https://www.cire.pl/artykuly/serwis-informacyjny-cire-24/przedstawiciele-pomorza-apeluja-o-ograniczenie-wplywu-orlenu-na-dzialalnosc-grupy-energa -kolejny przedruk,chyba doszliśmy do ściany?najwyższy czas na konkrety,co dalej,bo coraz bardziej"śmerdzi" w relacjach Orlen-Energa.Nas, prezes Fąfara lekcewazył,zwodził obietnicami i wprowadzał w błąd,nie wyobrażam sobie by robił to samo z politykami pomorza,nie wyobrażam sobie również by premier z Gdańska,olał głos z własnej partii,więc -co dalej z Energą?jakie Państwo scenariusze obstawiacie?
zbanowany przez bankiera kolega podesłał,jedziemy na jednym wózku więc nie tylko powinniśmy a wręcz musimy się wspierać,bo to nasza wspólna walka o GODNOŚĆ,jak My nie damy rady wygrać z patologią systemu,to zaden inny poszkodowany akcjonariat na innych spółkach tymbardziej jest bez szans
konfederacja proponuje reset konstytucyjny,ja proponuję prezesowi Fąfarze by przemyślał,reset przejęcia Energi przez Orlen,na zasadzie co by było gdyby....gdyby ludzie podajacy się za prawych i sprawiedliwych,zachowali się prawie i sprawiedliwie, i przejmując Energę w 20' postapili analogicznie jak z akcjonariuszami Lotosu czy Pgnig.Upraszczając wyliczenia założyłem parytet wk/wk czyli przykładowy akcjonariusz majacy 40 tys akcji Energi otrzymuje 10 tys akcji ówczesnego Orlenu.W 20' w/g ceny z wezwania 40 tys akcji Energi było warte 334 tys zł,wymieniono więc akcje,akcjonariusz nic z nimi nie robi,nic,na dzisiaj w/g aktualnego kursu Orlenu z ostatnich dni miałby 10x80 =800tys +10x22,65=226 500 zł z dywidend,czyli w sumie 1 026 500 zł za wymienione w 20' przykładowe 40 tys akcji Energi(25.66 zł/akcja) Podsumowując,reset z przejęciem Energi w wykonaniu obecnego Orlenu,bez różnicy jakie będą decyzje co dalej z Energą?powinien wyglądać tak,że minimalna cena Energi na gpw nie może być niższa od 25.66 zł,wtedy dopiero bedzie można powiedzieć,że naprawiono błedy/celowe złodziejsto poprzedników,obecny kurs Energi to niestety kontynuacja tamtego złodziejstwa,to musi się zmienić i prezes Fąfara musi to wreszcie zrozumieć.
Darciu i emerycie kiedy proponujecie pierwszy przystanek na 25.66? Jak wiemy czas ma znaczenie horendalne. Nie zapominajmy, że również Karol Nawrocki urodził się, uczył się i pracował w Gdańsku. Chyba możemy na niego liczyć. Po przebiciu 25 skończę obnażać wasze taktyki bo już mi się nawet nie chce więc chyba warto.
ale pomyśl,czy w sytuacji podpisanego w 20' porozumienia między zarzadami ówczesnego Orlenu/Energi,gdy Orlen doi Energę w sposób niewyobrażalny,nie pobiera z niej oficjalnych dywidend tylko robi to innymi metodami takie rozwiązanie do czasu powrotu Energi do indeksów nie było by uczciwe,kto zechce ten wyjdzie,kto nie, ten zostanie lub nawet dokupi,niech sobie ustałą kto ma pilnować kursu Energi w widełkach nie niższych od 25,66 zł Orlen czy Energa,oczywiście to dotyczy 25',bo jeżeli Orlen w 26' wypłaci kolejna dywidendę,a ff<10% na Enerdze się nie zmieni to minimalna cena "rynkowa" Energi powinna być odpowiednio korygowana in(+)
Darku Ty mnie nie musisz przekonywać ja się tylko pytam Ciebie i Emeryta kiedy minimalna cena 25,66 zł na giełdzie bo już mi się powoli nudzi to czekanie. Ja wiem, że wartość spółki rośnie z każdym dniem ale pamiętaj, że wszyscy się starzejemy. Przyjdą młode wilki i zgarną całą stawkę jeśli przekombinujecie i wynik będzie taki jak z wyborami na Prezydenta chociaż tutaj nie jestem pewien czy Trzask miał wygrać. Może Tusk obstawił młodszego konia z Gdańska.
