• Nowe maszyny Autor: ~123 [93.105.178.*]
    Firma na swojej stronie chwali się nabyciem nowych maszyn, które otwierają jej drzwi do specjalistycznych zleceń.
    Liczmy, że wkrótce za tym pójdą informacje o umowach co by ten nowy ekstra park maszynowy nie zbierał tylko kurzu
  • Re: Nowe maszyny Autor: ~Mi [31.60.120.*]
    A napisali do czego te maszyny czy to tajemnica poliszynela
  • Re: Nowe maszyny Autor: ~123 [93.105.178.*]
    Tak, napisali. Pytanie czy dają one możliwość wyjść poza górnictwo czy nadal będą się trzymali wąskiej specjalizacji
    Czyli nie napisali
    Ano nie. Z zasady dobre firmy aby relacje inwestorskie były ok, to opisują jaka inwestycja i najważniejsze co planują z niej osiągnąć.
    No a tutaj jest jak jest od dłuższego czasu. Można by przypuszczać, że jedni zbierają kapsle, puszki a inni maszyny
  • Re: Nowe maszyny Autor: ~Zigi [31.0.94.*]
    Ludzie o co wam chodzi firma się rozwija inne szmatlawce podrożały po setki procent to itu do tego dojdzie nie macie cierpliwości to sprzedajcie
    Spokojnie, tylko luźno dyskutujemy. Ja firmę znam i zarządzających znam biznesowo osobiście. Mnie się firma podana, gorzej ocenia ich rynek. Możliwe, że przez nieznajomość tego co robią i ewentualnie nieznajomość planów
  • Re: Nowe maszyny Autor: ~Jan [31.0.89.*]
    Jaki rynek, tu nie ma żadnego rynku, są dwie rodziny ( bez celu trzymają Patentusa na giełdzie) i grupka indywidualnych inwestorów, czekających na zlecenia z Indii, to kto ma stabilizować kurs ?
    Takie rodzinne firmy to trzeba unikać szerokim łukiem
  • Re: Nowe maszyny Autor: ~Trywialny [78.30.64.*]
    ale płacą dywidendy ::)) Proste, to po co omijać ??

• Re: Nowe maszyny Autor: ~bagieta [84.40.159.*]
    I to jest sedno
  • Re: Nowe maszyny Autor: ~Andrzej61 [89.64.24.*]
    Patentus ma umowę na dofinansowanie projektu "Transformacja firmy poprzez wdrożenie innowacyjnego procesu wytwarzania wałów o zwiększonej trwałości" - poinformowała spółka w komunikacie. Dofinansowanie nastąpi w łącznej kwocie nieprzekraczającej ok. 23,6 mln zł.

fot. Tomasz Ras / / Puls Biznesu
    Patentus podpisał umowę o dofinansowanie projektu "Transformacja firmy poprzez wdrożenie innowacyjnego procesu wytwarzania wałów o zwiększonej trwałości" w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Śląskiego 2021-2027 pomiędzy Województwem Śląskim - Śląskie Centrum Przedsiębiorczości z siedzibą w Chorzowie a spółką.

Jak podano w komunikacie, planowana całkowita wartość projektu wynosi ok. 60,4 mln zł, a planowane całkowite wydatki kwalifikowane projektu ok. 49,7 mln zł. Dofinansowanie nastąpi w łącznej kwocie nieprzekraczającej 23,6 mln zł.

Okres realizacja projektu ustalono do 30 czerwca 2025 roku.

"Rozpoczęcie realizacji projektu może nastąpić po złożeniu wniosku o dofinansowanie, jednak nie później niż trzy miesiące po zawarciu umowy o dofinansowanie. Niedotrzymanie przez Patentus ww. terminu może skutkować rozwiązaniem umowy o dofinansowanie. Patentus powinien zrealizować projekt o dofinansowanie w ciągu dwóch lat. W uzasadnionych przypadkach IP FE SL - ŚCP może wyrazić zgodę na wydłużenie terminu realizacji projektu" - napisano.

Dodano, że dofinansowanie przekazywane jest Patentus przez płatnika w formie zaliczki/refundacji poniesionych przez Patentus wydatków kwalifikowalnych, po zatwierdzeniu zlecenia płatności przez IP FE SL - ŚCP, zgodnie z terminarzem wypłat środków europejskich obowiązującym w BGK, pod warunkiem dostępności środków. (PAP Biznes)

alk/ osz/
    Zapewne domyślacie się jakie zastosowanie mają takie wały o zwiększonej wytrzymałości !!!
    Teraz już na 90% jestem pewny, że produkcja pójdzie również do zbrojeniówki
  • Re: Nowe maszyny Autor: ~Yo [31.0.78.*]
    A kurs na nowe minima?
    Wygląda jakby shorty były na pokładzie
  • Re: Nowe maszyny Autor: ~taa [78.30.64.*]
    spadać ,też nie ma siły ??
  • Re: Nowe maszyny Autor: ~Trevor [31.60.50.*]
    Znaczy konsolidacja, pewnie do przyszłego roku,
  • Re: Nowe maszyny Autor: ~123 [37.30.61.*]
    e, za krótka. Stawiam do kończą przyszłego roku