• 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~Rafi [89.76.7.*]
    Chyba jednak coś jest na rzeczy...

Odpowiadam hejterom - nie wiszę na żadnym haku.
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~razdwa [31.0.58.*]
    Spółdzielnia przerzuca z wora do wora
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~Spedytor [188.146.150.*]
    Jakieś mam dziwne przekonanie, że najlepiej tu zarabiają banki na prowizjach xD....
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~Lukas [83.5.79.*]
    Ja mam przemyślenie, żeby uciekać od rafako tak daleko jak się da
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~Bog [104.28.56.*]
    Tu piszemy i Rafako uciekaj nie pisz bzdur skoro tu siedzisz
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~ZIK [91.199.127.*]
    Każda firma która miałaby przejąć Rafako będzie zainteresowana przejęciem akcji gdy wie że za chwilę będą warte o wiele więcej.
    W obecnej sytuacji nikomu sie nie opłaca aby firmę wycofać z giełdy.
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~razdwa [31.0.58.*]
    To znaczy komu się nie opłaca?
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~Dziadek [31.61.176.*]
    Skarbu Państwa się nie opłaca wycofać spółkę z gieldy. Dotyczy to m.in przyszłych dywident dla RP czyli zwrotu kosztu pomocy oraz zysków.
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~Polimex [109.77.160.*]
    Człowieku. Przecież jeśli będą kiedykolwiek , jakiekolwiek zyski z wykorzystania majątku Rafako to te zyski będą w RFK gdzie skarb państwa ma 66 %. Co ich obchodzić mają akcje upadłego Rafako w których skarb państwa nie ma akcji?
    Spółdzielnie dwóją się i troja aby upchać tego gniota przed zdjęciem z giełdy. Za dużo nakupili licząc na to że na łapią leszczy . Ale za szybko ogłosili ten plan że majątek pójdzie do RFK i nikt się tu już nie che nabrać na te podbitki.
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~AliBaba [95.142.247.*]
    A co ma fakt notowania lub nie, na GPW do wypłacania dywidendy?
    Przecież to dwie odrębne niepowiązane ze sobą kwestie.
    Chociażby to..

Dla Skarbu Państwa inwestycje w spółki akcyjne (S.A.) mogą być bardziej efektywne ze względu na większą elastyczność i możliwość łatwiejszego wchodzenia na giełdę. Spółki z o.o. mają ograniczoną możliwość emisji akcji i trudno jest im pozyskiwać kapitał w ten sposób.
    Dlaczego S.A. może być lepsza dla Skarbu Państwa?
    Giełda:
    Spółki akcyjne mogą być łatwo notowane na giełdzie, co daje im większą możliwości pozyskiwania kapitału od inwestorów publicznych. Skarb Państwa, jako właściciel, może w ten sposób skutecznie finansować projekty i rozwijać strategiczne sektory.
    Transparentność:
    Spółki akcyjne są zobowiązane do publikowania regularnych raportów finansowych, co zapewnia większą transparentność w ich działalności i ułatwia Skarbowi Państwa kontrolę nad ich finansami.
    Większa skala:
    S.A. mogą mieć większy kapitał zakładowy i większą liczbę akcji, co pozwala na większą skalę działalności i bardziej ambitne projekty.
    Zarządzanie:
    Organizacja S.A. jest zazwyczaj bardziej skomplikowana, ale pozwala na lepsze zarządzanie aktywami i pasywami.
    Współpraca z inwestorami:
    S.A. mogą przyciągać inwestorów prywatnych, co pozwala na szybszy rozwój i modernizację spółki.
    Dlaczego S.A. może być lepsza dla Skarbu Państwa?
    Ograniczona odpowiedzialność:
    Wspólnicy spółki z o.o. są odpowiedzialni za zobowiązania spółki jedynie do wysokości swojego wkładu.
    Prostsza struktura:
    Spółka z o.o. jest prostsza w założeniu i prowadzeniu, co może być korzystne dla mniejszych inwestycji.
    Szybsze decyzje:
    Zgromadzenie wspólników może podejmować decyzje szybciej niż Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy, co może być ważne w niektórych sytuacjach.
    Możliwość założenia jako jednoosobowa działalność:
    Spółkę z o.o. można założyć jako jednoosobową działalność, co może być korzystne dla osób indywidualnych.
    Podsumowanie
    W przypadku inwestycji Skarbu Państwa, spółki akcyjne (S.A.) mogą być bardziej efektywne, ze względu na możliwość wchodzenia na giełdę, większą transparentność i potencjał szybszego rozwoju. Spółki z o.o. mogą być bardziej odpowiednie dla mniejszych inwestycji i sytuacji, w których ważniejsze jest prostsze zarządzanie i szybsze podejmowanie decyzji.
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~kot [5.185.157.*]
    Jak biznes jest dobry, to żaden problem napisać prospekt emisyjny bez jakichkolwiek wątpliwości po co za sobą ciągać bankruta i bez gigantycznego długu.
    A co z głównym akcjonariatem..?