ech,to twoje szukanie wszedzie spisków jest irytujace,jesteśmy w sytuacji tu i teraz,Fąfara moze i chciał temat Energi pozytywnie dla Nas rozwiązać,ale jest (i była)jeszcze polityka,więc żeby pogodzić ogień z wodą,moim zdaniem należy zacząć o rozwiązania praprzyczyny obecnego stanu,czyli złodziejskiego,nieakceptowalnego w cywilizowanym swiecie przejęcia Energi przez Orlen w 20',SP nic nie stracił,sp jak rządził Energą tak rzadzi tylko przez Orlen,stracił mniejszościowy akcjonariat czyli setki tysięcy obywateli którzy uwierzyli własnemu Państwu,dla naszego współnego dobra,taki "wałek"nigdy nie może się powtórzyć,dlatego to co robi p.Trzciński jest niezmiernie wazne,to walka o zasady.Taki reset z wchłonięciem Energi przez Orlen,chociaż na podobnych zasadach jak potraktowano akcjonariuszy Lotosu i Pgnig byłby namiastką sprawiedliwości wobec Nas,to wszystko da się zrobić,naprawić,by chociaż część z nas,obywateli odzyskała zaufanie do instytucji własnego Państwa-wystarczy chcieć
ja napisze tak - po zejściu skarbu państwa z akcjonariatu Energi jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest albo wymiana pozostałych akcji na akcje Orlenu albo wezwanie po jakiejś urealnionej cenie w relacji do majątku tak aby to akcjonariusze zdecydowali czy oferta jest dla nich opłacalna a nie Orlen. politycy nie mają akcji - oni walczą o stołki zależność i wpływy podatkowe również liczone w milionach zł czy darowizny na różne wymysły polityczne czy lokalnie społeczne - nie obchodzi ich los spółki czy akcjonariuszy takich jak my - gdyby orlen chciał zmniejszyć stan posiadania to ile i komu miałby sprzedać akcje - nie mogli by tego zrobić poniżej 20 zł aby nie wykazywać straty - mimo sprzedaży pakietu to nadal orlen będzie jednostką dominującą czyli nic się nie zmienia i ten apel jest tak jakby bez sensu a dodatkowo jest to apel strony trzeciej niepowiązanej kapitałowo tak jak my akcjonariusze,
jedyne co mi przychodzi do głowy jako zaspokojenie wszystkich stron to przejęcie 100 % Energi przez Orlen i dopiero po tym utworzenie nowej spółki z jakimś innym podmiotem np ARP Enrergia Off Shore , magazyny czy coś z Nowej Energi
wtedy orlen coś w tej sprawie zrobi - poprawi błędy pisu i podzieli łupy między tymi którym się należy tj akcjonariuszami a politycznymi sępami pozostawienie tej sprawy nie ruszonej podkreśli jakość kompetencji nowych władz ich niezależność polityczną itp. i to jest pytanie do prezesa orlenu na kolejną konferencje wynikową w sierpniu - czy władze Orlenu mają kompetencje aby temat Energi Uregulować czy te kompetencje sa u polityków a oni nic nie mogą jako fachowcy zależni od polityków
Skończy się szukanie spisków gdy dociągniecie do 25.66 zł. Też mnie irytuje to Wasze uparte żebranie o każdą akcję i te baśnie z 1000 i jednej nocy. O Trzcińskich rycerzach na białym koniu i czarnym charakterze Obajtku.
W zeszłym roku pisał, że wakacje 2024 były ostatnie z Energą ale wtedy kurs obijał się o linię oporu. Chodziło o to by nadziać na haki a później za pomocą Fąfary ich sponiewierać i dobić wiernym Staszakiem z własnej stajni.
zamiast kolejnych bredni,kilka łatwosprawdzalnych faktów-w wakacje 24' kurs Energi wzrósł o 21,42%,rozpoczynając od 11,2400 zł (24-07-01) i osiągając wakacyjne max 14,3800 zł (24-08-19)-poza tym,skąd mogłem wiedzieć,że /szybko,najszybciej jak to możliwe...../ w ustach wydawało się poważnego człowieka jakim powinien być prezes Orlenu, będzie trwało lata-no skąd?
Jak to skąd miałeś wiedzieć? Przecież sam wklejałeś jeszcze wczoraj artykuły nt. umowy o zarządzanie pomiędzy Energa-Orlen-GG (mój dopisek: Grupa Gdańska). Codziennie współpracujecie z Fąfarą i Staszakiem i pytasz skąd miałeś wiedzieć? Bezczelność nie zna granic :)
Dnia 2025-06-21 o godz. 20:42 ~Finansista napisał(a): > Jak to skąd miałeś wiedzieć? Przecież sam wklejałeś jeszcze wczoraj artykuły nt. umowy o zarządzanie pomiędzy Energa-Orlen-GG (mój dopisek: Grupa Gdańska). Codziennie współpracujecie z Fąfarą i Staszakiem i pytasz skąd miałeś wiedzieć? Bezczelność nie zna granic :)
w/g mnie ta umowa/porozumienie to jakiś wiernopoddańczy dokument podporządkowujący całkowicie Energę interesom Orlenu który powinien być głosowany na wza Energi byśmy mogli się do niego odnieść,np.zgłosić sprzeciw i sadownie go zablokować do czasu prawomocnego wyroku pozwu delistingowego.To działanie w grupie spółek,które prawnie jest niemożliwe ponieważ nie udało się Orlenowi zdelistować Energi chociaż baaardzo się starał.W/g tego dokumentu wszystkie działania miały słuzyć budowie wartości dla akcjonariuszy GKO,grupa Energa jest częścią GKO,więc naturalną konsekwencą tak podpisanego porozumienia powinna być dywidenda z Orlenu również dla akcjonariuszy Energi już od 20'-gdzie jest ta dywidenda?A może istnieje niejawna część tego porozumienia w której dywidenda dla akcjonariuszy Energi jest zabroniona by jeszcze bardziej Nas przeczołgać za brak zgody na delisting Energi,po tamtych wrogich Nam zarzadach wszystkiego się można spodziewać.Pytanie-czy obecne zarządy Orlen/Energa zamierzają to porozumienie z 20' kontynuować,przeciągający się audyt odnośnie sprzedaży handlu prądem,sugeruje,że decyzja nie została podjęta,ale trzeba wreszcie ten audyt zakończyć i zakomunikować rynkowi,albo Energa odzyskuje podmiotowość stajesię niezależną spółką,albo pozostaje"niewolnicą"Orlenu,wtedy pozostały ff należy wykupić? ◼budowy wartości, ◼realizacji interesu i celów GKO, ◼integracji działalności GKO, ◼stworzenia jednolitego modelu decyzyjnego GKO, ◼zachowania podziału zadań i odpowiedzialności pomiędzy stronami, jako spółką dominującą (ORLEN) a spółką zależną (Energa jako spółka dominująca w Grupie Energa), ◼zapewnienia dostępności i wymiany informacji pomiędzy stronami.
