• Jak mówiłem wcześniej "sky is the limit" Autor: ~Techniczny [188.33.32.*]
    Pierwszy pakiet oddam po 8 złotych i tam sie spotkamy. Resztę oddam po ok 18 ziko.
  • Re: Jak mówiłem wcześniej "sky is the limit" Autor: ~Hmmm [91.212.165.*]
    Nie wiem czy nie lepiej teraz Alte chyba większy potencjał c/wk jakieś x2 niższe i com zaczął tam na WZA działać
  • Re: Jak mówiłem wcześniej "sky is the limit" Autor: ~Hmmm [31.0.72.*]
    Jak zaczął działać na WZA Rank Progress to kurs był tam gdzie teraz alta ok 2zl jak dobrze pamiętam i poszło na 8
  • Re: Jak mówiłem wcześniej "sky is the limit" Autor: com_trader [146.70.53.*]
    Dnia 2025-06-28 o godz. 13:04 ~Hmmm napisał(a):
    > Jak zaczął działać na WZA Rank Progress to kurs był tam gdzie teraz alta ok 2zl jak dobrze pamiętam i poszło na 8

Dziękuję za dobre słowo, miło mi, ale kolega mocno przecenia moje zdolności i moce sprawcze.
    Wciąż mam zapał, odrobinę wiedzy i pomysłów i obiecuję, że będę pracował tak na Ranku jak i na Alcie!

Zarówno Rank Progress jak i Alta to spółki absurdalnie tanie, z dużym niepodważalnym majątkiem w nieruchomościach, z niemal tej samej branży i bardzo podobnym układzie właścicielskim - tu Mroczka, a tam Moritz... i to zarówno w roli dominującego akcjonariusza, jak i zarządu.

Altę zdecydowanie łatwiej "odpalić" - w końcu tam cała kapitalizacja to raptem ok. 30 mln zł, a wartość realnego free floatu to dużo mniej niż połowa tej kwoty. Alta jest jednak bardzo jednowymiarowa - miasteczko Siewierz-Jeziorna i... tyle.
    Inna sprawa, że jesteśmy już w momencie w którym ten projekt należy uznać za udany - zarówno liczba mieszkańców (2.000 w tym roku) jak i postęp infrastrukturalnych inwestycji komercyjnych przekroczyły "masę krytyczną" i to już będzie się rozwijać - jest skazane na sukces.
    Rank Progress z kolei w ostatnim czasie stał się takim wielowymiarowym kolosem, bo to i mieszkaniówka i komercyjne parki handlowe oraz galerie i budownictwo z segmentu logistycznego no i spekulacje na gruntach, których Rankowi nie brakuje, ale i tak zawsze skutecznie potrafi coś tanio kupić i drogo sprzedać.

Moim zdaniem kursy obu spółek w końcu silnie odpalą i trudno wyczuć, która pierwsza...

com
  • Re: Jak mówiłem wcześniej "sky is the limit" Autor: ~Techniczny [188.33.28.*]
    Tylko rank progres jak dla mnie ja tą chwilę. Ukryta wartość to tutaj ze 30 złotych a wk ponad 14. No i technicznie korekta z 8 zlorych zakonczona na mocnym wsparciu. Nowe projekty w drodze a tam? Muł i wodorosty
  • Re: Jak mówiłem wcześniej "sky is the limit" Autor: ~ja [31.0.91.*]
    Techniczny ale gada fundamentalnie :)
    Dobrze gadasz.
    Jedno i drugie pokazuje jak na dłoni ze tu powinno już dawno być dwucyfrowo a nie 4!
  • Re: Jak mówiłem wcześniej "sky is the limit" Autor: ~Socho [91.94.119.*]
    Co powinno a co jest to są 2 różne rzeczy...
    Znów napiszę że wszystko do czasu a później bedzie pogoń byle kupić do dyszki
  • Re: Jak mówiłem wcześniej "sky is the limit" Autor: com_trader [146.70.53.*]
    Dnia 2025-06-28 o godz. 13:05 ~Techniczny napisał(a):
    > Tylko rank progres jak dla mnie ja tą chwilę. Ukryta wartość to tutaj ze 30 złotych a wk ponad 14. No i technicznie korekta z 8 zlorych zakonczona na mocnym wsparciu. Nowe projekty w drodze a tam? Muł i wodorosty

Pełna zgoda co do potencjału drzemiącego w kursie Rank Progressu!
    Natomiast... nie deprecjonowałbym tak jednoznacznie potencjału Alty - tam wartość księgowa zbliżona (Alta 13,61 zł) i też zaniżona (wyceny rzeczoznawców wyższe!) ale z pewnością nie tak zaniżona jak na Ranku, ale też... kurs Alty 2x niższy...

com
    Tak zerknąłem na Alte i faktycznie praktycznie zerowe zadłużenie przy cwk 0,16. Ze tez nikt jeszcze tego nie dźwignął. Zobaczymy.
  • Re: Jak mówiłem wcześniej "sky is the limit" Autor: com_trader [37.120.152.*]
    Dnia 2025-06-29 o godz. 11:00 ~Techniczny napisał(a):
    > Tak zerknąłem na Alte i faktycznie praktycznie zerowe zadłużenie przy cwk 0,16. Ze tez nikt jeszcze tego nie dźwignął. Zobaczymy.

Aktualnie Alta ma nawet wskaźnik C/Wk=0,15 przy ratingu wiarygodności kredytowej AAA (brak zobowiązań).
    A tam też wartość gruntów w Siewierzu-Jeziornej jest nieco zaniżona - oczywiście nie w takim stopniu jak niektóre aktywa nieruchomościowe Rank Progressu, ale też powinna być wyższa.

Natomiast w przypadku Alty te około 120 ha gruntów w Siewierzu-Jeziornej to praktycznie jedyne jej aktywo - więc przy skali zaniżenia wartości np. tylko o -20% mocno (a właściwie w sposób całkowity) wpływa to wprost na wartość księgową kapitałów własnych...
    W uproszczeniu : 13,61 zł +20% = 16,33 zł na 1 akcję Alty

Na Rank Progressie natomiast wartość niektórych aktywów nieruchomościowych zaniżona jest w księgach nie o 20 czy 30 % ale wręcz kilka razy! Oczywiście nie wszystkich - np. galerii to nie dotyczy.
    Zresztą... jakiś rok temu próbowałem to szacować i wyszło mi ok. 30 zł wartości księgowej (bez terenu w Gdyni) i blisko 40 zł, gdyby decyzją Sądu Najwyższego Gdynia trafiła do aktywów Ranka.

com
[x]
RANKPROGR -2,67% 4,18 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.