No to tak :) kurs porusza się jeszcze nad linią trendu wzrostowego poprowadzaną na dokach z dnia 20.12.2024 i 07.04.2025 - przebicie tej linii dołem otworzy drogę w kierunku 20,74 - (0,618 Fibo) - 19,82 - (dół z 07.04.2025) - 18,84 - (0,786 Fibo) i 16,36 - (dół z 20.12.2024) Odbicie natomiast od tej linii o ile kurs tam oczywiście dojdzie daje wstępny zakres wzrostów w okolice 24,86, wyżej mamy dużą lukę bessy 26.60 i max na wysokosci 27,88, acz te dwie ostatnie wielkości bym pominął bo to chyba i nie te czasy i nie na możliwości spółki. Nie muszę chyba pisać ze każde wzrosty nawet te najmniejsze będą zasypywane akcjami i poziom 24 zł na obecną chwilę będzie bardzo trudny do osiągnięcia o ile dalej pozycja KS na spółce będzie otwarta.Jeśli spadki się nasilą i zwalą kurs do poziomu w okolicach 21,80 może to zapoczątkować bardzo dużą lawinę w dół - ale jeśli kurs się odbije to to w krótkim i średnim terminie mogą być wzrosty pod poziom 24,88, acz moim zdaniem też obecnie jest to raczej nie do osiągnięcia a poziom 24.00 będzie stanowił sprawdzian kto ma wiecej siły.
znałem wielu takich marzycieli jak ty :) już dawno stracili cała kasę na gpw bo jak ty śnili o wysokim kursie na spółce która jest obecnie w dołku pod każdym względem ! :)
Właściwie to oprócz mniejszych wsparć na 22.5 zł oraz 22.0 zł zostaje faktycznie te mocniejsze na 21.0 zł. Tam też niedługo dojdzie średnia 200 sesyjna (kolejne umocnienie wsparcia) i wsparcie skośne o którym kiedyś pisałem.
A 18.84 zł + ewentualny zjazd na 18.2 zł w celu zakrycia luki powinno dać siłę na szybkie odbicie znów pod 21.0 zł.
Sprawdzamy zatem siłę waloru i czy gorsze marże w Q2 są już w cenie czy jeszcze nie. Może już nie spadnie, a nawet jak spadnie i spółka poprawi choć trochę marżę, to powinien być powrót na 24-25 zł. Zatem fundamenty powinny zdecydować o dalszym losie i jak będzie poprawa i kiedyś się odzwierciedlą w kursie.
Ciekawe jakie jest reko BOŚ z wczoraj. Jeżeli obniżyli prognozę zysku na 40-45 mln $ (strzelam) to pewnie wystawią je na jakieś 26-30 zł (znów strzelam).
zen_on - dobre dane, wyniki czy coś innego pozytywnego zapewne będzie miało jakiś pozytywny wpływ na notowanania o ile coś takiego będzie :) poczekamy i zobaczymy :)
A jak oceniasz straty JSW w 1Q a kurs nie spada a nawet idzie do góry? Kurs zależy od graczy na rynku...nawet wielkie g... można zrobić żeby kurs poszedł w kosmos
W JSW obecne wyniki nie mają dużego znaczenia. Tam jest przepychanka przed kolejnym potencjalnym cyklem w którym spółka powinna mieć zyski. Pytanie czy kupisz po 15 zł a cykl da wzrost na 30 zł+, czy może kupisz po 22 zł a cykl da wzrost na 40 zł+.
Nie ma jednak gwarancji kiedy będą zyski i czy w ogóle. Także spora spekulacja i kurs oderwany od wyników.