Mulraros, Eko Okna, PFR Fizan, Norges Bank, etc.

Do utylizacji..? Hmm
    Każdy właściciel biznesu, a takim są wspomniane spółki w akcjonariacie Rafako, ponosi ryzyko, czy biznes wypali czy nie. Jeśli nie, jak tutaj w Rafako, to ponoszą straty. Czy myślisz, że bankrutującym podmiotom jednoosobowym ktoś coś wypłaca? Dlaczego mieliby być gorzej traktowani? Też niejednokrotnie zatrudniają wiele osób.

Biznes to ryzyko, które ponosi właściciel. Nie wiem, co tu jest nie zrozumiałe.
    Czyli te z udziałem skarbu państwa (PFR Fizan) też do piachu..?

Hmm
    jakiego piachu? Akcjonariusze Rafako poniosą straty z tytułu posiadania akcji i tyle.
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~Adj [195.85.209.*]
    Człowieku piszesz takie głupoty, że aż sie czytać tego nie chce. Notorycznie przeistaczasz fakty, robisz insynuacje, tworzysz złudna nadzieję, przedstawiasz jakies dziwne teorie wyssane z palca nie poparte faktami, nagabujesz ludzi. To jest trup i żadne opowiadanie przez ciebie bajek tego nie zmieni. Przestań nagabywac ludzi!!! Za pisanie tych brednie powinni Cie zablokować albo zgłosić do prokuratury za wprowadzanie ludzi w błąd w celu niekorzystnego rozporządzania czymś mieniem. Skoncz codzienne pisanie tych bajek, to jest juz nudne i nikt sie na to nie nabierze!!! A jak jesteś tego tak pewny, weź kredyt, wykup wszystko co jest dostępne a później ciesz sie życiem!!!
    1. Aktualny główny akcjonariat rozumiem też jest w błędzie..?

2. Rozumiem że jesteś na forum Rafako z czystej ciekawości..?
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~Adj [188.146.163.*]
    Dokładnie tak, jestem tu z czystej ciekawości, nie mam i nie miałem ich akcji. Wszedłem tu tylko po to aby zobaczyć co sie dzieje na forach rafako i radametu, jak nastroje jednych i drugich. Natomiast stek bzdur, klamst jakie tu wypisujesz ty i Twoi poplecznicy pokroju Ani i innych, na prawdę kwalifikuje aby Was zgłosić!!! Laska dzwoni z ulicy, przez telefon ktoś podaje jej poufne dane i na podstawie tych danych pisze na forum, że będzie dobrze, kupować!!! To juz przerosło nawet moje wyobrazenie. Kto ma odrobinę oleju w głowie wie że nabijacie ludzi w butelkę aby wyzbyć sie akcji, gorzej że jest dużo nowicjuszy którzy żyją nadzieja i to staracie sie wykorzystać a to juz podchodzi pod celowe oszustwo!!!
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~Rafi [89.76.7.*]
    Stary, nie to żeby coś do Ciebie miał. Nie masz akcji Rafako, idź na inne forum wygłaszać swoje wizje.
    To sa nasze pieniądze i nic Tobie do tego - każdy ma rozum i robi jak chce.
    Nie musimy słuchać Twoich wywodów a tym bardziej tego że martwisz się o nasze pieniądze :)
    Jedź na ryby, idź na spacer - damy sobie radę. Najwyżej stracimy kasę albo trochę zarobimy. Ja np kupiłem po 34 groszy, nie zastawiałem mieszkania, domu, auta, żony - więc w każdej chwili mogę wyjść :)
    Miłego dnia.
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~Adj [195.85.209.*]
    Stary do Twoich pieniędzy nic nie mam, natomiast mam duże ale do tego że ktoś wtopil i teraz próbuje odzyskać pieniądze od ludzi którzy są poczatkujacy, naiwni albo nie mają odpowiedniej wiedzy. Wasze pieniądze, wasze wtopienie, podjąłeś ryzyko jeden z drugim, wtopiles to weź to na klatę honorowo. Wiem że tego typu zagrywek są setki, natomiast to co tu sie odstawia przerasta jakikolwiek poziom tolerancji.
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~ema [45.134.212.*]
    nie wiem co tu się szykuje, ale at pokazuje możliwość wzrostów
    Najbliższe dni przyniosą nowe informacje. Pomoc zapowiedziana i alternatyw wyjścia z kłopotów jest wiele.

