Zysk na 2025: 55,7 mln USD. Zysk na 2026: 76 mln USD. Cena docelowa 42 PLN. Bardzo podobny szacunek zysku na 2025 do mojego. Asbis da prognozę najprawdopodobniej przed raportem za 2 kwartał i powinna być wg mnie zbliżona do tego co dał Argus.
Weź poprawkę, ze nadał tu siedzą "krótkie gatki". To Oni są u steru naszego statku. Tylko przypomnę, że wg danych z piątku (Ortex) utił był na poziomie 33,73 % i mieli na koniec sesji możliwość wypożyczyć jeszcze ok. 531 kilo akcji.
Dodam jeszcze: każdy posiadacz akcji chciałby/liczy na duże wzrosty. To rzecz normalna, ale dlaczego część posiadaczy nie chce zablokować swoich akcji przed wypożyczenie shortom, tego nie rozumiem. Przecież to nic nie kosztuje, a jest 100 % pewność , że będą bezpiecznie leżeć w depozycie GPW, a nie u brokera, który aby przeżyć, musi czerpać zyski np. wypożyczając Nasze akcje.
Te krótkie gatki z tak małą ilością akcji nie mają znaczenia. Jak shorty zobaczą dobry wynik to się sami zwiną. Teraz za sprawą pesymizmu analityka bossa jest niepewność i oczekiwanie.
Bob, gdzie ty żyjesz ? Przecież zawsze za "krótkimi" stoją/współpracują jacyś analitycy. Tu mamy BOSS a na JSW Santander. I tak jest zawsze. Poza tym "krótkie gadki" to fundy z poważnym kapitałem, i w każdej chwili są wstanie zwiększyć swoje zaangażowanie w grę na krótko. Najważniejsze jest, aby longi przy pomocy ulicy, utrudniali grę shortom. Wtedy szybciej wyjdą a wychodząc wiadomo co będzie.