ulicznik pytanko Autor: ~latarnik [109.73.65.*]
    Witajcie Panie Ulicznik i pozostali,
    Chciałem się odnieść do tego, co napisaliście.
    Podałem już swoje argumenty – dość mocne: słabnące wyniki, słabnący rynek NewConnect pozbawiony realnego kapitału oraz bezcelowość inwestycji w tego typu spółki (poza ewentualnymi spekulacyjnymi skokami, które mnie nie interesują).
    W odpowiedzi od Pana otrzymałem jedynie ironię. Trudno komentować brak merytorycznych argumentów w dyskusji.
    Rozumiem więc, że nie ma Pan, Panie Ulicznik, kontrargumentów – bo ich po prostu być nie może. To, co napisałem, jest zwyczajnie czystą prawdą.
    Tak samo prawdą jest, że Pana inwestycja w Telgam okazała się nieudana i taka już pozostanie.
    Jeśli chodzi o porady – są one darmowe i wynikają z moich doświadczeń na podobnych spółkach. Sytuacja była niemal identyczna jak w Telgam: za duża pozycja w jednej spółce i zbyt długie trzymanie. Efekt? Spore straty, które odrobiłem dopiero na płynnych spółkach. Dopiero z czasem zrozumiałem, ile kosztowało mnie to nerwów, czasu i pieniędzy. Na NC takie spółki istnieją przede wszystkim dla emisji, a nie dla wzrostu wartości akcji.
    Dla przykładu – ile zarobiłby Pan w ostatnich miesiącach na spółkach z WIG20? Orlen od stycznia dał +80% plus dywidendę. A jaki jest zwrot z Telgam? Ujemny.
    Nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać. Zrobicie, jak uważacie. Ja twierdzę jedno: trzymanie akcji Telgam i podobnych spółek zawsze kończy się źle dla inwestorów. NC to rynek bez kapitału, stworzony głównie do emisji. A z tymi również jest problem, bo aby nie utracić kontroli, emitenci często robią emisje po nominale – zawsze kosztem reszty akcjonariuszy.
    Do tego dochodzi słabnąca koniunktura w sektorze. Telgam nie korzystał z dotacji UE, działa na małą skalę i nie ma perspektyw na znaczący wzrost. Wyniki będą coraz słabsze, a frustracja inwestorów coraz większa.

Panie Ulicznik , może Pan dalej ironizować i samemu się oszukiwać , jest to jakiś sposób aby przełknąć żabę nieudanej inwestycji - złej decyzji. Strata na tej pozycji będzie się tylko powiększać widać to po wynikach.

Powodzenia.

• Re: Ulicznik pytanko Autor: ~halogen [37.30.30.*]
    Ej latarnik, moze przedstaw swoj portfel to sie bedziemy uczyc od cb. Bo takie teoretyzowanie to gowniarstwo przypomina. Zapodajesz jakies teorie z gpt i co z nich ma wynikac? Zes lepszy ynwestor czy co?
  • Re: Ulicznik pytanko Autor: ~dero [188.33.44.*]
    Może sobie tu wrócę jak będzie troszkę taniej. Telgam dał mi sporo zarobić. Pewniej się czuję na aktywach, które jakoś znam. Jak wrócę, to dam wam znać. Tęsknie za tymi kłótniami na forum :D
  • Re: Ulicznik pytanko Autor: ~redaktor [78.129.186.*]
    latarnik ma rację , hak uwiera już uliczników i innych powieszonych pod żebro
[x]
TELGAM 0,24% 0,41 2025-11-07 10:42:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.