• Co z akcjami po upadlosci Autor: ~Gienek [161.90.235.*]
    Witam,

Jestem laik, ale zadac pytanie musze.

Kupilem ponad rok temu akcje Swarzedza (hehe ... 1,4 zyla dalem chyba). No i potem spadki byly. Nie interesowalem sie specjalnie tematem.

Swarzedz wykreslaja z GPW, upada. Co z moimi akcjami? Cos powinienem zrobic, czekac, sprzedac ... czy juz nie sa nic warte ... jak to wyglada, prosba o odpowiedz.

Pozdrawiam,
    Gienek
  • Re: Co z akcjami po upadlosci Autor: ~przemytnik rabarbaru [81.168.250.*]
    ile wtopiłeś że tak dyskretnie zapytam ?
  • Re: Co z akcjami po upadlosci Autor: ~ktoś [87.207.183.*]
    a co się dziwisz jak wypisuje takie brednie??? nawet nikomu nie chce się odpisywac
  • Re: Co z akcjami po upadlosci Autor: ~Gienek [172.23.31.*]
    Dzieki za odpowiedzi ... teraz juz wszystko wiem ... jestescie super
  • Re: Co z akcjami po upadlosci Autor: ~wt [83.17.93.*]
    sprzedaj akcje PKC i kup sobie batonika lub wyjdź sobie do kina lub na kolację,
    to zależy ile ich masz ?
  • Re: Co z akcjami po upadlosci Autor: ~DD [89.78.239.*]
    Jeśli się nie sprzedaje tylko czeka na upadłość , to po zaspokojeniu wierzycieli , jak jeszcze coś zostanie idzie do akcjonariuszy na podobnej zasadzie jak dywidenda - tak odpisał mi likwidator .
  • Re: Co z akcjami po upadlosci Autor: ~Biondi [77.254.195.*]
    I wariant - Likwidator skutecznie likwiduje spółkę:
    Likwidator sprzedaje wszystkie aktywa spółki i płaci wszystkie zobowiązania, a w miedzyczasie (PODSTAWOWY WARUNEK !!!) nie zachodza przesłanki do ogłoszenia upadłaści (np. zobowiazania przekraczaja majatek spółki bądź też utrata płynności tj niemożność bieżącego płacenia zobowiązań mimo posiadania majątku).
    Aktualnie oprocz dotychczasowych wystawionych do przetargu nieruchomosci (na ktore nie było chętnych) pozostaje zaklad w nysie (kupiony 1,5 roku temu za 4,1 mln zł) - w miarę rentowny (nie wiem jak to bedzie jak juz nie bedzie salonow Swarzedza) oraz znak towarowy Swarzedz. Przy bardzo optymistycznym zalozeniu wg mnie pozostanie po całkowitej likwidacji ok. 7-8 mln zł tj ok 4-5 gr na akcję.
    Bardziej prawdopodobne wg mnie jest zaistnienie przesłanek upadłości i zgłoszenie przez likwidatora wniosku o upadłość (wg mnie 4 kw. 2009) - chyba ze likwidator sprzeda jakis majatek w 3-4 kw.09.
    W przypadku wejscia syndyka (działa jak likwidator) bedzie wiekszy nacisk na sprzedaz nieruchomosci a przez to obnizenie cen i mniej kasy dla akcjonariuszy. Wtedy Optymistycznie zostanie 2-4 gr na akcję a realnie to należy sie liczyć z tym ze koszty likwidacji/upadłości będą większe od roszczeń (a spółki nie można zakończyć likwidować zanim nie zakończą się wszystkie sprawy sądowe związane z roszczeniami wierzycieli - a to trwa - i kosztuje) i realnie akcjonariusze nie zobaczą już żadnej kasy.
  • Re: Co z akcjami po upadlosci Autor: ~Biondi [77.254.195.*]
    aha - czas zakonczenia likwidacji/upadłości jest zazwyczaj długi a dopiero po tym okresie następuje ewentualne wypłata nadwyżki aktywow (gotowki) dla akcjonariuszy - dla SWZ nie bedzie to szybciej niz realnie patrzac 2011r.
[x]
SWARZEDZ 1,17% 0,01 2011-01-14 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.