• Debiut President Studio 12.06 Autor: ~qwert [87.207.171.*]
    W końcu jakaś porządna spółka z grupy. Jak oceniacie ile może być warta przy takich zyskach?
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Aleks [37.47.113.*]
    Średni c/Z dla branży to 15, więc wycena wynosi jakieś 200-225 mln. A przed nimi gra m. in. z coop, spółka na lata wydaje się
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Inwestor [31.61.241.*]
    @Aleks zysk Presidenta za 1 rok sprzedaży CSC wyniesie ponad 30mln zł i pewnie kolejne 2 lata nie będą dużo gorsze, bo dochodzą konsole i płatne dlc. Moim zdaniem jednak tu nie ma co liczyć na c/z 15 , raczej widzę c/z ok.8.5-9, jak FrozenWay gdzie te zyski sa w miarę powtarzalne tzn.wycena powinna sięgnąć ok.250mln...ale myślę, że debiut będzie w okolicach 150mln ,czyli c/z 5 i to będzie wg mnie okazja na zakup.
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Aleks [87.207.171.*]
    150 powinno być okazją, jeszcze ze 30-50% będzie do wyjęcia i to pewnie w niedługim okresie czasu. Ja stawiam wysokie otwarcie i pchanie kursu pod wyniki z konsol i dywidendę. Jeśli nie otworzy się przy ponad 200 to biorę spółke na 100%.
    200 to by byla przesada raczej, choc jedno IP już mają mocne. Zarobią na tej grze ze 150 mln, wiec calkiem nieźle
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~KarolNawrocki [83.10.23.*]
    President Studio to idealna spółka do mojego portfela
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Orzel74 [194.15.120.*]
    Jeszcze coś zachachmecisz
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Sas [185.235.206.*]
    Patrz co się z stało z innymi spółkami od playway. Punchpunk, madnetic. Tylko playway coś znaczy reszta to dojenie frajerow pod szyldem playway.
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Krissall [95.160.134.*]
    Widocznie nie znasz spółki - spółek, bo sporo wypłaca dywidendy.
    President Studio za 2024, przy cenie odniesienia na dzień debiutu, wypłaci dywidendę na poziomie 28%, a za 2025 może ona wynieść nawet 40%
    Debiut musi być udany, choć trochę może martwić dosyć niski free flout.
    Niski FF będzie atutem, bo łatwiej będzie kurs ciągnięty w górę. A spółka ma czym ten kurs obronić :)
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~INWESTOR [89.72.195.*]
    kojarzycie, na kiedy mają zaplanowane dlc-ki do CSC?
    Chyba należy się tego spodziewać dopiero w przyszłym roku. Teraz pracują nad darmowym dodatkiem.
    Dokładnie. Ten rok będą pchać konsole, przyszły dodatki DLC
    Pamiętajmy o premierze Celestial latem, który może zaskoczyć, choć to trudny temat. Nawet nie chcę myśleć co by się tutaj działo, w takim scenariuszu...
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Aleks [78.10.33.*]
    Ja się nie nastawiam na Celestial. Daleko na wishliście, tam sporo Chińczyków, a oni lubią minusować grę. Jeśli się uda to pewnie nasze wyceny razy 2. Jeśli nie świat się nie zawali, bo kasy mają w opór :) Na razie trzeba spróbować kupić :)
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~aaaa [194.9.245.*]
    co jest nie tak z madnetic?
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Zbych [83.10.16.*]
    Spółka ma kosmiczny potencjał. Już w tym roku wypłaca 14,30 zł dywidendy. Jeśli Crime Scene Cleaner dalej się będzie monetyzował (a na razie wygląda na to, że tak - patrząc na m.in. historię monetyzacji Contraband Police), a do tego dojdzie jeszcze Celestial Empire w 2025, to realne jest, że przyszłoroczna dywidenda przekroczy 20 zł na akcję (!!).

W kolejnych latach są jeszcze Ship Builder Simulator i Viking City Builder. Obie gry z wielkimi WL, szczególnie Viking. Do tego dojdzie parę DLC do Crime Scene Cleanera i z czasem naturalnie będzie Crime Scene Cleaner 2.

Spokojnie można założyć, że w perspektywie kilku lat spółka wypłaci łącznie ponad 50 zł dywidendy na akcję — co przy obecnym kursie startu - ~50 zł jest sytuacją dość abstrakcyjną.

Przy takim profilu działalności i pipeline gier, kapitalizacja rzędu 150–200 mln zł w średnim terminie wcale nie jest kosmicznym scenariuszem. Creepy Jar, które obecnie wycenione jest na 300 mln (!!) wypłaciło za ten rok mniejszą dywiendę niż President, a tutaj jeszcze jak opisałem dziesiątki milionów będzie do wypłacenia.

