• Dywidenda. Autor: ~Inwestor [37.248.175.*]
    Czy ktoś liczył dokładny koszt po odliczeniu podatku na Cyprze i to co zostanie przelane. Za jedną akcję . Będę wdzięczny . Z jakim dniem kursu dolara.
  • Re: Dywidenda. Autor: ~Olo62 [188.33.28.*]
    Na Cyprze nie ma podatku , więc całość - czyli 19% trzeba zapłacić w Polsce. Kurs dolara do przeczenia kwoty do opodatkowania jest z dnia przed wypłata dywidendy
  • Re: Dywidenda. Autor: ~dara [79.88.240.*]
    1zł i 16gr - podatek
  • Re: Dywidenda. Autor: ~Inwestor [37.248.175.*]
    Dziękuję Ci serdecznie
  • Re: Dywidenda. Autor: ~Olo62 [188.33.28.*]
    To co podajesz , 1,16 to na dziś odcięcie z tytułu dywidendy . Jednakże jeżeli dolar teraz podskoczy do 4 zł . To podatek zapłacisz od 1,2 zł. Tylko po co te dywagacje . Podatek do odliczenia to = ilość akcji x 0,3$ x wartość dolara na dzień przed dniem wypłaty dywidendy
  • Re: Dywidenda. Autor: ~ja [91.150.194.*]
    Mam pytanie, gdzie kupowaliście akcje w Polsce, czy na Cyprze? Jeżeli na Cyprze, to podatki płaci się na Cyprze, jeżeli w Polsce, to podatki płacimy jak na razie w Polsce i oby tak zostało.
  • Re: Dywidenda. Autor: ~Mikesz [83.26.79.*]
    Dzieciaku...
  • Re: Dywidenda. Autor: ~ja [91.150.207.*]
    Mikesz, do kogo uderzasz bo nie kapuję, jeżeli do mnie to oznacza, że nie odprowadzasz podatku do US (19%). Powód takiej sytuacji jest taki, że albo masz cały czas straty lub ukrywasz dochód, wiesz chyba co się z tym wiąże.
  • Re: Dywidenda. Autor: ~ja [91.150.207.*]
    Rozliczenie PIT 38 podatnicy wykorzystują do rozliczenia przychodów kapitałowych. Do przychodów z kapitałów pieniężnych zalicza się między innymi: odsetki od depozytów bankowych, lokat lub innych form oszczędzania, przechowywania lub inwestowania, przychody z obrotu papierami wartościowymi, jak również dywidendy i inne przychody z tytułu udziału w zyskach osób prawnych.
    Jednakże nie musimy rozliczać w PIT zysków z lokat bankowych, oprocentowanych rachunków ani otwartych funduszy inwestycyjnych, ponieważ to instytucje nimi zarządzające odprowadzają należny podatek. Samodzielnie muszą się rozliczyć z zysków posiadacze akcji i obligacji w momencie ich sprzedaży. Przychody kapitałowe nie są rozliczane razem z innymi dochodami, ale na specjalnie do tego przeznaczonym druku PIT 38.
    Szczegółowe informacje o tym, jakie przychody należy wykazać w rozliczeniu rocznym na formularzu PIT-38, znajdziemy w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zgodnie z ustawowym zapisem deklaracja PIT-38 jest przeznaczona dla podatników, którzy w roku podatkowym uzyskali przychody:
    • z odpłatnego zbycia papierów wartościowych (np. dochody z forex), pożyczonych papierów wartościowych (tzw. sprzedaż krótka), pochodnych instrumentów finansowych oraz realizacji praw z nich wynikających, udziałów w spółkach z osobowością prawną;
    • z tytułu objęcia udziałów (akcji) w spółkach prawa handlowego mających osobowość prawną (z ograniczoną odpowiedzialnością lub akcyjną) albo wkładów w spółdzielniach w zamian za wkład niepieniężny w innej postaci niż przedsiębiorstwo lub jego zorganizowana część;
    • z odpłatnego zbycia waluty wirtualnej (wymianę waluty wirtualnej na prawny środek płatniczy, towar, usługę lub prawo majątkowe inne niż waluta wirtualna lub regulowanie innych zobowiązań walutą wirtualną).
    W deklaracji PIT-38 należy też rozliczyć kapitałowe przychody uzyskane poza Polską, które nie zostały zwolnione z opodatkowania. Inwestycje zagraniczne wykazujemy w załączniku PIT/ZG.
  • Re: Dywidenda. Autor: ~Kanalarz [83.4.92.*]
    To, gdzie placisz podatki zalezy od rezydencji podatkowej, nie od tego gdzie się kupi akcje
[x]
ASBIS -0,22% 27,72 2025-09-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.