• Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.240.*]
    Cierpliwi zajmują się oscylatorem kursowym (różnice kursowe na różnicach kursowych przy stałym kursie), aberraci wulkanami a w sieci franszyzowej Worlbox dzieją się rzeczy interesujące. Pod nowym szyldem Worlbox działają już 34 sklepy. Trwa zmiana szyldu Kaes na Worlbox dla kolejnych lokalizacji. Co jednak ciekawsze sieć franszyzowa przygotowuje się do otwarcia ~14 nowych sklepów.
  • Re: Worlbox Autor: ~usmiechniety [172.59.214.*]
    …CCC sie rozwija tylko slept tego nie widzi
  • Re: Worldbox Autor: ~ka [78.30.72.*]
    Dnia 2025-05-25 o godz. 10:15 ~Móchamed napisał(a):
    > Cierpliwi zajmują się oscylatorem kursowym (różnice kursowe na różnicach kursowych przy stałym kursie), aberraci wulkanami a w sieci franszyzowej Worlbox dzieją się rzeczy interesujące. Pod nowym szyldem Worlbox działają już 34 sklepy. Trwa zmiana szyldu Kaes na Worlbox dla kolejnych lokalizacji. Co jednak ciekawsze sieć franszyzowa przygotowuje się do otwarcia ~14 nowych sklepów.

Czyli planowo, do 2020 r dojedzie do zapowiedzianych 1200.
    Swoją drogą dwa m-ce temu były jeszcze normalne zapowiedzi nowych otwarć ok. 70 szt do końca 2025 r , które nagle wzrosły do 370 do końca roku - z naciskiem na realizację w drugiej połowie roku- to nie wiem jak Tobie, ale nawet bardzo elastycznie licząc na okrętkę, to mi wyszło po 2 szt nowych sklepów na dzień, z niedzielami włącznie. Pomysł tak absurdalny, że można zadać tylko pytanie - w jakim celu odpalono te cyfry.

;-) Wulkanami zajmuje się Drużyna Pierścienia, a reszta uczy się jak wyjść cało z przygody życia bez paniki :)))
    https://youtu.be/4tySWLqrYRo?si=5gKSWVzqtvzAUC2U 

• Re: Worldbox Autor: ~ka [37.248.174.*]
    W przedłużonym finansowaniu dla Modivo na 260 mln też ciekawe rzeczy- warunkowe zapisy.
  • Re: Worldbox Autor: ~Móchamed [31.61.240.*]
    Zapowiadali podanie informacji związanej z refinansowaniem obligacji objętych przez Softbank. Zamiast tego takie nie wiadomo co...
    Jak to rozumiesz? Dostali wybór albo spłata Softbanku albo utrata w lutym linii na 260 mln? Tam nie ma słowa o refinansowaniu tylko o spłacie... (?)
    Nikt nic? @Kosiarz?
  • Re: Worldbox Autor: ~Móchamed [31.61.240.*]
    W czasie konferencji była mowa o refinansowaniu obligacji Softbanku 5 letnim kredytem bankowym i rychłej wiadomości w tej sprawie.
  • Re: Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.241.*]
    Liczba sklepów Worlbox wzrosła do 45. Przygotowują się do otwarcia ~20 nowych sklepów.
  • Re: Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.251.*]
    Liczba sklepów wzrosła do 48. Czyli w pięć dni otwarli 3 sklepy. Ciekawe jak to jest finansowane bo jeszcze w grudniu sąd odrzucił propozycję układu z wierzycielami.
    Pewnie CCC poprzez finansowanie zapasu co wiąże się z nierozpoznanych przychodami hurtowymi.
  • Re: Worlbox Autor: ~realista [109.95.114.*]
    Pytanie czy to sa nowe sklepy czy po prostu rebranding Kaes
    Nowe sklepy. Nowe miejscowości albo nowe adresy w dotychczasowych miejscowościach. W tym drugim przypadku sklep kaes jest zamykany. Sklepy kaes miały około ~200m2 a worlbox ~700 m3 więc prosty rebranding to raczej nie jest.