NIE MA szans na otwarcie w pierwszych dniach notowań, bo to jest obecnie najlepsza spółka debiutująca gamingowa na newconnect od LAT.
    20 zł na akcję na przyszłoroczną dywidendę będą mieli już w okolicach wakacji. 5mln 1 Q 2025, 17 mln po 2Q 2025 (Gamepass ) i łącznie 22mln po 3 Q - PS5 . 20zl dywidendy w 2026 jest pewne. Celestoal może dołożyć okrągłe 0 i będzie 20 zł.
    ...a jeśli Celestial dołoży 6-8mln w 2025 to wchodzimy w rewiry ponad 30 zł na akcję.

Roadmapa jest zachęcająca:

- 2025 - 2 darmowe dlc do CSC, CSC na konsole i Celestial

- 2026 rok 2 płatne i Ship Builder z Co-opem na PC

- 2027 Viking PC , kolejne dlc plus zaawansowane prace nad CSC2 . Ship Builder na konsole

- 2028 CSC2 chyba juz z trybem multi , Viking konsole i ciągła sprzedaż 4 duzych gier z backcatalogu (Viking, Ship, Celestial, CSC)

Przy ograniczonych kosztach ta firma może mieć ok.20-30mln zysku netto w każdym z powyższych lat i wypłacić w okresie 2025-2028 ponad 100 zł dywidendy na akcję.

Q Te Dlc nawet po 5 usd mogą sprzedać się w setkach tysięcy sztuk. Na PC jest już prawie milion właścicieli, na Xbox podobnie dzieki gamepassowi. Dojdzie PS5. Przy bazie2.5mln graczy , a taka będzie na 100% w 2026 powinno sprzedać się po 500-750tys.kazdego Dlc . Przy 5 usd x 2 Dlc mamy kwoty od 5 do 7.5mln usd brutto, czyli znowu ponad 10mln zł netto z samych Dlc.
    Pełna zgoda, ja wyżej przedstawiałem mocno konserwatywny scenariusz, ale jak wspominałem potencjał jest gigantyczny. Gamepass = genialny ruch, olbrzymia kasa dla Spółki i wielka baza graczy pod dalsze DLC. Do tego dojdzie niedługo Switch 2, więc mam szczerą nadzieję, że szybko pojawi się tam też wersja gry pod monetyzację.

Kolejny plus to akcjonariat. PlayWay nie sprzeda ani jednej akcji, bo będzie czerpał wielkie dywiendy. To samo Zarząd. To zostawia minimalny free float, więc nie zdziwię się, jak tutaj cena tydzień po debiucie już będzie grubo powyżej 200mln kapitalizacji, bo wciąż będzie to opłacalne dla funduszy/większych akcjonariuszy, by kupić pod dywidendy na lata.

Jestem osobiście też mocno ciekaw Celestial Empire. Do niedawna, to było "oczko w głowie" Spółki i potencjalnie najbardziej dochodowy temat. Oczywiście CSC przyćmił Celestiala, ale tam wciąż jest bardzo duża WL, bardzo ładnie wyglądająca gra i zgodnie z udostępnionymi wersjami darmowymi (prologi, dema) bardzo grywalny rts. Gra może zaskoczyć, bo to tytuł traktujący o historii Chin, a gracze Chińscy naprawdę potrafią odpowiednio docenić produkt, który odpowiednio przedstawia ich historię/kulturę i mocno wspierają takie gry.

Już niebawem się przekonamy, jaki potencjał drzemie w Presidencie... (PS: jest nowa strona Spółki postawiona, która bardzo fajnie wygląda).
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Krissall [31.0.60.*]
    Mając na uwadze to, iż prawo do dywidendy przypada na 30 czerwca, można przypuszczać, że żaden z posiadaczy akcji nie będzie chciał ich oddać przed tym dniem.
    Nie zdziwił bym się, gdyby otworzyły się notowania dopiero 1 lipca.
    Ostatnia emisja była w okolicach 60 zł, więc jeśli załóżmy teraz otworzyłoby się w okolicach 120 to pewnie chętni do wysypania się znajdą. Zachłanność zawsze wygrywa :) 120 to ciągle dobra cena nawet w średnim okresie. No zobaczymy jak to się otworzy.
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Aleks [193.138.208.*]
    Aha, żeby nie było wiem, że jestem nieobiektywny, bo chcę kupić akcje President :) Myślę, że spokojnie do CSC 2 zwróci mi się z samych dywidend.
    Aleks, to Ty z Twittera? Dużo masz Presidenta?
    Nie, nie mam twittera i jeszcze nie mam Presidenta :) Ale mam kupeczkę kasy odłożoną i jak nie wywali ceny w kosmos to kupuję

• Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~GD [172.225.145.*]
    Wyceny 250-300 są nierealne, co nie zmienia faktu, że to będzie najlepsza spółka PW na giełdzie.
    Pres:
    Dywidenda przez najbliższe 3 lata około 50 mln złotych
    Zaraz po debiucie wjeżdża CSC na PS5. Będzie hit
    Celestial już na jesień.
    Cały 2026 to DLC CSC i możliwa premiera Vikings (swoją drogą dlaczego Vikinga dostał president … może dlatego że jest najlepszy w grupie)
    A 2027 to ship i zaraz potem CSC2

Proszę mi znaleźć drugą spółkę na giełdzie o takim pipeline na najbliższe lata :)

Frozen to bdb spółka, ale inna liga bo robi DLC do nie swojego IP. Jutro może przestać robić i ile wtedy jest warta …?
    Nie ma co porównywać frozenów do president. FW poza DLC do HF nie osiągnęło żadnego sukcesu i zapowiada się, że dalej nie osiągnie bo wtopa za wtopą
    Hola, hola.
    Spokojnie, nie rozpędzanie się tak.
    Jeśli chodzi o wycenę, to zgoda, nie realna, pod warunkiem, że patrzymy w krótkim terminie. Jednak w średnim, czy też długim to już bardziej realna wycena.
    Shop będzie, po pierwsze przed Vikingiem wydany, po drugie to raczej dopiero rok 2027, pamiętajmy że CSC był pięć lat w
    produkcji chyba. Więc Viking dopiero koło roku 2029 zapewne wyjdzie, choć nie można zakładać, że prace nad produkcjami się skrócą, gdyż zespoły deweloperskie będą się rozrastać. Celestial powinien zadebiutować w wakacje, po debiucie giełdowym spółki.
    Ale z samych konsol i DLC do CSC będzie spory zysk przez lata.
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Zbych [83.10.1.*]
    Sprawdziłem, że dywienda wcale nie jest wypłacana w piątek:

c) kwotę 15 008 770,00 zł (słownie: piętnaście milionów osiem tysięcy siedemset siedemdziesiąt złotych 00/100) przeznaczyć na wypłatę dywidendy dla akcjonariuszy Spółki, wypłacaną akcjonariuszom proporcjonalnie do posiadanych akcji, to jest w wysokości 14,39 zł (słownie: czternaście złotych 39/100) na jedną akcję, w dywidendzie uczestniczyć będą wszystkie akcje składające się na kapitał zakładowy Spółki. § 2 1. Dniem ustalenia prawa do dywidendy („dzień dywidendy”) jest 30 czerwca 2025 r. 2. Dywidenda przysługuje akcjonariuszom będącym właścicielami akcji w dniu ustalenia prawa do dywidendy. § 3 Termin wypłaty dywidendy nastąpi 3 lipca 2025 r. 

Czyli 30 czerwca to dzień prawa do dywidendy, a wypłacenie to 3 lipca
    W piątek CSC na PS5 ;)
    Jeszcze walnego nie było, więc i dywidenda nie jest jeszcze uchwalona, choć to formalność :)
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Alex94 [185.152.123.*]
    Ja mam zamiar kupować. Spółka zarobiła sporo. Portują gry na konsolki więc dalej będą zarabiać, i co lepsze będzie tłusta dywidenda o której była mowa w aktualnościach PlayWay.
    TKO 150. Trzeba rozstawiać koszyki, może ktoś sypnie
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Zbych [37.47.217.*]
    Zerowa podaż, bo i po co, dzięki takim dywidendom? Trzymać i w parę lat zwrot pełny inwestycji
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~shiro [31.60.66.*]
    Dnia 2025-06-12 o godz. 09:21 ~Zbych napisał(a):
    > Zerowa podaż, bo i po co, dzięki takim dywidendom? Trzymać i w parę lat zwrot pełny inwestycji

Nieprawda, na jest na sprzedaży 720 sztuk :)
    Ale bez wyrównania można zapomnieć, w każdym razie z tko >170 spadło teoretycznie do 112.
  • Re: Debiut President Studio 12.06 Autor: ~Aleks [78.10.33.*]
    Nie otworzy sie dzisiaj. Pokupowane :)
[x]
PLAYWAY -0,60% 246,50 2026-04-02 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.