Czy inwestowanie na GPW zawsze powoduje przyspieszone siwienie i wypadanie włosów? Nawet jak spółka rozwija się w imponującym tempie (przychody, zysk, wszystko miodzio), wskaźnik C/Z jest naprawdę niski, nie widać żadnych problemów, przyszłe prognozy pozytywne - a kurs leci w dół? Nie mówię tu stricte o LPP, zauważyłem kilka takich przypadków. Tu chyba najlepiej odinstalować aplikacje, nie patrzeć na kurs i wrócić za jakiś czas.
Zwykłe brednie piszesz. Nie ma podstaw do takich spadków. To dołowanie shorta. Po prostu zostawcie śledzenie kursu. Wystawie na sprzedaż powyżej 20k i tyle.
Policz inflację choćby od 2020, kiedy już wycena tego waloru przebiła 10k. Przy tych fundamentach i wskaźnikach, uwzględniając plany rozwojowe spółki, tu już dawno powinno być z 20k. Ale są i dobre wiadomości. Kurs jest ewidentnie dolowany, w tym przez szorty, a wcześniej znaną akcją z Rosją, co oznacza, że można ją obecnie nabyć nie przepłacając. Longterm (horyzont 2-5 lat) obstawiam podwojenie wyceny. Jak będą rosły zyski będzie rosła też dywidenda. Także nie panikować i nie dawać się wyleszczyć miśkom.
To czekaj ale nie maluj wizji spadków do 5k za akcję. Zwyczajnie Miro podkopujesz swoją reputację na tym forum. Tu zapewniam cię są ogarnięci ludzie i pewnie z większym doświadczeniem niż myślisz.
Inwestuj tylko kapitał który nie jest Ci na daną chwilę potrzebny, nie inwestuj odrazu całego kapitalu. Ja np kupiłem 2 akcje LPP po 16200 i dzis 3 po 13700. Dywersyfikuj, mam jeszcze cdprojekt i orlen. Przed kupnem sprawdź fundamenty, na LPP są shorty dlatego kurs leci ale nawet duży short nie zmieni dobrych fundamentów. Patrz cdprojekt short siedzi od lat a kurs odbil z 78 na 270 w kilkanaście miesięcy a short zmniejszył się z około 6mln do 3mln. Więc na spokojnie ja na moich 5 akcjach fortuny tu nie zbija ale ze średnią 15k i sprzedadzą na 20k. 25000 zł jest w zasięgu na tej spółce. Na spokojnie bedzie dobrze