Dokładnie, gość na fb pisze ze swojego konta - nie fejkowego, jego imie i nazwisko figuruje we wrzucanych przez niego mailach z xtb, na linkedinie ze swojego konta stworzył też wątek w tej sprawie. Ja początkowo też byłem sceptyczny, ale on nie umoczył 150k na cfd na kawę tylko ktoś nie mając możliwości wypłaty środków bezpośrednio wykorzystał mało płynne spółki do podbijania/uwalania kursu cudzym kontem zeby czesc tej gotowki przejac. I ok, koles pewnie sam jest sobie winien włamu, ale zastanawiające jest to, że xtb nie wyłapuje takich rzeczy jak podejrzane logowania czy transakcje i nie blokuje takich zachowan do wyjasnienia.
Do mnie kiedys w nocy dzwonila babka z banku ze blokuja mi tymczasowo karte bo kupowalem coiny do Pokemon GO za wietnamskie dongi wiele transakcji po 1,5pln (w przeliczeniu). A tu ludzie trzymaja dorobek zycia i kazdy ma ich gdzies, a najlepsze ze moga nie tylko stracic wszystko ale jeszcze na CFD zostać z długami, niezbyt przyjemna perspektywa.
Dodatkowo współpraca xtb z organami państwowymi wg gościa naganna, dlatego chętnie bym usłyszał jakiś oficjalny komunikat w tej sprawie.
Swoją drogą API wyłączono 2 miesiące przed tą akcją, tym bardziej tysiące transakcji na godzinę z jednego konta powinno być z automatu blokowane do wyjasnienia