W szczególności ta jedna:

Postanowienie o ogłoszeniu upadłości spółki jest ostateczne, w niektórych sytuacjach, takich jak zmiana planu spłaty wierzycieli, sąd może podjąć decyzję o jego zmianie..

Miłego dnia
    AT na spółce w upadłości - gratuluję
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~batyr [85.146.35.*]
    Nic z tego nie będzie ! Płacz leszcza tylko !
    Na zakończenie podkreślę:

Cofnięcie postanowienia o ogłoszeniu upadłości spółki po uprawomocnieniu jest zasadniczo niemożliwe, ale istnieją wyjątki. W niektórych przypadkach sąd może uchylić postanowienie o upadłości po uprawomocnieniu, np. jeśli zostanie ujawniony nowy fakt, który mógłby zmienić decyzję.
    Wyjątki od zasady niemożliwości cofnięcia:
    Nowe fakty:
    Jeśli po wydaniu i uprawomocnieniu się postanowienia o upadłości pojawią się nowe fakty, które świadczą o tym, że spółka jest spłacalna lub że upadłość nie była zasadna, sąd może, po przeprowadzeniu dodatkowego postępowania, uchylić wcześniejsze orzeczenie.
    Przywrócenie stanu pierwotnego:
    W niektórych przypadkach, gdy upadłość była wynikiem błędu proceduralnego lub gdy spółka uzyskała nowe środki finansowe, które pozwalają na zaspokojenie wierzycieli, sąd może również podjąć decyzję o uchyleniu postanowienia.
    Zmiany w przepisach prawa:
    Jeśli po ogłoszeniu upadłości nastąpią zmiany w przepisach prawa dotyczących upadłości, które mogłyby wpłynąć na sytuację spółki, sąd może rozważyć zmianę wcześniejszego orzeczenia.
    Procedura cofnięcia:
    1. Wniosek:
    Zainteresowany (np. spółka, syndyk, wierzyciel) musi złożyć wniosek do sądu o uchylenie postanowienia o upadłości, wskazując nowe fakty lub okoliczności, które mogą mieć wpływ na decyzję.
    2. Postępowanie:
    Sąd przeprowadza postępowanie, w którym zbiera dowody i analizuje nowe okoliczności.
    3. Decyzja:
    Sąd wydaje decyzję o uchyleniu lub nieuchyleniu postanowienia o upadłości.
    Krótko mówiąc, cofnięcie postanowienia o upadłości po uprawomocnieniu jest możliwe, ale tylko w wyjątkowych okolicznościach i po przeprowadzeniu odpowiedniego postępowania sądowego.

Pozdrawiam
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~razdwa [31.0.62.*]
    Zatem ponawiam swoje wczorajsze pyranie, kto i kiedy złożył tutaj wniosek o cofnięcie upadłości do sądu?
    Jakby tak było już to w obecnej sytuacji (a nie jest) było by 50.

Pozdrawiam
    A czyli nikt nie złożył takiego wniosku, to niby na jakiej podstawie sąd miałby cofnąć upadłość?
    I dalej niewytłumaczyłeś co ma notowanie na GPW do wypłacania dywidendy?, twój komentarz w ogóle nie wyjaśnił tej kwestii.
    Trzeba zaczekać na oficjalne komunikaty (oczywiście jak kto woli).

Pozdrawiam
    Aaaaa...
    trzeba czekać...
    Problem taki że wyrok już się uprawomocnił. Teraz nawet jakby ktoś znalazł jakąś podstawę do apelacji, to biorąc pod uwagę przewlekłość polskich sądów, rozpatrzenie za 2 lata, a spółka schodzi z GPW za 7 tygodni.
    Raczej marna pociecha, prędzej złudna nadzieja, bo żaden taki wniosek z oczywistych względów do sądu nigdy nie trafi.
    Oficjalny komunikat w espi dzisiejszym
    "Ze względu na aktualną sytuację finansową jednostki dominującej wskazującą na brak możliwości dalszego kontynuowania
    działalności w dotychczasowym zakresie, zaprezentowane śródroczne skrócone skonsolidowane sprawozdanie finansowe
    zostało sporządzone przy braku założenia kontynuowania działalności gospodarczej przez Grupę"

• Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~andi [77.222.254.*]
    W poniedziałek koniec zabawy
  • Re: 6 mln obrotu... jakieś przemyślenia? Autor: ~Iwo [37.31.22.*]
    Jednak wciąż to jest skupowane sukcesywnie ,już 1mln obrotów rano, a wczoraj jaki obrót...ciekawa sprawa
    Jak by było skupowane to byłoby na zielono, a jest na czerwono, czyli to dystrybucja.
[x]
RAFAKO -6,72% 0,01 2025-07-21 17:04:56
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.