Kurs ciągnie do wyceny adekwatnej do wyników między 320 - 380 zł większa ilość sklepów skutkuje tym że zyski stoją w miejscu a co będzie gdy przestaną budować nowe placówki zyski w dół
zarzad szacuje wplyw przesuniecia swiat na q2 na ok 5% na lfl czyli jakies 350mln to by dawalo jakies 20 -25mln wiecej zysk w tym kwartale czy bilbysmy jakies 10% wzgl zeszlego roku to caly czas za malo na takie p/e powyzej 30 - musialalby byc 2x wieksza dynamika.
Budują nowe sklepy w coraz gorszych lokalizacjach. W mojej miejscowości są 2 sklepy. Ostatni wybudowali w polu, gdzie powstaje nowe osiedle. Ten sklep będzie miał tam sens ale za 2-3 lata, ale teraz ma duże straty. Takie sklepy ciągną ogólną marżę w dół, nie mówiąc o kosztach kredytu na inwestycje w taki sklep.
Myślę że mylicie przewartościowanie że złym zarządzaniem, spółka ogólnie jest solidna praktycznie bez zadłużenia natomiast wycena jest za wysoka na tak słaba dynamikę ok 10% rocznie
Żeby ta wycena miała ręce i nogi zysk musiałby w tym roku zbliżyć się pod 2,5mld A tak nie bedzie
Przewartościowanie to jedno ale zarządzanie to druga sprawa. Moim zdaniem jest zbyt wiele sklepów w bliskiej odległości i występuje kanibalizacja. Na razie tego nie widać bo nowe sklepy nie wliczają się do LFL ale widać to choćby w tym, że przychody nie rosną dynamicznie. Ale to co najważniejsze, to że Biedronka otwiera sklepy na wsiach i to uderza we wszystkie sklepy dino w okolicy. Ja znam 2 takie miejsca i widzę jak spadł ruch w dino. Zresztą wJMP zauważyli, że warto budować sklepy tuż obok Dino bo od razu mają klientów. Przeczytaj ostatnią wypowiedź zarządu Biedronki gdzie powiedzieli, że sklepy na wsiach to jeden z ich priorytetów.
ja patrze na dane przy 3k sklepow pojedynce lokalizacje nie maja znaczenia - porownujac biedronke -3,5% LFL z Dino +0,5 w q1 to jednak wypadaja leiej - oczywiscie to jest duzo duzo za malo jak na ta wycene.
Odnośnie wyceny, wywindowali kurs to muszą zrobić dystrybucję. Dziwię się, że główny akcjonariusz nie chce z niej skorzystać i spieniężyć inwestycji po tym kursie, ale pewnie trzyma z sentymentu