Tak jak w temacie. Czy jest szansa, że instytucje będą pożyczać pieniądze Columbusowi, ale proszę o odpowiedzi z argumentami a nie po prostu tak lub nie. Bądźmy poważni
Generalnie to spolka z taką przeszłością jak Volumbus nie dostanie kredytu beż twardego zabezpieczenia typu aktywo, poręczenie przez inną spółkę czy przynajmniej pod umowę (nie wiem jak banki obecnie traktują umowy z czystego powietrza). Niestety lata jechania na stracie nie są dobrze widziane w procesie kredytowym, nie mówiąc już o pozostałych historiach wiszących na spolka. Nie spodziewałbym się już dalszego finansowania przez Kurczaka, kosztuje się na tym co jest i raczej pójdzie dalej w świat.
Info Espi z 31.12.2025
„ Zarząd Columbus Energy SA z siedzibą w Krakowie (“Columbus”) informuje, że w dniu dzisiejszym zawarł z Bankiem Ochrony Środowiska SA z siedzibą w Warszawie (“BOŚ”) umowę o współpracy, której celem jest określenie zasad i warunków nawiązania współpracy pomiędzy stronami w zakresie finansowania realizacji programu Czyste Powietrze Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Umowa ta tworzy zobowiązanie do zawarcia w przyszłości szczegółowej umowy o współpracy pomiędzy stronami, która będzie przedmiotem odrębnych ustaleń.”
Sądzę że ta sprzedaż ZCP jest warunkiem uzyskania finansowania .
W raporcie za I kw ,też o tym piszą .
Jak dostaną finansowania to otworzą się możliwości .
Pozdrawiam
Jac
Hahaha, Dejw "lekki bilans" umie w termszity i listy do Columbian, zawarto bowiem
"(...) umowę o współpracy, której celem jest określenie zasad i warunków nawiązania współpracy pomiędzy stronami w zakresie finansowania realizacji...
Umowa ta tworzy zobowiązanie do zawarcia w przyszłości szczegółowej umowy o współpracy pomiędzy stronami, która będzie przedmiotem odrębnych ustaleń."
Kto pracował z BOŚ to wie, że to urząd a nie bank, zabezpieczenie na 150%, weksle, zastawy itp.
A skąd Colunbo i Dejw mają wziąć majątek hak wszystko w lombardzie.
Nie wiem, kto chciałby dać kasę firmie z tak "lekkim bilansem", która zostanie bez majątku, jedynie pod jakieś umowy pod ryzykowny program, który raz jest raz nie ma... BOŚ to trudna instytucja, a Columbo nie jest wiarygodny finansowo, przez kilkanaście kwartałów przynosi wyłącznie straty, mitomański jest zarząd jest bardziej obciążeniem niż walorem. Będę mocno zdziwiony jak pozyskają finansowanie - ale jeśli - pogratuluję, nie mam z tym problemu. Jednakże dla mnie bardziej prawdopodobny jest inny scenariusz - według mnie to kolejna ściema, mająca dać czas Columbowi i odciągnąć uwagę od upłynniania majątku dla DC24, że niby to plan, strategia, a według mnie to granda/skok na kasę przez dużego zwierza kosztem leszczyny.