To fakt, emisja jest aktywna, ale finansowanie wg komunikatu spółki bez emisji....kurs w ostatnim okresie, pomimo słabszych wyników za I kwartał, chyba pod ten komunikat nawet dzisiejsze minusy na indeksach bez efektu na kursie
Zachowanie rynku co do pep chyba nie przestanie mnie zaskakiwać (negatywnie). Najważniejsze newsy dla spółki a wczoraj walczymy o wyjście na plus a dzisiaj obroty na poziomie 20k po 55 minutach handlu i to po newsie o kredycie. Mój mózg tego najnormalniej w świecie nie ogarnia! Na normalnej spółce byłyby już drugie widły i milionowe obroty. O CO TU CHODZI?????
Co do finansowania. Niemiaszki likwidują farmę na Morzu Północnym Alpha Ventus 60MW, która miała działać do 2035. Powód to licha dotacja, która spadła z 15 ojrocentów za 1 kW do 3,9. Klapa. Nasz 1 kW w PGE kosztuje 62 gr brutto (to akurat tyle co dotacja u niemiaszków), a od 1 października 78 gr. (+22%, a miało być taniej). Koncern RWE (o zgrozo niemiecki) likwiduje farmę na lądzie aby więcej wykopać węgla brunatnego (ekologicznego). Ekoterroryści są oburzeni i nie wiem czy już się przykleili czy nie. Bez subwencji farmy są nieopłacalne. Liczę na mały atom bo dużego nie dożyję. Duży buduje się 6-7 lat a mały 2-2,5 tylko nie u nas.
U nas 3 GW w 2040 :D atom to w Polsce przyszłość na którą trzeba poczekać:D i te 3 GW to nawet nie będzie 5% całej mocy w Polsce ale kolejne reaktory już w kolejnych latach i to będzie wtedy z 6% całej mocy :D gratulacje
Hehe Cyrk przecież atom miałby pracować po 1000 godzin na rok to nie ma jak tego spiąć finansowo :D człowieku do 2040 będzie tyle oze że będzie nogawkami wychodzi energia ale niech będzie że masz rację