-pytałeś rodziców,dlaczego taki "mało bystry jesteś?",rok, to jeden, np.od wakacji do wakacji,a lata to minimum dwa(lata)slowa prezesa/szybko najszybciej jak to mozliwe,rozwiązemy problem "drobnych"akcjonariuszy Energa/padły z ust prezesa,na wza Orlenu w VI.24',więc mija/minął rok i nic się nie wydarzyło chociaż do 27.II zwodził Nas obietnicami,że załatwi temat w "górnych widełkach cenowych"tymczasem 27.II.25' wyskoczył z tekstem /wykonaliśmy wyrok/co z naszego punktu widzenia ale tez wykładni prawa jest wierutną bzdurą
No właśnie. Rok minął a nie dwa lata. Masz problemy z logicznym myśleniem. Sam sobie przeczysz. Co to znazy wyskoczył z tekstem? Gdzie? W ubikacji się spotkaliście przy pisuarach i Ci powiedział coś? Już wielokrotnie pisałem, wyrok dotyczył delistingu więc został wykonany poprzez jego zaniechanie. Gdybyście złożyli pozew ws pokrzywdzenia drobnych akcjonariuszy to co innego. I nic nie stoi na przeszkodzie bowiem macie wspaniałe uzasadnienie sądu, że gdyby doszło do delistingu to drobni akcjonariusze zostaliby pokrzywdzeni. Delisting był próbą pokrzywdzenia drobnych ale się nie udało. Jednak od wielu lat Orlen krzywdzi drobnych w inny sposób. Kradnąc cash i inne aktywa z Energi i w tej sprawie należy złożyć pozew. Wówczas wykonaniem wyroku będzie zwrot zagrabionego mienia dla Energi lub zrekompensowanie drobnym odpowiednio wysoką dywidendą.
JA skupuje co tydzień po kilkaset akcji w cenie poniżej 12 zł i mam zamiar to robić do puki nie zaprzestaniecie grać na spadki a kasy mam sporo do zainwestowania a kupić część firmy za jedno trzecio wartości uważam za udany zakup .
Esaliens ujawnił się w akcjonariacie Energi w II połowie ubiegłego roku z 1,5 mln akcji Energi,w I kw 25' nic nie dokupił,ale też nie sprzedał, 27.II,Fąfara mówi co mówi,kończy się II kw 25' za ok miesiąc będzie wiadomo jaki jest aktualny stan posiadania Esaliens
Jesli fundusz nie zwiekszył zaagazowania w akcje a brał srednio chyba po 13.8 to raczej swiadczy ze zabierał akcje na prosbe starego ukladu - " starzy są pozbawieni informacji Gorzej jesli kolejne miliony sprzedazy / razem bylo min 25 ml /akcji tez były zakopywane w ramach poprzedniej ekipy bo długo przydzie sie nam czekac na rozwiazanie problemu Nowi nawet decyzje sądow olewaja
Jesteśmy odpowiedzialni za sektor energetyczny, w tym wytwórczy, głównie na północy Polski. Nie ograniczamy się jednak tylko do tego obszaru. Przejęliśmy projekty farm fotowoltaicznych na Dolnym Śląsku, bo w zakresie wytwórczym regionalizacja nie ma aż tak istotnego znaczenia" - powiedział PAP Biznes prezes Energi Sławomir Staszak.
Heheee to co przejmują juz projekty oze nawet na południu kraju Dobrzy są i zapewne zawiadomienie do prokuratury na zakupy przeplacanie przez poprzednikow do kosza ? Czy tylko celem ich jest zebranie z rynku nieoplacalnego Oze i to od kazdego chetnego - to prawdziwy cel ich funcjonowania ?
https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/20195266/orlen-zbuduje-jedna-z-najwiekszych-farm-pv-w-polsce -to chyba też "spadek"po poprzednikach,może już nie będzie taki drogi jak np.Kleczew