    Pewno tam gdzie sie da beda powiekszali stare skelpy pytanie kto za to bedzie placil skoro na razie dzialjaja na zasadze frnaczyzny ?.Zakladam ze moga byc takie ktore na ten moment beda z nowa nazwa ale starym metrazem. Mozna bedzie zadawac pytania za 3-4 tyg na konferencji - moze podadza jaka jest proporcja nowych sklepow do tych po rebrandingu we franczyznie.
    Z tego co ja odczytalem co Milek mowil na ostatniej konferencji to wiekszy efekt zobaczymy dopiero na wiosne w 2026 w dzialalnosci worldboxa ale moze postanowil tutaj tez przyspieszyc.
    Worlboxy otwierane są w docelowym formacie. Równolegle funkcjonują sklepy kaes w starym formacie. Towar do worlboxów w ramach franszyzy dostarczą pewnie CCC. Jak jest ze sklepami kaes trudno powiedzieć. Podobnie jak finansowanie otwarć nowych sklepów worldbox. W CCC capex dla nowego sklepu to 1500 zł/m2. Więc jeden sklep 700 m2 to 1 mln zł.
  • Re: Worlbox Autor: ~ka [31.0.3.*]
    Dnia 2025-07-09 o godz. 12:08 ~Móchamed napisał(a):
    > Worlboxy otwierane są w docelowym formacie. Równolegle funkcjonują sklepy kaes w starym formacie. Towar do worlboxów w ramach franszyzy dostarczą pewnie CCC. Jak jest ze sklepami kaes trudno powiedzieć. Podobnie jak finansowanie otwarć nowych sklepów worldbox. W CCC capex dla nowego sklepu to 1500 zł/m2. Więc jeden sklep 700 m2 to 1 mln zł.

###
    Na ten rok zapowiadali 85 HP, 100 CCC, 165 WorldBox, 20 Eobuwie. Jakby to policzyć w m2 , gdzie średnia dla HP 2300 m2, CCC 700m2, Eobuwie 450m2 i WorldBox 700m2 , to wychodzi łącznie 390.000 m2, czyli jakieś 585 mln przyjmując w/w 1500 zł/m2.
    Same nakłady to jedno, część pewnie w leasingu, ale zatowarowanie takiej powierzchni?
    Tobie się to spina w drugim półroczu?
  • Re: Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.242.*]
    Planują otworzyć w tym roku 350 tys m2. Capex to 600-700 mln. Inwestycje w sklepy finansują ze środków własnych/linii kredytowych. Leasing w sprawozdaniach to ujęcie przyszłych zobowiązań czynszowych według MSSF 16. Zapasy planują finansować zobowiązaniami wobec dostawców. Azjatyckim dostawcom płacą chyba po 160-180 dniach. Twierdzą, że w tym czasie towar zdąży przypłynąć, trafić do sklepów i zostać sprzedany. Przy 12 mld przychodów i 20% marży ebitda powinni wygenerować 1.5 mld gotówki. Na capex i ewentualne zmiany w zapasach, które nie zostaną skompensowane wzrostem zobowiązań handlowych powinno z dużym zapasem wystarczyć.
    .
  • Re: Worlbox Autor: ~ka [31.0.2.*]
    Dnia 2025-07-10 o godz. 23:57 ~Móchamed napisał(a):
    > Planują otworzyć w tym roku 350 tys m2. Capex to 600-700 mln. Inwestycje w sklepy finansują ze środków własnych/linii kredytowych. Leasing w sprawozdaniach to ujęcie przyszłych zobowiązań czynszowych według MSSF 16. Zapasy planują finansować zobowiązaniami wobec dostawców. Azjatyckim dostawcom płacą chyba po 160-180 dniach. Twierdzą, że w tym czasie towar zdąży przypłynąć, trafić do sklepów i zostać sprzedany. Przy 12 mld przychodów i 20% marży ebitda powinni wygenerować 1.5 mld gotówki. Na capex i ewentualne zmiany w zapasach, które nie zostaną skompensowane wzrostem zobowiązań handlowych powinno z dużym zapasem wystarczyć.
