• 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~Wow [188.146.34.*]
    yniki z 1q są jednoznacznie pozytywne. Zysk do obrotów wskazuje na wysoka rentowność.
    Wyniki te mają szczególne znaczenie, który z reguły jest najsłabszy w roku, a tu taki wynik!

Jednostkowe dane finansowe:
    o przychody ze sprzedaży: 332 mln PLN,
    o zysk brutto ze sprzedaży: 25 mln PLN,
    o zysk netto: 49 mln PLN.

Ten rok zaatakuje 200 mln zł netto zysku!

https://www.bankier.pl/wiadomosc/MIRBUD-S-A-Szacunkowe-wyniki-finansowe-za-I-kwartal-2025-roku-8943122.html
  • Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~Krzanu1988 [193.192.177.*]
    Nie naginaj kolego faktów.. wejdź w wyniki finansowe i spójrz który wynik widnieje za I kw 2024.. jednostkowy czy skonsolidowany ? No właśnie skonsolidowany, czyli za całą GK Mirbud. Zatem włóż w pieluchy te 49mln zł i zderz się z rzeczywistością 15 mln zł skonsolidowanego zysku netto. Dla porównania w zeszłym roku było 33 mln zł. Zatem nawet 50% wasz orzeł nie wypracował względem zeszłego roku. Nie wiem czy śmiać się czy płakać, ale jak można być tak naiwnym, jeśli spółka nie poprawia w ciągu 4 lat wyników.. ale grunt to pompować w nią i naganiać innych. Też byłem uraczony rozwojem Mirka.. ale brak wyników otworzył mi oczy. Teraz to jest tylko dmuchany banan. Kolej... lada chwila będzie półmetek i gdzie macię te kontrakty. Liczą się fakty, wyniki, a nie dmuchanie banana przez wzgląd na otoczenie, czyt. duże wydatki na branżę w której funkcjonuje firma. Mówiłem od dawna, że JHM będzie mieć dużo gorszy rok, wszyscy wspominali o kursie, merytorycznej rozmowy zero. I co mamy ? było 16 mln zł za I kw 2024 a teraz jest 4... żenada. A kwiecień wyniki wręcz fatalne. Złota era mieszkaniówki się kończy. Konieczność oficjalnego podawania cen mieszkań dodatkowo zwiększy presję na cenę końcową, a tym samym zysk/mieszkanie. Portfel zamówień nie oznacza, że wyniki będą drugie tyle lepsze bo czy to jest 4 mln czy 8 mln to wciąż w firmie pracuje chyba 1000 ludzi i ich moc przerobowa jest względnie stała, czyt. niezależna od wielkości portfela. Wziąć pod siebie do pomocy kooperantów by wywiązać się z terminów to także koszt niezależny od Mirka, bo alebo by się zdecydowali na warunki kooperanta, albo dowidzenia. Kooperant chce zarobić, a czy Mirkowi finalnie zostanie to już jego problem. I co nadal wiara, że w kolejnym kwartale będzie super wynik czy emocje opadły ? Wypominano mi, że w dołku wyszedłem... ok, mam odwagę się do tego przyznać, ale i tak zarobiłem bo około 1zł na 88 tyś akcji to troszkę wyszło na czysto. Nie mam bólu dupy, że kurs poszedł do góry, jedynie moje wypowiedzi starają się być merytoryczne a nie odnoszenie się tylko do faktu, że kurs poszedł. Jeśli ktoś na kursie zyskał to bardzo się cieszę, podkreślam, nie z mojego.. ja nic nie straciłem na tym, ze ktoś zyskał i każdemu z osoba tych zysków życzę... ale proszę tylko o jedno... o merytoryczne dialogi, a nie pompowanie balona bez końca.
  • Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~Qb [188.146.164.*]
    Z jednym się zgodzę, a mianowicie z przetargami kolejowymi. Spodziewałem się że do mają już jakieś wpadną, nawet drobne robótki, a tu cały czas cisza. Nie mniej spółka na long. Do 2030 - wtedy się okaże co dalej.
  • Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~Hihi [31.61.247.*]
    Widzę, że krzaka boli jak nigdy. Jest takim mem czarno biały z łysym kolesiem i żyłami na twarzy oraz łzami ze złości xd tak go widzę. Albo ten mem gdzie ludzie się bawią na imprezie a on sam stoi w kącie i krzyczy, że mirbud źle.

