• Sprzeciw do uchwały art. 422 ksh Autor: januaryj [37.47.254.*]
    Art.  422.  [Powództwo o uchylenie uchwały]
    §  1.  Uchwała walnego zgromadzenia sprzeczna ze statutem bądź dobrymi obyczajami i godząca w interes spółki lub mająca na celu pokrzywdzenie akcjonariusza może być zaskarżona w drodze wytoczonego przeciwko spółce powództwa o uchylenie uchwały.
    §  2.  Prawo do wytoczenia powództwa o uchylenie uchwały walnego zgromadzenia przysługuje:
    1) zarządowi, radzie nadzorczej oraz poszczególnym członkom tych organów
  • Re: Sprzeciw do uchwały art. 422 ksh Autor: januaryj [37.47.254.*]
    2) akcjonariuszowi, który głosował przeciwko uchwale, a po jej powzięciu zażądał zaprotokołowania sprzeciwu
  • Re: Sprzeciw do uchwały art. 422 ksh Autor: akcjoinm [37.109.160.*]
    to, że dał sprzeciw do uchwały nic nie znaczy
    teraz musiałby w Sądzie zaskarżyć tą uchwałę a to na dzień dobry koszty sądowe 5000 zł jak dobrze pamiętam (tyle kiedyś płaciłem ja) + opłata za adwokata, pisma procesowe, opłata za stawiennictwo na rozprawie itd.
    Tylko pytanie co to mu da?
    Jak będą chcieli to i tak sobie tą emisję akcji przeprowadzą, uwalą kurs i do 10 groszy i tam będą go trzymać bo im się nigdzie nie spieszy. Jak uwalą kurs to po jakimś czasie mogę ogłosić emisję akcji z prawem poboru i sobie te akcje i tak obejmą bo wątpię by teraz po tylu latach od spadku kurs z 2,8 zł ulica chciała dokładać do interesu wiec obejma za nich w zapisach dodatkowych.

• Re: Sprzeciw do uchwały art. 422 ksh Autor: ~Weteran [89.65.106.*]
    Nie będą trzymać tych 7,8 mln akcji... nie stać ich. Komuś je dadzą. Oczkowski ma tylko 6,6mln akcji. 7,8 mln akcji to jest niecałe 8% wszystkich akcji. Aktualnie SBE nie ma żadnych możliwości pozbycia się swoich akcji... ŻADNYCH. Z prostego powodu... kurs szoruje po dnie, więc sprzedawali by je za grosze, a wyniki też są mierne. W zeszłym roku dali sobie i ziomalkom premię w akcjach bo inaczej zaczęli, by pewnie odchodzić. W tym roku to już nie przejdzie. Muszą znaleźć chętnego który nawiąże współpracę... i to dużą firmę. Nie sądzę aby te akcje dostał nowy członek - Andrysiak, bo on nie przyniesie klienta, choć możliwe że polepszy im produkt. SBE ma kadrę ale nie ma hitu i jest do bani z marketingiem a Kierule w mojej ocenie dawno stracili nosa. Owszem ma zamówienia ale jest jak podwykonawcę który musi robić po taniości, bo inaczej nic nie dostanie, dlatego takie słabe mają przychody przy takiej ilości ludzi. W mojej ocenie te akcje to zwyczajnie łapówka dla dużej firmy która obieca im kontrakt. Inaczej tego nie widzę, bo aktualnie to pusty papier bez wartości.

• Re: Sprzeciw do uchwały art. 422 ksh Autor: ~januaryj [91.94.126.*]
    Masz na myśli 78 mln nowych aukcji dla nowego inwestora w ramach kapitału docelowego które będą stanowić ponad 40%
    Nie zgadzam się z twoją opinią z wielu powodów o których nie mam zamiaru się dzielić bo za wiedzę trzeba płacić. Po drugie INVENTION ma 19 mln akcji serii F których jakoś nie sprzedawał po dopuszczeniu do obrotu i drugie tyle ma serii E jeszcze nie dopuszczone do obrotu które obejmował w cenie 1,42 zł. O ile 1,42 zł to cena na dziś wysoko aczkolwiek wcale nie nie osiągalna o tyle czy uważasz, że Kierule pozwolą sobie na straty na akcjach ? INM wyłożył 4,18 mln zl gotówką.

Gdybym nie miał dziś swoich założeń co do tego, że uważam, że INM ma większe perspektywy wzrostu bo jest na początku drogi do rozwoju i przed przychodami które powinny w swoim czasie skokowo rosnąć to dziś pakował bym akcje SBE do wora bo tańszej spółki na NC nie ma. Masz spółce z przychodami i zyskami na NC z C/WK 0,4?

No i jakoś za specjalnie po za ostatnimi zakupami i kółeczkiem ze 100 k akcji SBE na które sam sobie nagoniłem na forach spółek "dronowych" to mając udział w akcjach INM mam pośrednio udział w akcjach SBE.

I gdybym dziś wybierał zakup pomiędzy tymi dwoma spółkami to

może trochę i spekulacyjnie ale pod potencjalnie kilkaset% wzrost wartości brałbym akcje INVENTION a ktoś kto się boi spekulacji i woli spółkę z przychodami brałbym akcje Softblue.

Ja znając obie spółki od 5 lat i wiedząc to co wiem plus to, że budowa biurowca INVENTION jest zakończona i będę mieli spore zyski przez 5 lat okresu najmu to nie mam obaw co do posiadania akcji INVENTION i tylko czekam na to by conajmniej potroić ich stan posiadania jak tylko wzrosną obroty. Sam nie chce się rzucać na kupno bo co z tego jakbym nawet dziś mógł zebrać z 2-2,5 x wyżej to co stoi wszystko na S do poziomu 0,4-0,45 jak nic mi to nie da jak za tym nie pójdzie "inny" i "obcy" popyt i obrót.
    Tak więc mam te swoje "parę" akcji i czekam na to aż iskra odpali i wróci na INM to co było już nie raz jak na 2 lata temu i zrobią szybkie 200% a liczę, że teraz na 200% się nie skończy bo potencjał jest na dużo większy wzrost.
[x]
SOFTBLUE 10,88% 0,32 2026-05-15 16:16:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.