Dnia 2025-07-06 o godz. 10:51 ~Jaś napisał(a): > Nawet jeśli pociągną na 30 to i tak przy okazji korekty poleci na 10
Nie wiem czy teraz poleci na 30 czy dopiero za 0,5 roku. Wiem że trend spadkowy na jsw trwa już 3 lata i jest blisko do jego odwrócenia. A jak trend na jsw się odwraca to jest winda pionowa zarówno w dół jak i w górę. Wklejam link do bardzo ciekawej i optymistycznej analizy https://www.forbes.pl/inwestowanie/specjalista-od-prognoz-inwestycyjnych-mozemy-obudzic-sie-naprawde-po-duzych-wzrostach/028jm5y
Z tym "blisko" to bym uważał. Spadki na Tauronie trwały ponad 5 lat a licząc od szczytu tuż po debiucie 10 lat. Zatem te 3 lata w przypadku JSW wcale nie musi oznaczać, że jesteśmy w okolicach dna.
Ostatnie wzrosty na JSW tylko i wyłącznie w związku z ożywieniem nadziei na zwrot składki solidarnościowej. Ja gram krótko, ale dostaję po łapach. Koksujacy po usd180, koszty wydobycia jastrzębia w okolicach pln800, o dramacie na koksie nie wspominajac, miesięcznie przepalają pln400Mln (wszystko w komunikatach, wystarczy podliczyć). Ale popelnilem błąd logiczny,bo gram na długo azoty zakladajac że PKN musi odkupić polimery. A przecież i jedno, i drugie spółki państwowe,więc podobne podejscie SP. Poza tym na jatrzebiu bardzo duzo sportów otartych, tam grubasy się siłują, można rykoszetem oberwać. Póki co zredukowalem eski o połowę. Ochrona kapitału ;)