Ludzie czy wy nie macie jakiejs minimalnej godności? Od 2-3 lat piszecie jaka to tragedia na Mirbudzie, a tu rekordowe zyski, dywidendy, nowe kierunki rozwoju. I co roku to samo:

Będzie zły 1q. Pojawiają się dobre wyniki…to płacz i znaki radioaktywności, że niby tragiczne. A mamy rekord jak na 1q w historii.

To płacz, że dywidendy nie będzie. Jest dywidenda to lamenty, że za mała xd

Potem ze rok się skończy na 0 albo na minusie i rok w rok kolejne rekordowe zyski xD

I tak od nowa. Okolice raportu za 1q i znów jęczą, że będzie źle…

Mirbud ruszył z kopyta a jeszcze nie wpadły pierwsze kontrakty kolejowe. Aż się boję jakie to będą wtedy jazdy na północ bez trzymanki :)

To co trolle jak krzaku wymyślą? A no, że nierentowny temat albo że niewypłacalny zleceniodawca xD

A kurs już wtedy będzie na 40 zł :)
  • Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~jcf [80.54.213.*]
    Całkiem nieźle, jak na gościa, który wtopił: (15,50-10,50)*80.000=400.000 PLN. Stan na dzisiaj, bo za jakieś 2-3 tygodnie będzie to około 2 razy tyle. Zdrówka :).
  • Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~foxinvestor [217.119.72.*]
    Dnia 2025-05-16 o godz. 14:40 ~jcf napisał(a):
    > Całkiem nieźle, jak na gościa, który wtopił: (15,50-10,50)*80.000=400.000 PLN. Stan na dzisiaj, bo za jakieś 2-3 tygodnie będzie to około 2 razy tyle. Zdrówka :).

Krzanu dalej na posterunku ze swoimi żalami i płaczem :) Nie, wcale go nie boli to że sprzedał po 10zł i "nie zarobił" dodatkowych 400k, znając życie przyjdzie i powie, że za te środki zarobił x10 na innej spółce, papier wszystko przyjmie.
    Ale obiektywnie to smutne, forumowicze go olewają, akcjonariat go olewa, rynek go olewa a on mimo to dzieli się swoimi wpisami. Na szczęście prawie nikt w polemikę nie wchodzi co tych przekłamanych, niemerytorycznych wpisów jakie uskutecznia

• Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~Krzanu1988 [193.192.177.*]
    No właśnie.. bo aby wchodzić w polemikę to trzeba mieć argumenty merytoryczne a wy ich nie macie bo wasz mirek was olewa w tym aspekcie :P
  • Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~Robson [83.29.101.*]
    Nie kąsaj ręki
    Która Cię karmi
    Karma wraca zdrówka
    Nie mijaj się z prawdą.. średnią miałem około 9.6, a wychodziłem w okolicach niespełna 12 do 10.50 kilka.. więcej przy tej niższej cenie. Dlatego uczciwie mówię około 1 zł.. zatem zysk. a wcześniej z 3 na 5.6 zatem też zysk.
  • Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~Spawl [37.225.50.*]
    Mirbud wypłaca dywidendy z zysku jednostkowego netto więc co mnie obchodzi ktorą wartość portale podają jako pierwszą. Będzie grubo za 2025
  • Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~Eee [95.49.46.*]
    Ta spółka siedzi na kasie! Za 3 lata nie będzie miała co robić z kasą!
  • Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~Qb [188.146.164.*]
    Aż tak kolorowo to nie jest ale kto wie, może za 3-5 lat?
  • Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~Ty [83.5.233.*]
    200 mln netto jak w banku za 25
  • Re: 1q 2025 i 49 mln zysku netto jednostkowego! Link Autor: ~Hmm [95.49.118.*]
    Dlaczego ktoś pisze, że są słabe wyniki gdy mamy rekord wyniku dla 1 kwartału?
[x]
MIRBUD -2,17% 13,50 2025-09-19 17:02:15
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.