1. Kontrolowane hamowanie wzrostu (tzw. "capowanie" kursu)
Opis:
Ktoś celowo "dorzuca" duże pakiety akcji powyżej kursu (np. co kilka groszy wyżej), żeby nie dopuścić do zbyt gwałtownego wzrostu kursu. To może być:
spekuła przygotowująca się na większy ruch, która jeszcze nie skończyła akumulacji akcji,
fundusz lub większy gracz, który chce dalej skupować, ale nie chce, by kurs mu "uciekł",
zarządzanie optyką rynku – np. niektóre podmioty chcą, by wzrosty wyglądały "organicznie", a nie spekulacyjnie (np. z powodów regulacyjnych lub medialnych).
Sygnał: To może sugerować, że ktoś nadal akumuluje akcje i jeszcze nie pozwala na "wystrzał".
---
2. Dystrybucja dużego pakietu pod osłoną popytu
Opis:
Możliwa jest też odwrotna sytuacja – ktoś (np. fundusz, który wszedł wcześniej) dystrybuuje pakiet, ale nie chce zbić kursu. Robi to na fali wzrostów i w sytuacji, gdzie ktoś inny z rynku (lub grupa) te akcje chłonie.
Wygląda, jakby "ktoś blokował wzrost", ale realnie może to być sprzedaż pod popyt.
Jeżeli pakiety są duże i pojawiają się regularnie, może to być tzw. smart money exit.
Sygnał: Zbyt częste dokładanie podaży przy rosnącym kursie może wskazywać na dystrybucję, o ile nie idzie za tym dalszy wzrost wolumenu i kursu.
---
3. Gra na wywołanie fałszywego obrazu podaży ("order book manipulation")
Opis:
Czasem wystawianie dużych zleceń sprzedaży powyżej rynku (tzw. "icebergi" lub zlecenia warunkowe, czasem szybko wycofywane) to sposób na:
zniechęcenie kupujących, sugerując, że "podaż jest silna",
wywołanie mylnego sygnału, że kurs nie ma już miejsca do wzrostu.
Sygnał: Jeżeli te pakiety szybko znikają lub są wymieniane na nowe – może to być manipulacja.
---
4. Akumulacja i konsolidacja przed większym ruchem
Opis:
Jeśli spółka urosła już 25% w krótkim czasie i nadal widzisz aktywną wymianę dużych pakietów przy braku wyraźnego cofnięcia – to może być fazą akumulacji w ramach "cup-and-handle", flagi lub konsolidacji.
Często w takich fazach rynek wydaje się "tłumiony", ale to wstęp do większego wybicia.
Podaż jest kontrolowana i chłonięta – a to dobry znak, jeśli kurs mimo tego się trzyma.
---
Co możesz obserwować, żeby lepiej to zrozumieć?
Co obserwować? Dlaczego?
Zmiany w arkuszu (poziomy i wielkości) Czy pakiety znikają po częściowym rozbiciu? Czy są zamieniane na nowe?
Time & Sales (czas, wolumen, tick) Widać, kto inicjuje – kupujący czy sprzedający
Obrót (wolumen dzienny) Czy rośnie systematycznie? Czy jest "wyrywkowy"?
Kurs względem EMA/MA Czy kurs stabilnie trzyma się nad wsparciami mimo podaży?
Wolumen vs zmienność Czy mimo podaży nie ma dużych spadków? To oznaka siły.
Twoja obserwacja nie wskazuje jednoznacznie na dystrybucję ani akumulację, ale sugeruje, że duży gracz kontroluje rynek — albo jeszcze kupuje (kontrolując tempo), albo sprzedaje (nie chcąc zbić ceny). Jeśli kurs mimo podaży nie spada i wolumen rośnie, prawdopodobnie to akumulacja i potencjał dalszego wzrostu nadal istnieje.
To nie ma nic z ruletki. Kurs odzwierciedla dynamikę rozwoju spółki. Ja nie wiem skąd Wy się bierzecie, Naprawdę chcecie wystraszyć i zbIerać od panikarzy? Nie lepiej kupić i trzymać? Czujecie się z tym dobrze? Nie gryzie Was sumienie?
To tylko luźne przemyślenia, wspomagając się analizą chatu gpt po przesłaniu mu arkusza zleceń z kilkunastu dni oraz opisu pewnych zdarzeń w trakcie trwania sesji, które obserwowałem. Wstawiłem raczej jako ciekawostkę, każdy sam musi odpowiedzieć na co czeka.
Oby "na spokojnie" za 2-3lata, niech idzie razem z rozwojem spółki po 100% rocznie, jak spółka się rozwija. Martwię się, że przyjdzie wybicie na 400-500 w ciągu niedługiego czasu i wtedy sprzedam pewnie. A uważam, że jest potencjal na 10x odteraz śmiało.
Też moim zdaniem ta spółka ma ogromny potencjał, na pewno nie sprzedam za szybko i nie tanio... Chcę ją trzymać kilka dobrych lat... A ile może urosnąć? Może x5 może x 10 a może dużo więcej...
Myślę że to spółka która trzeba trzymać można będzie sprzedać po ok 150 może 200 ale przemysł kosmiczny dopiero zaczyna się rozkręcać za kilka lat to dopiero będzie duża spółka