SoftBlue w ramach działalności badawczo-rozwojowej prowadzi badania
w zakresie branż i obszarów takich jak UAV, Aerospace, Military &
Defense, Oil & Gas oraz sztuczna inteligencja, głównie dla firm spoza
Polski.
"Rok 2024 przyniósł również wdrożenie kluczowych inicjatyw technologicznych, które otwierają przed nami nowe możliwości rozwoju oraz współpracy z partnerami z najbardziej wymagających sektorów rynku. Mamy pełną świadomość, że prezentowany wynik finansowy nie odzwierciedla jeszcze potencjału zmian, które wprowadziliśmy. Wierzymy jednak, że dzięki konsekwentnie realizowanej strategii, efekty tych decyzji będą widoczne już w kolejnych okresach."
gdyby nie pożyczka pasożytowi INM to SBE miałby w kasie teraz 26 mln PLN, więcej niż obecna kapitalizacja; gdyby nie kupno akcji INM od Joyfix-a to SBE miałby teraz w kasie 36 mln PLN; po co im to było???
To jest patologia. Dwie powiązane ze sobą spółeczki prowadzone przez dwóch braci. Jedna z nich czyli Invention jest wydmuszką, która nie prowadzi od lat żadnej działalności operacyjnej. Mimo otrzymanej wysokiej dotacji na rozwój nowoczesnej działalności, która zakończyła się całkowitą porażką. Dodatkowo Softblue pożyczył Invention 20 mln zł, które przepadły bo Invention z kwartału na kwartał tylko pogłębia straty. Prezes Tomasz Kierul w raporcie rocznym Softblue zapowiada nadejście lepszych czasów a tymczasem fatalny raport pokazuje 4,5 mln straty netto co prowadzi do dalszych spadków kursu akcji do wieloletnich minimów. Sytuacja jest fatalna ale bracia nie przedstawiają żadnych pomysłów na przyszłość.
ta wydmuszka jest 4 x większa od Sofblue i podpisała umowę na 5 lat z bankier a na o umowę podpisał Softblue ? ...na nowe emisje akcji z warrantów bez prawa poboru :)))))
To jest sprawa dla prokuratury to co się dzieje w InventionMED i jak przepalają pieniądze. Zarząd InventionMED dostaję wynagrodzenia to wszystko jest cacy.
Dokładnie. Dobrze że 1/3 to co zbierałem w 2017-2019 udało mi się sprzedać gdy poszło na 2.8zl.
Zbierałem bo kapitalizacja była śmieszna, gotówki sporo i fajne tematy innolot itd
Był moment że mieli chyba więcej siana niż kapitalizacji. Średnia 32 gr a 1/3 pakietu poszła za 1.85
Później dobrałem trochę z rynku koło złotówki ale wziąłem też wszystko co mogłem z pp po 22 gr i miałem średnią poniżej 30gr. Ostanie sztuki poszły w tamtym roku koło 30gr i widzę dobrze zrobiłem.
Inv kula u nogi dołuje sbe. Choć wycena znów robi się spoko i nawet myślę nad tym by coś zacząć skubać. 22-23 grosze to chyba dobry przedział.
Jakby poszło info o jakiejś zbrojeniowce to na 30gr lekko w dwie sesje
z pożyczki dla INM SBE czerpie zyski z odsetek więc kłamiesz i to bezczelnie rozumie twoją frustrację ale prawda jest zupełnie inna !
to INVENTION cierpi z powodu tego, że zrobil z was tu dawców kapitału i kurs spadł nawet nie z 2,8 zł ale z 1 zł na grubo poniżej 30 groszy! I dlatego na koniec 2022 roku Invention musiał zrobić OGROMNY ok 22 mln odpis na wycenę akcji Sofblue !!!!
Jaki odpis zrobił z powodu spadku kursu INM odpis Sofblue ?
kiedyś myślałem, że ty sobią coś reprezentujesz i jak widać się pomyliłem, bo od tych strat na Sofblue już widzę nie trzymasz ciśnienienia i piszesz bzdury, KOMPLETNE bzdury nie mające nawet nic wspólnego z faktami
nawet ci już nie przypominam, że REALNE pieniądze w te biznesy to właśnie INVENTION wrzucił w Sofblue obejmując 19 mln akcji serii F po 0,22 zł i te akcje ma cały czas i sam się dziwie dlaczego tych akcji nie wykeszwał tak jak ja pod ich dopuszczenie do obrotu bo można było śmiało sprzedawać powyzej 40 groszy wtedy !
TAKA JEST PRAWDA!!!
Budynek INm jest 4 x większy, dotacja INM jest 4 x większa a o innych argumentach ci nie będę pisał bo przez te straty masz ograniczone pole rozumowania :))
Generalnie to obydwa podmioty INV i SB to co najmniej śmieszne spółeczki. Ale z tych 2 większą wydmuszką jest jednak INV - bez żadnej działalności operacyjnej. Mają budynek - wow - i będą wynajmować powierzchnię :D super innowacyjna spółka. Ciekawe czy im się do tych grantów na budowę CBR nie dowalą, bo jakoś działalności za bardzo nie prowadzą (no tak, potrzebowali wpierw budynku... teraz to ruszą z kopyta :D).