Tak jest, po pierwsze shorty zawsze ostatecznie kończyły akcje na minusie, bo przecież to nie jest spółka na shortowanie powiedzmy sobie szczerze, od tego są spółki z o wiele większą płynnością i o wiele większe, a poza tym gracze za duża wagę przywiązują do at, która poza pewnymi specyficznymi spółkami/branżami/sytuacjami działa w większości przypadków tylko w trendach bocznych, tu się liczy informacja, interpretacja i emocje towarzyszące w drodze do celu inwestycyjnego, tylko tyle, inaczej wszyscy dosłownie inwestorzy byliby miliarderami skoro wszystko byłoby takie przewidywalne i proste jak poprowadzenie kreseczki od a do b, trzeba mieć wiedzę, nosa do branży i konkretnej spółki, wyczuć moment i zainwestować, pieniądz robi pieniądz, cała tajemnica, tylko tyle i aż tyle, reszta to cierpliwość i konsekwencja (tutaj odsyłam do przykładu chociażby CDP sprzed paru laty - po kreskach spółka nie warta nawet grosza, a fundamentalnie dla ogarniętego myślącego inwestora must have w portfelu - co dziś jest a co było, sobie można spojrzeć na wykres historyczny)
Taka akcja z pożyczeniem akcji czyli KS nie bierze się z przypadku ! 1 - Asbis jest bardzo podatny na negatywne informacje 2 - nie jest dużą spółką i nie ma mocnego akcjonariatu 3 - wyniki dają dużo do życzenia 4 - często ma małą płynność i mała ilość nowych akcji w obrocie skierowana na podaż wywołuje spadki 5 - ma bardzo niski kurs a przez to jest papierem raczej niechcianym jak chcianym 6 - często jako nieliczna spada podczas gdy cały rynek rośnie 7 - działa na niezbyt pewnych rynkach - i to jest jej największy minus 8 - Jest nisko w czasie gdy rynki i akcje biją nowe rekordy i ath 9 - spółka przyciąga inwestorów dzięki dywidendzie a nie jej wynikom 10 - spółka często ma puste arkusze zleceń i można zwalić kurs bardzo małą ilością akcji 11 - istnieje ryzyko bessy na rynkach bo rynki sa bardzo wysoko (nowe ath) Potrzeba szukać innych powodów żeby ją zaatakować ? moim zdaniem nie i nie jest to moim zdaniem ostatni atak. Spółka z czasem może być silniejsza o ile zacznie poprawiać wyniki i bardziej zdywersyfikuje rynki zbytu ale teraz jest słaba i dlatego biorą ją na celownik i nie ma w tym nic dziwnego - ja bym też zagrał na niej szorta bo ma bardzo duży procent prawdopodobieństwa że się uda i tyle w temacie. A jak jeszcze dodać do tego bardzo słaby akcjonariat który nie ma nawet podstaw wiedzy o inwestowaniu to sukces gwarantowany ,,,,,
Arek jesteś za krótki
A twoja wiedza o inwestowaniu jest oglednie mówiąc niewielka
Pokaz mi spółkę która jest lepiej zdywersyfikowana, niestety nie ma takiej.
Tutaj asbis jest najlepszy, niestety działa w branży o niskiej rentowności...
Kolejny arkadiusz. Nic nie oddam poniżej 20. Poniżej 20 to ja dokupię, a twoi mocodawcy będą musieli odkupować po 25 i tyle im przyjdzie z shortowania.
Mocny kierunek na południe w poszukiwaniu dopełnienia Szkieletu Sakata.
Trzymający a nie obracający poczytajcie co to jest VSA a z ruchem mierzonym spadku nie dyskutujcie bo cofka zejdzie dokładnie tam gdzie wyznaczyliśmy.
Ło panie, ale Szkielet Sakata ze spadkami prognozuje potencjalną zmianę trendu na wzrostowy. W takim razie jak ktoś nie jest pewny lub nie potrafi przewidzieć dołka, to po co ma teraz sprzedawać - po szkielecie jest szansa na odbicie, a już wystąpiło dużo sesji rekordowych. Każde AT to szansa spełnienia, nie przepowiednia. Nie zmienia to jednak faktu, że nastąpiło pogorszenie zysku i za tym się mogą ułożyć jakieś formacje i spadki.
Wszystko po to żeby był chaos, a ludzie sprzedali nisko a potem odkupili wyżej...
ja tam lubię kupować nisko i sprzedawać wysoko ;) tych formacji w AT jest od groma :) a teraz jak zaczyna rynkami powoli władać AI to pewnie co jakiś czas będzie ich przybywało :)
dziś może być 8 sesja szkieletu sakata - teoria mówi o 9 i 10 acz to jak z czarne-czerwone w kasynie ! kiedyś zawsze będzie odbicie i nie znaczy to że nastąpi zmiana trendu :) ciekawsze są proste kanały, formacje i fibo, acz asbis jest niezbyt wdzięcznym materiałem do AT. Nie ma na nim ''stabilności kursu'' dlatego wszystko jest na nim możliwe :)
Możliwe nie znaczy prawdopodobne, jest na ziemi facet którego piorun poraził 7 razy i żyje, ale czy nadal jest to wysoce prawdopodobne dla innych? No właśnie.. at to tylko kreseczki pasujące do teorii danego analityka, to tak jak z tymi którzy widzą twarz na Marsie albo smoka z chmur na niebie, daj człowieka, znajdę paragraf, daj spółkę, znajdę formacje, jak już pisałem, at działa w bardzo wąskim specyficznym obszarze na trendach bocznych na dojrzałych rynkach, jak to wygląda na GPW i w przypadku Asbisu, każdy widzi, chyba że jest się Arkadiuszem, który widzi i przeżył wszystko, szkoda tylko że Asbis odkrył dopiero niedawno, a przecież pierwsze zlecenia składał osobiście na druczku w 92 roku! Cóż za historia!
Przypomnę. To ty chwaliłeś się sprzedaż 53(!) akcji i to ty nie znasz podstaw języka polskiego (niemcą). Niech każdy po swojemu oceni kto tutaj wydaje pieniądze rodziców:)
Jasne licza sie emocje info interpretacje, ale AT pomaga w znalezieniu dobrego momentu. Na razie nie wyglada to zachecajaco, ale nie twierdze ze trend sie nie odrwoci i w koncu nie bedzie wzrostow.