Gość wrzucił na fora inwestorskie że go okradli na XTB i portal nie reaguje. Podobno ma 20 osób którym stało się to samo niedawno. W komentarzach już inni piszą, że znają inne ofiary.
Oceńcie sami, ale nie wygląda to za dobrze. Nie wiem czy zobaczycie posta nie będąc w grupie ale: Grupa: Inwestowanie długoterminowe na GPW - /share/p/18jKhHxm4N/ Grupa: Inwestomat - oszczędzanie, inwestowanie, wolność finansowa - /share/p/16kpgAFvTh/
Gdyby to była prawda już dawno by się pojawił artykuł o tym. Póki co to jakieś nonejmy piszą czyli osoby mało wiarygodne . Też mogę napisać że okradli mnie i kto uwierzy. Nikt. Konkurencja dawno by kupywala artykuły oczerniajace spółkę.
Wykop to bardzo cenne źródło informacji o spółkach. Tak jak to forum, Krosno rozkręca imbe kiedy akcje akurat spadają 5% i nagle wszyscy- to prawda bo niby dlaczego spada... cóż zabawa jak co pare miesiecy.
nie rozumiem minusów, XTB leciało bardzo mocno w kulki z zabezpieczeniami (brak 2FA). najśmieszniejsze jest to, że dalej tego nie wymuszają i posiadając hasło można komuś wyzerować konto xD będzie afera, bo portale się za to wezmą
Śmieszny wpis. Od roku jest podwójna weryfikacja. To co może komuś przekaże dane do logowania. Ktoś niby ukradnie mi kasę. Zglosze się do XTb że zostałem okradziony ponieważ nie miałem podwójnej weryfikacji pomimo tego że byłem tego świadomy i jej nie uruchomiłem i teraz chce dostać kasę ponieważ nie zapewnili mi należytej ochrony. Dobry sposób na wyłudzanie kasy
Dnia 2025-07-06 o godz. 00:40 ~extbert napisał(a): > Najpewniej Wielu "okradziono" w ostatnim kwartale, gdy była super zmienność :) Dajcie spokój z wygłupami i trollami :)
So true. Ale ci "okradzeni" forumowicze będą i tak to pisać co piszą dopóki xtb będzie spadał. Zacznie rosnac - znikną
O widzę że pracownicy xtb na pierwszej linii.Gość stracił 140tyś.a wy to bagatelizujecie i się naśmiewacie.A jeżeli to prawda.Pokazał wydruki,opisał całą sytuację a wy gadacie jakby się nic nie stało.Nie na takie instytucje portale hakerzy się włamują, to myślicie że z xtb sobie nie poradzą.
Dokładnie, gość na fb pisze ze swojego konta - nie fejkowego, jego imie i nazwisko figuruje we wrzucanych przez niego mailach z xtb, na linkedinie ze swojego konta stworzył też wątek w tej sprawie. Ja początkowo też byłem sceptyczny, ale on nie umoczył 150k na cfd na kawę tylko ktoś nie mając możliwości wypłaty środków bezpośrednio wykorzystał mało płynne spółki do podbijania/uwalania kursu cudzym kontem zeby czesc tej gotowki przejac. I ok, koles pewnie sam jest sobie winien włamu, ale zastanawiające jest to, że xtb nie wyłapuje takich rzeczy jak podejrzane logowania czy transakcje i nie blokuje takich zachowan do wyjasnienia.
Do mnie kiedys w nocy dzwonila babka z banku ze blokuja mi tymczasowo karte bo kupowalem coiny do Pokemon GO za wietnamskie dongi wiele transakcji po 1,5pln (w przeliczeniu). A tu ludzie trzymaja dorobek zycia i kazdy ma ich gdzies, a najlepsze ze moga nie tylko stracic wszystko ale jeszcze na CFD zostać z długami, niezbyt przyjemna perspektywa.
Dodatkowo współpraca xtb z organami państwowymi wg gościa naganna, dlatego chętnie bym usłyszał jakiś oficjalny komunikat w tej sprawie.
Swoją drogą API wyłączono 2 miesiące przed tą akcją, tym bardziej tysiące transakcji na godzinę z jednego konta powinno być z automatu blokowane do wyjasnienia
Ale generalnie adwokat na pewno podniesie na wokandzie temat tego ze xtb jako instytucja zaufania publicznego podlega pod rygor prawa finansowego w polsce ale to zupelnie inny temat.
Jest dużo wyrokow skazujacych banki za to ze nie chronili klientow przed okradzeniem i wina leżała po stronie bankow.
Xtb ma chory regulamin niezgodny z polskim prawem. On odpowiada za to co sie dzieje na kocie. Klient dopelnil wszystkich przeslanek bezpieczenstwa jak pisal. Logowal sie tylko z linku zapisanego.
Mysle ze chlopak sie wybroni w sadzie i xtb bedzie musial zwrocic mu hajs. Potrwa to z 3 lata ale bedzie miał odsetki bo prawnik na pewno jeszcze podniesie ze powod domaga sie odsetek do momentu wplyniecia pozwu do sadu.
Co ty wygadujesz? Porobił złych inwestycji i teraz twierdzi ze to włam. Niby jak die wybroni? Każdy tak może sie usprawiedliwiać. Tylko to jest brązie zeroje odpowiedzialności za własne decyzje. Może w pierwszej kolejności nie powinien nawet otwierać konta maklerskiego jak nie akceptuje strat.
...pozatym z cfd można sobie wyzerować konto przez noc. Więc to jest zwalanie winy na niczyste siły zamiast sie uczciwie przyznać ze sie błędy zrobiło.
Poczekajmy, madry polak po szkodzie i widać że niektorzy szukaja tylko taniego sposobu smiania sie z innych nieszczescia, kiedyś i trafi kosa na kamien ...
Poczekajmy oby knf i rzecznik sie zajeli tym tematem a na pewno jesli chlopaka okradli to juz ma prawnika i szukaja sposobu do naprawienia szkody i dojscia do sprawiedliwosci. Wiadomo zajmie to sporo ale zawsze warto probowac.
Najwazniejsze ze xtb przyznal sie na fb na forum ze doszlo do atakow I ze 2fa konta sa bezpieczne
Mnie okradło forum bankiera !!! Kupiłem Xtb po 90 pisali że miało rosnąć a gdzie jest każdy widzi . Gdzie mam zgłosić żeby zamknęli to forum i tych ludzi co naganiali żeby mi hajs oddali !!!
Kiedyś napisałem do Niebezpiecznika, że XTB nie ma nawet 2FA (bo mają od względnie niedawna dopiero). Liczyłem, że zainteresują się sprawą... Nigdy nie opisali tego, że pieniądze klientów są narażone na kradzież przez brak 2FA, a po kilku tygodniach weszli w kooperację z XTB, tworząc jakiś tutorial o bezpieczeństwie, którego nikt prawie nie oglądał :) Także mając dużo pieniędzy, dobrych prawników i innych, XTB może bardzo długo udawać, że niczemu nie są winni i za nic nie odpowiadają. KNF powinien się temu przyjrzeć zdecydowanie.
Ale jak ma się przyglądać sprawie. Przecież kontrolę KnF mają co roku. A skoro co roku to znaczy że ich kontrolę są do bani i to w takim razie by była kompromitacja KNf że nie potrafi prowadzić nadzoru. Obecnie gownoburza przed wynikami. Czyli jak go kwartał