    > > .
    ###
    Tak myślałam, że przerzucą temat na dostawców, ale nie zakładałam, że mają aż tak wydłużone terminy w Azji.

• Re: Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.254.*]
    Takie terminy znajdują potwierdzenie w rotacji zobowiązań handlowych w ostatnim raporcie ~190 dni.
  • Re: Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.254.*]
    Dwa nowe sklepy. Sochaczew i Gubin. Sieć Worldbox liczy 50 sklepów.
    Przy tak slabym rynku najmu jak wspominal Milek mysle ze ten capex na m2 moga jeszcze zejsc z tych 1500zl. Poza tym zauwazcie ze CCC jest trzymane przez banki caly czas dosc mocno takze tam zadnych wyskokow ponad to co moga udzwignac nie zrobia.
    Im wiecej otworza teraz tym lepiej przed kluczowym 2H zwlaszcza przy tym kursie $ - jest ten rok jeszcze do uratowania no chyba ze w pazdzerniku bedzie lato.
    Czy bedzie te 12mld i 20% ebitdy to jest teraz glowne pytanie.
  • Re: Worlbox Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Jak już kiedyś pisałem, jestem zarządcą centrów handlowych w Warszawie. Mogę potwierdzić, że czynsze najmu CCC oparte są głównie na obrocie, o czym kiedyś już mówi Miłek. A druga sprawa, to właśnie dostaję raporty obrotowe za czerwiec i jest dużo lepiej niż w maju. To oczywiście tylko kilka sklepów, ale myślę, że są to dosyć reprezentatywne dane.
    Czynsze to inna sprawa tu mowimy o uruchumieniu nowego sklepu i nakladach zeby go uruchomic - jak jest dobry sklep ktory przyciagnie klientow to jest szansa ze czesc tych kosztow weznie na siebie wynajmujacy powierzchnie. Moze tez stad to przyspieszenie w otwarciach Milek widzi ze teraz moze ugrac wiecej. Antoni skoro obraczasz sie w tych kregach to na co moga liczyc najemcy przy otwarciach ?
    Obroty na pewno w czerwcu byly znacznie wieksze na konferencji LPP byla mowa ze lfl dochodza do 30% w pierwszym cieplym tyg czerwca, a w maju mieli -7% - pytanie tylko o ile lepszy byl czerwiec.
    Wygląda to tak, że to zwykle najemca musi wyłożyć kasę na fit out nowego sklepu, ale Wynamujący często daje najemcy kilka miesięcy zwolnienia z czynszu, co ma pokryć część nakładów na fit out, zwykle jest to bardzo znacząca część. Natomiast koszt zatowarowania sklepu to już oczywiście całkowity koszt najemcy.
  • Re: Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.241.*]
    Kolejne nowe WB w Chojnicach i Strzelcach Opolskich. Razem 52 sklepy. Czyli w 12 ostatnich dni 7 nowych sklepów.
  • Re: Worlbox Autor: ~hero [37.248.155.*]
    no i sam widzisz - komentarze są zbędne , PETARDA
  • Re: Worlbox Autor: ~realista [46.151.18.*]
    Kolejny dzien kolejny sklep juz 53 - 2H zapowiada sie ciekawie. Zapewne w raportach zacznie sie pojawiac kolejny segment w postaci worldbox raportowany oddzielnie ciekawe jakie marze i jaka bedzie rentownosc ebitda na tym kanale.
  • Re: Worlbox Autor: ~hero [84.17.55.*]
    widać po notowaniach że coś jest na rzeczy - czuję że może być MOCNO GRUBO
  • Re: Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.250.*]
    Strzelce Oplskie. WB to franszyza i nie jest konsolidowany więc szyld nie będzie oddzielnie raportowany. Będzie raportowany w sprzedaży hurtowej o ile taki kanał się pojawi. Można szacować, że marża brutto CCC na sprzedaży do WB to 25-30%.
