• Tauron czy PGE Autor: ~zzzz [185.164.141.*]
    j/w opinie.
  • Re: Tauron czy PGE Autor: ~Jaś [109.125.229.*]
    Na tauron była rekomendacja 10.20
  • Re: Tauron czy PGE Autor: ~Ra [37.30.34.*]
    Kozak super
  • Re: Tauron czy PGE Autor: eldealeros [83.7.173.*]
    Nie "była" a jest na 10.20. Jest również druga na 10.40.
  • Re: Tauron czy PGE Autor: ~Krokodyl [94.254.148.*]
    A ja myślę że wtedy dopiero będzie jazda jak tpe przebije 10.xx niewiem kiedy to będzie ale kluczowe będą walne w czerwcu i raport w sierpniu za q2
  • Re: Tauron czy PGE Autor: ~luzak [5.172.235.*]
    Obniżyli wartość godziwą z 38 pln do 35,63 pln,
    ale to jest wycena przy kursie 6,95 więc pewnie znowu niedługo podskoczy.
    Ktoś wkleił kiedyś ten link i od czasu do czasu sprawdzam z wiarą, że kiedyś po tyle sprzedam
  • Re: Tauron czy PGE Autor: ~luzak [5.172.235.*]
    https://simplywall.st/stocks/pl/utilities/wse-tpe/tauron-polska-energia-shares/valuation :)
    Nie wiem czy aż tyle ale patrząc na wyceny spółek energetycznych pod względem wskaźnika C/WK w Europie widać ogromną skalę niedowartościowania Tauronu. Dla przykładu:
    e.on – 2.2
    iberdrola 2.1
    enel 2.2
    cez 2.54
    tauron 0.66

Gdyby Tauron miał być wyceniany na poziomie tych spółek to jego cena na dzisiaj powinna wynosić minimum 21.40. Wówczas przy takiej wycenie miałby wskaźnik C/WK na poziomie 2.0 czyli trochę poniżej powyższych wycen. Jak więc słyszę ujadanie niektórych na tym forum, że Tauron powinien spaść do 3 zł bo tam jest jego miejsce, bo to jego zwykła cena to od razu wiem z kim mam do czynienia.
    Może Goldmany szarpną na te 20.

Bo kto hedt w akcjonariacie goldman czy Morgan. Nie chce.mi się szukać
    Nie wiadomo ile ma aktualnie Goldman ponieważ zszedł poniżej 5% głosów na wza. Nie widnieje już w gronie dużych akcjonariuszy od dawna.
    Zszedł poniżej 5% ale potem dokupił. Było info
    Info dotyczyło korekty komunikatu sprzed kilku miesięcy w którym informował o przekroczeniu progu 5%. Aktualnie Goldman nie figuruje na liście akcjonariuszy z prawem do wykonywania co najmniej 5% głosów na WZA. W sumie to dobrze bo nie ma już ryzyka podaży z jego strony jeśli się wyprzedał a może się nawróci i zacznie znowu kupować więc wygeneruje popyt :)
  • Re: Tauron czy PGE Autor: ~Waren_Buffet [212.96.241.*]
    Myślę, że PGE - ono nie rosło tak dynamicznie jak tauron przez ostatnie pol roku.
    W końcu w ostatnich tygodniach PGE zaczął rosnąc przebijając 10 PLN.
    Tauron stoi w miejscu, po dotarciu do prawie 7,60 PLN zrobił korektę i teraz znowu testuje ten opór.
    Jeśli go przebije leci na 8 PLN, jeśli nie, to spadamy poniżej 7 PLN i zaczynamy trend spadkowy.
    Większe szanse na wzrosty ma PGE.
    Pamiętajmy, że pod koniec czerwca będą się ważyć losy dywidendy na Tauronie i PGE - w zależności od decyzji kurs pójdzie w górę albo w dół.
[x]
TAURONPE 2,26% 10,43 2025-10-27 16:49:57
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.