Ja chyba sprzedaje, ale ja to mam tam tylko 130 akcji. Tylko, że u mnie jest tak, że nie mogę czekać z tymi akcjami do wyników za Q2. Spółka milczy, nie odpowiadają nic na temat zarzutów odnośnie używania AI. O zwrocie też nie ma infa o już 2 tygodnie mijają, więc zakladam, że raczej szału nie widzą (nawet uwzględniając przyszłe przychody z GP).
Nie widzę perspektyw, aby w najbliższych dniach kurs miał z czego nagle rosnąć. Pewnie przed raportem za Q2 wrócę.
Jakby to jest loteria z tą spółką. Może być tak, że zaskoczą DLC do fp2. Moonlighter może się świetnie sprzedać po poprawkach itp. Może w tym roku rzucą dlc do Altersów. Cholera ich wie. Tu jest hazard praktycznie. Dane sprzeadżowe są tylko oscylacyjne, lecz uważam, że na samym steamie są bardzo dobre - moja o the Alters czyli tytule AA - a sprzedaż oscyluje w gracinach 200-300k na samym steamie!
Ale ile rzeczywiście wyniosła? Ile z gamepassa. Obstawiam, że gra do końca czerwca się zwarci - ale to mój strzał.
Jak nie możesz czekać to pewnie dobra opcja. Zdecydowanie lepiej wrzucac tutaj kase pod longa.
Moim zdaniem mało komunikatów to dobra decyzja. Jak shorty siadły to nawet normalny komunikat zostanie przekręcony na negatyw. Lepiej siedzieć i robić gry, tak jak Hello Games zrobiło przy okazji No Man Sky. Tam pół roku firma nie dawała żadnych komunikatów.
Temat AI poklika się portalom moze przez 1-2 dni i potem nikt już tej mini dramy nie będzie pamiętal. Póki co temat się trochę klika ale dla zdrowo myślących jest tylko szumem.
Ja trzymam do końca tygodnia pod możliwość pojawienia się komunikatu o zwrocie kosztów TA. Jeśli taki się nie pojawi, to - biorąc pod uwagę jak się obecnie sprzedają gry 11B - nie widzę szans na wzrosty. Może po wynikach za Q2 kurs przebije 250zł, choć pewności nie mam i optymizm tracę z każdym dniem. Liczyłem na znacznie lepszą sprzedaż gry, która niestety szybko spada. Jest jak jest i myślę, że obecna wycena rynkowa jest właściwa dla spółki. Stąd też nie sprzedaję "na już", bo kurs już bardziej cofać się też nie powinien, do tego też nie ma podstaw.
Jak Alters ma się szybko zwrócić jak budżet wynosił grube miliony, a sprzedaż już spadła na Top Sellers 282, peak 24h na 5k, a i 40% sprzedaży to Chiny gdzie gra kosztuje 50zł oficjalnie, a na chińskich kluczykarniach pewnie jeszcze taniej.
Moje nadzieje opierają się na: 1. Gra jest też sprzedawana na konsole w cenach wyższych niż PC, a znajduje tam ok połowę liczby nabywców na PC, więc te Chiny powinny się wyrównać. 2. Gra bardzo dobrze sprzedawała się w okresie pierwszych 7 dni i przyzwoicie w ciągu kolejnych 7. Teraz spadła na Steam niczym kamień, ale co sprzedali to ich - skądś się te ponad 6 tyś recenzji wzięło. 3. Nie znamy budżetu gry, ale liczyę, że byli zdroworozsądkowi i nie przekroczyli 50 milionów złotych. 4. Game Pass. 5. Na Steam świat dystrybucji gier się nie kończy.
I na koniec, zwrot z TA w tym tygodniu to jest coś, co obstawiam jako możliwość, a nie coś co określam jako najpewniejszy scenariusz. Jednak nie widzę też podstaw do dalszego osuwania kursu, więc mogę te cztery dni poczekać ze sprzedażą i się przekonać. Tyle.
1. Fajnie, ale to nie jest typ gry który jest popularny na konsolach. Gracze konsolowi preferują bardziej dynamiczne doświadczenia czyli gierki typu CoD, Fifa etc. Mówią o tym statystyki i badania.
2. Ale jak widać niewystarczająco aby się zwrócić, a teraz sprzedaż i peak 24h leży i kwiczy.
3. Ktoś tu szacował 43 miliony sama gra plus kilkanaście milionów na marketing. Dużo. Oczywiście take it with a grain of salt.
4. Gamepass nie pokryje kosztów produkcji gry. Zapewne dostali kilka milionów, a nie 40 milionów. A no i Gamepass kanibalizuje sprzedaż gry zarówno na PC jak i konsolach.
5. Steam to hegemon dystrybucji cyfrowej na PC. Epic i Gog to niewielka nisza, popatrz na statystyki.
6. Zobaczymy. Jak nie będzie w tym tygodniu infa to kurs zleci poniżej 200. Ale nawet jak się ledwo zwróci to gdzie duże zyski na kolejne produkcje?
Nie wytłumaczysz. Tu mało kto potrafi liczyć a jedyne co widzą to peak 18k i dobre recenzje. Pisałem kilkukrotnie odnośnie ROI i to jest bodajże 500-600k sztuk. Na Steam na ten moment 200k + PS + xbox to może jest z 400k w sumie.
Problemem jest nie tyle słaba sprzedaż co niska cena gry (40% sprzedaży to Chiny, RU i inne kraje gdzie cena to 50 zł - wszystkie prowizje i podatki) i wysokie koszty produkcji. Zapomnijcie o komunikacie o ROI na koniec czerwca czy w lipcu. Musiałbym spojrzeć do wyliczeń ale z tego co pamiętam to szacowałem 3-6 miesięcy.
Pamiętajcie, że pierwsze 1-2 tygodnie to 50-70% sprzedaży a później już tylko kapie przy okazji przecen, a tu muszą "nakapać" miliony żeby produkcja się zwróciła.
Ja sprzedałem nawet przed końcem ubiegłego tygodnia, jeszcze na 211 się załapałem.
Niby dobra decyzja, gdyby nie to, że przerzuciłem ta kase na XTB po 80... :) Ale tam chyba prędzej ma szansę odbić.