    Ciekawe rzeczy można wyczytać w dokumentach KRS w MKRI sp. z o.o. Większościowe udziały zastały zaparkowane w firmie doradczej.
  • Re: Worlbox Autor: ~hero [84.17.55.*]
    z tego co wiem to ponad 30 %
    A to ciekawe co piszesz. Twierdzisz ze wszystkie WB sa oparte o franczyzne ? Wydawalo mi sie ze tylko sklepy Kaes mialy byc tak robione - szczerze to troche dziwne dla mnie po co mieliby tak to organizowac - w takim razie kto jest tym franczyzobiorca poza Kaes ?
    Sklepy WB nie są formalnie sklepami grupy CCC. Sklepy formalnie otwiera i prowadzi MKRI jako franszyzobiorca. Grupa CCC jako franszyzodawca dostarcza towar oraz wspomaga franszyzobiorcę w rozwoju (wybór lokalizacji, wystrój sklepów....). Nieformalnie grupa CCC kontroluje i zarządza MKRI ponieważ razem z firmą doradczą posiada 80% udziałów.
    Sklepy kaes prowadzi ich założyciel MKRI. Jak wyglądają sprawy zakupów/zaopatrzenia w towar nie wiadomo. Może być tak, że sklepy kaes kupuje już towar od CCC.
    Ok dzieki za wyjasnienie - czyli maja 10% w Kaes i 80% w MKRL. Strzelam ze jak to wszystko wypali to przejma reszte udzialow tu i tu. Bo jednak troche komplikacji bedzie chocby z rozliczeniami w ramach modivo club gold - poza tym po co maja sie z kims innym dzielic skoro dostarczaja wszystko. Ale ok na razie jezeli to pozwala w takim tempie otwierac sklepy to widocznie jest najbardziej optymalne w tym momencie. Pewno tez pozwala w jakims stopniu ominac banki.
    Nie. Formalnie mają 10% w MKRI. Nieformalnie 80% bo 70% jest zaparkowane w spółce firmy doradczej. MKRI prowadzi sklepy WB jako franszyzobiorca oraz własne sklepy kaes, które są stopniowo zamieniane na franszyzowe sklepy WB. Nie jest to prosty rebranding ponieważ zamiana jest związana z 3 krotnym wzrostem powierzchni handlowej.
    Finalnie powinno sie to skonczyc na zaparkowaniu wszystkich udzialow w ccc - Miek dazy do mkasymalizacji wartosci firmy zeby dostac dodatkowe akcje z planu motywacyjnego.

Wiesz cos wiecej na temat tej firmy doradczej ?
    https://ad-value.pl/
    Tomasz Baran
    Udziały są zaparkowane w ARCA REO Prosta Spółka Akcyjna
  • Re: Worlbox Autor: ~ka [78.30.72.*]
    Dnia 2025-07-17 o godz. 15:02 ~realista napisał(a):
    > A to ciekawe co piszesz. Twierdzisz ze wszystkie WB sa oparte o franczyzne ? Wydawalo mi sie ze tylko sklepy Kaes mialy byc tak robione - szczerze to troche dziwne dla mnie po co mieliby tak to organizowac - w takim razie kto jest tym franczyzobiorca poza Kaes ?
    ##
    Dla CCC to mniejsze ryzyko, było o tym ze dwie konferencje temu.

