Mirbud od 6 lat mnie zaskakuje. Najpierw mocna budowa pozycji w budownictwie drogowym. Potem powoli pojawiała się dywidenda i solidny zysk netto. Doszły konstrukcje kubaturowe, mieszkania.
Teraz czekamy na kolej i w dalszej perspektywie na inwestycje energetyczne. Nie liczę takich złotych strzałów jak Jaworzno, kontrakty wojskowe, waloryzację, odszkodowania.
Zastanawiałem się co za 2-3 lata będzie mogło ciągnąć spółkę w górę. A tu czytałem o kolejnych akwizycjach, inwestycjach w oze. Mirbud jest skazany na przebicie Budimexu.
Naprawdę wolę 20, a nawet 9 groszy dywidendy teraz i kurs 50 zł za 3 lata. A kto wie. Gdy postanowią wypompować spółkę to nawet i jeszcze lepiej. Na razie niech budują, a dobrze budują.
Tak jak mówisz. Lepiej niech sobie zostawią kasę, bo starują w tylu przetargach, gdzie trzeba wpłacić wadium (a jest tych kontraktów trochę) żeby się nie zblokowali.
Mirbud dosłownie zalany jest kasa. Pamiętacie ile transkol wniósł? Bardzo dobry ruch! Będzie łatwiej obsłużyć kontrakty z wadium. Swoją drogą zobaczcie jakiej skali inwestycji się spodziewają skoro potrzeba zabezpieczyć tyle pieniędzy! No i ostatecznie dzięki temu nie będzie dalszych emisji. Chodź może szkoda. Poprzednia emisja niecały rok temu dała 11 zł kursu. Kolejna by po 21 już była. Jednoznacznie dobra decyzja. Dużo lepszy kolejny wzrost kursu o kilka zł niż 10 groszy więcej dywidendy.
Oddaliście papier, który za chwilę będzie po 20+ za 14 zł :)? To już w plecy jesteście 1,3 xd
Zapamiętajcie te nauczkę na przyszłość. Gdy na mirbudzie nagle pojawia się 30 naganiaczy to oznacza wzrosty na następnej sesji lub jeszcze tego samego dnia l.
Nie przerabialiscie tego już tu kilka razy przez ostatnie 3 lata? Jak nie to teraz jesteście ponad złotówkę w plecy :)
Wypowiem się w perspektywie nie 2,3 czy 5u lat bo wierzę w rozwój spółki lecz bieżącego roku. Jeśli chodzi o technike to 16.50 gdzie następny opór nawet nie liżnięte Co więcej z 15.20 są problemy Jeśli powtórzą scenariusz zeszłoroczny to od początku wakacji była dystrybucja i uwalanie jak pamiętamy a w tym roku uważam że wakacje zaczynają się tu miesiąc wcześniej ze wzgl na wybory.
Wyższa dywidenda to zawór bezpieczeństwa i fondy często tak rozgrywają to że po odcięciu podciągają kurs.. 9gr nie sprzyja wg mnie takiemu działaniu
Podsumowując bez dobrego newsa ale takiego naprawdę mega rośnie ryzyko ugrzęźnięcia więc mocno zredukowałem pozycję
Pozdrawiam i życzę wszystkim dobrych decyzji inwestycyjnych
Ten wynik wyborów jest nawet lepszy dla Mirbudu. To za rządów PiS zaczęło rosnąć z uwagi na współpracę spółki z gddaka taką jak trzeba. Wtedy tylko brakowało KPO. Teraz KPO wypłacone będzie, a lania betonu to oni zrobią na 3 cpk jak się dobiorą do władzy. Mam na myśli PiS oczywiście