Co to za absurdalna kapitalizacja 27.6 mld. Każde 10 zł. To jedne miliard kapitalizacji. Na czym to chcą zarobić by to nie było odklejone wartość od spółki od zysku.
Napewno nie pod w4, nie pod remake w1, nie pod dlc do co 2077, nie pod świetna sprzedaż co na ns2, nie pod nowego cp, nie pod oriony srony, nie pod nową mobillke, nie pod kolejne gry aaa i dodatki w latach 2026 2032 a trochę ich będzie, nieważne że pod 1 grę cp2077 urosło na 460zl teraz pod 10 gier plus anime i pewnie jeszcze parę asów z rękawa naprawdę to niesprawiedliwe że rośnie ! Foch.
Przekonasz się za kilkanaście tygodni, ale wtedy będzie za późno, bo cena może przekroczyć 300, może nawet 350zł. Czysto spekulacyjna spółka: najpierw spekulacyjnie napompowana do 450zł, potem na potęgę shortowana i uwalona do 90zł, od półtora roku wajcha przestawiona i znów pompują. Albo się podczepiasz i próbujesz mniej lub więcej zarobić albo siedzisz, patrzysz i zadajesz pytania na forach. Ja wybrałem to pierwsze, a na forach wbijam trolom i odpisuję na takie pytania, jak twoje. Grasz, czy będziesz się dalej patrzył i zakładał kolejne wątki przy 300, 350 może 400 i więcej?
Dnia 2025-06-26 o godz. 11:21 ~Jasio napisał(a): > Przekonasz się za kilkanaście tygodni, ale wtedy będzie za późno, bo cena może przekroczyć 300, może nawet 350zł. > Czysto spekulacyjna spółka: najpierw spekulacyjnie napompowana do 450zł, potem na potęgę shortowana i uwalona do 90zł, od półtora roku wajcha przestawiona i znów pompują. > Albo się podczepiasz i próbujesz mniej lub więcej zarobić albo siedzisz, patrzysz i zadajesz pytania na forach. > Ja wybrałem to pierwsze, a na forach wbijam trolom i odpisuję na takie pytania, jak twoje. > Grasz, czy będziesz się dalej patrzył i zakładał kolejne wątki przy 300, 350 może 400 i więcej?
Niby pełna zgoda..?! xD Tylko że spółki spekulacyjne - są całkowicie oderwane od podstaw w postaci: zadłużenia, standingu finansowego, ratingów i perspektyw stworzenia produktu zwalającego w dniu premiery (nawet trzycyfrowe) C/Z do niemal zera itp.. xD A taki status spekulacyjny mają w WiG20 wszystkie firemki wyprzedzające CDR.. (zwłaszcza te państwowe). Akceptowalne dla nich C/Z to około 5 (czyli 5 lat)..! Praktycznie żadna z nich nie ma większej szansy do zwrotu zainwestowanego kapitału w tym czasie.. A to jest jedna z nielicznych na mapie świata frma branży ARTYSTYCZNO-rozrywkowej, która rządzi się własnymi prawami.. I jak się okazało nawet bezprecedensowy atak konkurencji, spółek hedgingowych, spekulantów, mediów finansowo-biznesowych oraz hejterów nie zdołał zdeprecjonować walorów artystycznych ich twórczości - jedynie wmówił niektórym wiarę w „kastastrofalną" premierę.. xD Redzi mogą nawet C/Z rzędu 300 - zniwelować w ciągu najbliższej premiery, która nastąpi w ciągu 1-2 lat..! Na dodatek jego „wartość godziwa" (czyli teoretycznej sprzedaży) jest przynajmniej 4-6 razy wyższa niż obecna wycena. Firmy tej branży mają w majątku wartość intelektualną, w skład której wchodzą marki/brandy oraz inne walory jak np fandomy (zupełnie niedostrzegane przez nasz prowincjonalny akcjonariat). Najlepszym takim „zaskakującym" przykładem, było sprzedanie Techlandu, którego rynek globalny niemal nie dostrzega - z jego jedyną trzeciorzędną marką - za ponad 10 miliardów zł.. Marki na poziomie Redów są wyceniane na podobną kwotę za sztukę... i to w dolarach!! xD Czyli posiadane przez CDR biurka, fotele, kompy i kampus wyceniane na ca 3 mld zł.. To tylko drobna przystawka do prawdziwej wyceny..! ZATEM ROŚNIE POD TOTALNE NIEDOWARTOŚCIOWANIE!!
Nie będą bo nikt tu nie siedzi pod 1zl dywidendy jak wahania dzienne to nawet 10 czy 20zl , heh dywidenda jest tylko symboliczna, większość tu już trzyma pod nowe ath.
A ja uważam, że kurs jest bezpieczny (mimo pewnych wahań) ze względu na obecność tego funduszu norweskiego. On pełni rolę stabilizującą i przeciwdziała niezrozumiałym zwałom lub atakom shortów. Poza tym już powinniśmy się nauczyć, że ta spółka na etapie przed wydaniem gry ma zawyżone wskaźniki, by po wydaniu i podliczeniu zysków (i to nawet z takiej początkowej katastrofy jak CP 2077!), wszystko się urealniło... No i trend. Podstawowa formacja giełdowa. Gdy się taki uformuje, to nie ma siły, by tak od razu uległ załamaniu, co było wiele razy sprawdzone w praktyce i to na wielu innych spółkach.
W4,W5,W6 W1Remake, CP2077 sequel, a ponadto karcianki, seriale i kreskówki. Myślę, że są perspektywy na strumień pieniędzy. Każdy kupuje, bo od roku z małymi korektami tylko rośnie tzn. "taniej już było".