• Re: Worlbox Autor: ~Żorż [37.109.163.*]
    wygląda na to, że organizacja tego przedsięwzięcia przypomina trochę Żabkę - franczyzobiorca odpowiada za wszystko, CCC dostarcza towar, który "musi" być odebrany itd, no i frukty idą do CCC, pozdrawiam cierpliwych
  • Re: Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.244.*]
    Trzeba zwrócić uwagę, że MKRI w styczniu zeszłego roku ogłosiło postępowanie restrukturacyjne aby chronić się przed wierzycielami i upadłością. Wejście w rolę właściciela firmy tracącej płynność i mającej dużo zobowiązań to spore ryzyko. W przypadku franszyzy CCC ryzykuje jedynie towarem. Chociaż mogło się na niesprzedanym towarze zabezpieczyć np. poprzez zastaw. Takie zabezpieczenie mogło być powodem nierozpoznanie przychodów w 4q.
    Sądzę, że jak MKRI stanie na nogi to CCC przejmie udziały.
    Opis ogólny umowy franszyzowej Worlbox
    "Kolejnym istotnym wydarzeniem było zawarcie w dniu 13 listopada 2024 r. przez MKRI umowy franczyzowej z CCC.eu – spółką z Grupy CCC.  Umowa została zawarta na okres 10 lat, z możliwością przedłużenia. Jej przedmiotem jest wdrażanie i rozwój konceptu sieci sklepów detalicznych Worldbox, oferujących odzież, obuwie, torebki i akcesoria.  W ramach umowy MKRI została uprawniona do: ✓ prowadzenia sieci detalicznej sklepów Worldbox w oparciu o know-how, znaki towarowe i standardy Grupy CCC, ✓ korzystania z kompleksowego systemu operacyjnego obejmującego branding, wyposażenie, identyfikację wizualną oraz zasady ekspozycji i sprzedaży, ✓ zakupu towarów i usług od franczyzodawcy lub wskazanych przez niego podmiotów z Grupy CCC. Jednocześnie MKRI zobowiązała się do: ✓ rozwijania sieci sklepów Worldbox w Polsce i za granicą zgodnie z przyjętymi standardami, ✓ prowadzenia działalności wyłącznie w ramach określonego systemu franczyzowego, ✓ nienaruszania zasad konkurencji, w tym zakazu prowadzenia działalności konkurencyjnej. "
    Jak niewesoło było w grupie MKRI pokazują dane za 2024. Przychody 215 mln. Strata (59) mln.
    Móchamed... ale strata netto Worldbox chyba nie za bardzo obchodzi CCC. Dopóki idzie sprzedaż. Prawda?
  • Re: Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.242.*]
    Dzisiejszy wzrost kursu oszołomił i rozzuchwalił niektórych naganiaczy do tego stopnia, aby dojść do wniosku, że kondycja finansowa przejmowanego podmiotu jest bez znaczenia...
  • Re: Worlbox Autor: ~Antoni [89.64.22.*]
    Móchamed, rozumiem, że pijesz do mnie. Jeśli się mylę, to proszę wyjaśnij, zamiast szydzić. Wydaje mi się, że Worldbox to franszyza, prawda? W takim wypadku, CCC nie zrabia na wynikach Worldbox, tylko na sprzedaży swoich produktów dla Worldbox - czy mam racje, czy się mylę? W takim przypadku z punktu widzenia CCC nie jest istotna marża EBITDA Worldbox, czy zysk netto, a wyłącznie obrót. Jeśli jestem w błędzie, to proszę powiedz w czym się mylę.
  • Re: Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.248.*]
    Jeżeli wytężysz umysł i zgodzisz się z tym, że WB będzie przejęty i znajdzie się w grupie CCC co oznacza konsolidację sprawozdań, masz szansę dojść do wniosku, że wyniki WB będą mieć znaczenie dla grupy CCC.
