Garść suchych faktów, tak by trolle nie wyrządzały szkód... 1. Sprzedaż gry The Alters odbywa się na PC, PlayStation 5, oraz konsoli Xbox 2. W grę można zagrać na PC oraz na konsoli Xbox w abonamencie Game pass od Microsoftu - czyli PC Game Pass i Xbox Game pass. 3. Dane statystyczne takie jak liczbę graczy, peak graczy, estymację sprzedanych kopi można znaleźć na stronie SteamDB, ale należy mieć na uwadze, że to dane dotyczące liczby graczy czy szacunkowej sprzedaży tylko na platformie steam. 4. Recenzję gry mówią same za siebie. 5. Raport Q2 nie będzie zawierał przychodu za sprzedaż wersji pudełkowych gier. Ta odnotowana będzie na raporcie Q3. 6. Dokładne dane kwotowe, kosztów poniesionych na produkcję The Alters, oraz ekwiwalent za wrzucenie gry do Xbox Game Passa są nieznane. Możemy oscylować i bazować na danych za 2024.
Dla nieobytych, grę na PC można zakupić na platformach: 1. Steam. 2. Epic Games Store 3. GOG.com - powtórnie dodam, dane na steamDB obejmują tylko wersję na PC oraz platformę steam. Co za tym idzie, liczbę aktywnych graczy, peak graczy, liczbę graczy z 24h - wszystkie te dane dotyczą tylko jednej platformy... Ale kontynuując. Bazowanie tylko i wyłącznie na danych steama mija się z celem :)
Pozdrawiam cieplutko. Jeżeli gdzieś popełniłem błąd, to proszę o poprawienie mnie.
PS. Jak zbijecie kurs na 200 lub te obiecane 150 co się często przewija, to ja chętnie dokupie wasze akcje. A jakby ktoś chciał kupić ode mnie, to wystawiam po 500, DO BOJU ULICOO xD
Rozszerzę moją wypowiedź o dodatkowe elementy. Statystyki platformy streamingowej Twitch.tv dane na 11:14 17-06-26 Aktualnie oglądających: 7,4k Peak oglądających z 24h: 23k Peak od premiery: 85k
Dla niewtajemniczonych, dane zebrane są dla jednej platformy Twitch.TV, pozostałe platformy 1. Youtube. 2. Facebook. 3. Kick.
Pozdrawiam ludzi, którzy bazują na wybiórczych, lecz pewnie dla siebie "wygodnych" danych. Nie jesteśmy wstanie zebrać tutaj dokładnych danych, uważam, że należałoby czekać na informację od 11Bit Studios. Pozdrawiam cieplutko i wystawiam po 500, DO BOJU ULICO
I ponownie, nie patrzysz obiektywnie, to ja skontruję:
Ad 1. Prawda i nie polemizuję, tu TA ma przewagę nad FP2
Ad 2. To samo miał FP2, który znacznie lepiej się sprzedawał od TA,
Ad 3. To samo było z FP2, który znacznie lepiej się sprzedawał od TA,
Ad 4. Recenzje dobre ale one nie przynoszą gotówki do spółki! Liczy się tylko sprzedaż, obroty i zyski a nie recenzje,
Ad 5. Zgoda
Ad 6. Są nieznane ale nie możemy oscylować na danych z 2024 bo wtedy dochód z GP dotyczył gry o znanym IP i to gra AA a TA to nieznane IP i na pewno nie gra z segmentu AA. MŚ nie płaci za każdą grę tak samo! Jak dostaną połowę tego co za FP2 to będzie sukces.
Ad 7. FP2 też można było kupić na platformach przez ciebie wymienionych.
A jednak TA sprzedaje się znacznie gorzej od FP2, ma dużo niższą cenę, szybciej wypadł z top 10 niż FP2 i nigdy nie osiągnął poziomu pierwszej top 3 a FP2 był tam przez 2 dni jak dobrze pamiętam, no i jeszcze peak w FP2 wyniósł 35 tys a e TA 18 tys.
Dobrze. Ja nie wychwalam TA- jakby to jest nowe IP które renomę musi sobie samo poniekąd wyrobić i wybronić. Faktor sprzedażowy i czynnik jakim jest ilość sprzedanych kopii to tylko cząstkowa (lecz pewnie większościowa) rzutująca na wartość firmy a tym samym na kurs. FP2 miało znacznie lepszy wynik niż TA, gdyż była to kontynuacja FP który był ogromnym sukcesem. FP2 zostało przyjęte, jak zostało, toteż kurs jest 200 nie 700. Zgadzam się, że recenzję nie przyniosą gotówki, to głównie zainteresowanie graczy. Biorąc pod uwagę specyfikę gier 11Bitów, to w większości longsellery, mimo spadku w tabeli na samym steamie gra i tak pewnie będzie się sprzedawać - nie mniej, tutaj należy mieć na uwadze, że szczegółowe dane są dla nas nieznane. Dlatego nie należy się tutaj kierować empirykom czy czymkolwiek. Obroty, sprzedaż to zyski, na te dane musimy poczekać. Co do ad6. Wydaje mi się, że koszty poniesione na TA były podawane pod koniec 2024 i oscylowały na poziomie 40-50mln - ale tutaj mogę się mylić. nie chce mi się szukać tego.
"AA a TA to nieznane IP i na pewno nie gra z segmentu AA. MŚ nie płaci za każdą grę tak samo! Jak dostaną połowę tego co za FP2 to będzie sukces." - zgodzę się, ale tylko połowicznie. TA to nowe IP - ono samo musi się wybronić. Natomiast studio które wyprodukowało grę, już ma swój PR - który zgodzimy się nie jest najlepszy wśród inwestorów poprzez FP2 i P8.
Ad 7. FP2 też można było kupić na platformach przez ciebie wymienionych.
- owszem, ale tylko na PC. Tutaj TA ma przewagę pozostałych platform. I owszem, przy FP2 jest łatwiej oscylować odnośnie sprzedanych kopii gry, gdyż zwyczajnie minął znacznie większy czas od premiery.
858 ocen bardzo pozytywnych ~70 ocen średnich ≈70 ocen negatywnych
Oczywiście są to szczątkowe dane. Dodam, że każdy sam jest odpowiedzialny za siebie, swoje pieniądze i inwestycje, nie mniej, warto robić chociażby minimalny research...
Ty rozumiesz, że na Steam gry są pozycjonowane według generowanego przychodu, a nie ceny gry? jeżeli TA jest po 109zł tzn że muszą sprzedawać 3 x więcej sztuk niż np Stellar Blade, który był kilka pozycji wyżej po 299zł
Recenzje dobrze świadczą o stanie gry, mogą przełożyć się na sprzedaż, lecz nie muszą. Wszyscy chyba o tym wiemy. Obrót, sprzedaż gry, to są dane na które czekamy, te które dla nas, inwestorów są warte.
Nie miej, jest wiele składowych, które przerzucą się na sprzedaż gry, na obrót, na PR i wartość firmy. Nie należy mierzyć wartości firmy samym obrotem - lecz tak, wszyscy chyba wiemy, że jest on głównym faktorem, a zarazem najważniejszym.
Estymowana sprzedaż na portalu SteamDB rośnie, ciekawie co to będzie w poniedziałek. Już na przestrzeni 1 dnia (od wczoraj) minimalna estymowana sprzedaż wzrosła o 20k