Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć kiedy te akcje przestaną spadać a może nawet zaczną rosnąć? Siedzę tu od 3 tygodni kupiłem kilka akcji po 16200 zachęcony super rekomendacjami na 23000 a jest 14000. Czy obstawiacie ze w przeciągu najbliższych tygodni jest szansa na 16 -17k Czy to bedzie spadać dalej? Wiem ze pytanie mega infantylne ale liczę na jakieś odpowiedzi
Ja 15.5. i czekam. Uzbekistan i sąsiedzi są bogaci i się bogacą. Młodzi mają pracę i pieniądze. Tutaj będzie 25k tylko jak ten short zniknie I skończy manu
Reko będzie dostępne 5 czerwca. Myślę, że Pani Sylwia po kwietniowej reko i zachowaniu kursu dokonała rewizji. Ona dawała 20k w kwietniowej.
A wywiad na dniach ma być.
Patrząc po kursie to nie jest łatwy bet. Bo widać że gra jest przeciwko funduszom, które nie uwierzyły w strategię. Więc albo my o czymś nie wiemy lub jesteśmy naiwni albo oni głupi. Oni dysponują większą wiedzą i lepszymi narzędziami o otoczeniu więc większe prawdopodobieństwo, że to pierwsze. Ale zobaczymy.
Dziwne, że w CCC uwierzyli, które dosyć istotnie uciekło. Moim zdaniem z gorszym modelem biznesowym. Ale jak widać teraz siadł tam fund na short + zwiększył zaangażowanie wczoraj i trochę ostudził nastroje.
+ taki, że u nas short jest od 18k więc jest nawet zarobiony. To pytanie kiedy będzie chciał zakończyć pozycję. Wydaje mi się, że ten pierwszy kwartał nie powinien być wcale taki zły jak go kreślą.
Nie jest to taki typ funduszu. Poniżej ich strategia odnośnie krótkich pozycji. Fundusz kategoryzuje krótkie pozycje w czterech głównych grupach: 1.Booms, które upadają (Booms that go bust): Firmy, które doświadczyły gwałtownego wzrostu, po którym następuje drastyczny spadek popytu (np. firmy dostarczające żywność po pandemii, producenci basenów w czasie pandemii, cykle koniunkturalne w górnictwie). 2.Mody (Fads): Sytuacje, gdzie pojedynczy produkt staje się niezwykle popularny, a rynek ekstrapoluje ten sukces w sposób nieuzasadniony (np. polska firma CD Projekt z grą Cyberpunk 2077, którą określa się jako "cud jednego przeboju"). 3.Biznesy o strukturalnie zaburzonym modelu (Structurally challenged businesses): Firmy z bardzo wysokim udziałem w rynku, które zawyżają ceny swoich produktów i w konsekwencji tracą udział w rynku na rzecz konkurentów oferujących niższe ceny (np. Harre Landstown w Wielkiej Brytanii). 4.Księgowość (Accounting): Problemy księgowe, które dostarczają wglądu w to, co dzieje się pod powierzchnią firmy. Często te problemy nakładają się na inne kategorie, takie jak "boomy, które upadają" lub "modele biznesowe w kryzysie". Wykrywanie nietypowych działań księgowych za pomocą systemu flag (19 flag, 7 kategorii) jest kluczowe i często wskazuje na trudności w firmie lub branży.
Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, który scenariusz i jaką tezę mogą rozgrywać. Średni termin ich krótkich pozycji wynosi 12-18 miesięcy. To, że dobrali po tak niskiej cenie może trochę martwić. Jutro ujawnienie nowej rekomendacji Pani Sylwii. Zobaczymy co pokaże.
to lepiej dokupuj. wyniki za tydzień, a mając na uwadze ilość otwartych sklepów w 4 kwartale 2024 - będzie się działo. Osobiście sądziłem że jest zwałka po wyborach + short aby wyjść. Przyszłość tutaj będzie na pewno ciekawa. Była zrzutka po wynikach bo nie przebyły konsensusu - niewiele brakowało, ale dla przypomnienia konsensus był dla kursu powyżej 20tyś :] to daje obraz ile spółka powinna kosztować.