    Jeżeli tego nie pojmujesz to deską ratunku może być kontakt z tutejszym biegłym rewidentem @bzykbzykiem
  • Re: Worlbox Autor: ~staryKRUPIER [37.248.154.*]
    ok ,z tego co czytam wnioskuję że jest z kim konwersację prowadzić a mam na myśli kolegę MÓCHAMEDA bo cała reszta wiele musi się jeszcze nauczyć ,otóż jestem na GPW od pierwszej sesji w której brałem udział czyli od 16 kwietnia 1991 roku kiedy to startowaliśmy z pułapu 5-ciu spółek , czyli minęło sporo czasu ,przeżyłem wiele upadków i również wzlotów , piękna przygoda wiele złotych zasad na GPW jest lecz generalnie ludzie dzielą się na tych którzy myślą logicznie mając genetycznie wrodzony zmysł inwestycyjny i na takich którzy są jakby to delikatnie określić nieogarnięci umysłowo i intelektualnie wycofani i dlatego nie odnoszą finansowych sukcesów ,jak to mówią najciężej w ludziach zmienić sposób myślenia no i charakter
    Móchamed, samo wytężenie umysłu może nic nie dać, jeśli nie mam kompletu danych. Może za mało czasu poświęcam na analizę i szukanie danych na temat spółki. Cóż... obserwuję kilkanasnei spółek, poza tym mam pracę zajmującą mi 10 godzin dziennie i staram się również poświęcać czas swojemu hobby. Dlatego przyznaję, że informacja, że CCC przejmie Woeldbox jest dla mnie nowością. Trwałem w rzekonaniu, że to tylko franszyza. Rozumiem, że ma inne przekonanie. Czy wynika ono z jakichś ujawnionych planów CCC względem Worldbox, czy jest to tylko Twoje przypuszczenie.
    Cenię Twoją wiedzę, szkoda tylko że Twój styl komunikacji zaczyna przypominać bzykbzyka.
    To czy przjejmne czy nie bedzie zalezec od tego jak to bedzie funkcjonowalo na razie jeszcze niewiele wiemy - poza tym ze milek mowil ze chce miec 65% marzy w tym koncepcie. Przejecie to raczej temat najwczesniej przyszlego roku. Widze ze dzisiaj zniknal jeden sklep kaes takze jest to ruchome wszystko. To co tutaj jest najwiekszym atutem to sa licencje i ze nie ma posrednikow dlatego jest duza szansa ze to sie uda ale musimy poczekac na dane.
  • Re: Worlbox Autor: ~Móchamed [31.61.253.*]
    Gdyby koncept WB się nie sprawdzał tempo otwarć byłoby mniejsze albo zostałoby wstrzymane. Pierwszy sklep WB otwarto pod koniec zeszłego roku więc wiedzą jak format się sprawdza.
    Co do przejęcia MKRI to kwestia poprawy wyników i czasu. DM powiedział na konferencji albo w wywiadzie, że jest opcja przejęcia udziałów. CCC ma 10%, firma doradcza 70% a założycielowi zostało 20%. Można znaleźć akt notarialny z podniesienia kapitału gdzie CCC obejmuje udziały. Nie kupili całości bo oznaczałoby to konsolidację strat i nabycie większościowych udziałów w spółce, która jest formalnie w restrukturyzacji gdzie sąd odrzucił propozycję układu z wierzycielami.
    Jestem bardziej pewien przejęcia MKRI niż tego, że nie będzie żadnej oferty publicznej Modivo rok temu.
    Duzo wskazuje ze to sie uda - ale pelnego 2H jeszcze nie zrobili na wiekszej liczbie sklepow w WB. Wiadomo w tej branzy to druga polowa roku jest najwazniejsza, mamy najwyzsze marze i obroty w szczegolnosci w q3. Przy marzach ktore milek zapowiadal w WB to mozna by ebitde spokojnie wyrabiac na poziomie segmentu ccc czyli grubo powyzej 20%.
    W ccc dla mnie zawsze najlepsze decyzje byly po raportach tak bylo w calym przelomowym roku 2024 gdzie kazdy kwartal byl wielkim zaskoczeniem in plus jak i te po q1 z 2025 gdzie bylo lekkie rozczarowanie. Zawsze wyniki dawaly jasny kierunkowskaz co dalej.
[x]
CCC -1,29% 187,85 2025-09-25 17:01:38
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.