po raporcie za Q2 będziesz znał odpowiedź, CDP średnia roczna zysków z ostatnich lat 400-500mln, a kapitalizacja 25mld, 11Bit średnia zysków 30-40mln (w 2024 gdyby nie odpisy to zysk w okolicach 45mln), a kapitalizacja 0,5 mld, teraz jest zbieranie akcji pod premierę i raport za Q2, żadnego zjazdu ne będzie według mnie, a większość już za burtą
Różnica taka, że CDR ostatnią dużą premierę miał 5 lat temu, a za 2 lata będzie miał premierę W4 i wtedy, jeżeli oczywiście nic złego do tego czasu się nie wydarzy, pokaże przychody roczne na poziomie 7-10 mld zł... Od tego momentu co kolejne +/- 2 lata będzie prezentował kolejny hit - remake W1, CP2 i inne projekty które są już w fazie koncepcyjnej. Ile dużych premier będzie miało 11bit w tym czasie i jakie perspektywy na wynik...?
11bit największą premierę miał w zeszłym roku i ledwie wyczołgał się na poziom 0. Przychód w 2024 vs 2023 to tylko x3 więc słabiutko. Kogo obchodzą odpisy - było prawidłowo zarządzać procesem produkcji gier to odpisu by nie było. Na koniec dnia liczy się wynik więc odpisy obciążają Zarząd 11bit.
Wszystko wskazuje na to, że CDR w rok premiery, czyli 2027 vs 2026 będzie miał wzrost przychodów na poziomie 15-20x i wskoczy wtedy na zupełnie inny i nieosiągalny dla innych poziom. Stąd obecna różnica w wycenie i mnożnikach :)
Ty lepiej poczytaj jakie bzdury pisałeś na GamingFactory przed premierą, strasznie Was nasze akcje interesują, CDP już jest wyceniany 50 razy wyżej niż 11Bit, teraz jest dystrybucja pod kolejne kółko, 11bit jak widać strasznie przyciąga pseudo analityków z innych spółek, ja nie piszę na forum spółek które mnie interesują , to jakiś rodzaj masochizmu Inwestor?
To chyba jakiś inny „inwestor” bo ja na GF nic nigdy nie pisałem :)
11bit obserwuję od 2 lat - w czasie kiedy rosnal pod premierę FP2, po premierze byłem pesymistą/realistą co do wyników i one się sprawdziły.
Moja obecna ocena jest taka że jest tanio, ale jest to uzasadnione wynikami i perspektywami. W wielki sukces The Alters nie wierzę, moim zdaniem to nie będzie game changer - zresztą patrząc na kurs to chyba nie jestem w tej opinii osamotniony
patrzyłeś na kurs przed premierą TWOM? patrzyłeś na kurs TPE przy 3 zł, albo na CDP przy 100 zł?, więc patrz dalej, wystarczy oszacować wyniki sprzedaży w Q2 i Q3, na tej podstawie oszacować wyniki roczne i odnieść do wyceny, wtedy odpowiedź czy jest tanio, czy drogo jest prosta, a zagrywki na kursie są tak śmieszne, że tylko z poziomu piaskownicy ich nie widać, nie nie niestety do premiery nie mamy wpływu, panuje niepewność i zniechęcenie, ale tylko do mommentu