A odpowiedź jest prosta - ZAWSZE w przypadku spółek gamingowych po premierze dużej gry następuje realizacja zysków lub po prostu ucieczka z papieru, jeśli nie było podbitki pod premierę. Taka jest specyfika spółek gamingowych. Tutaj podbitka pod premierę właśnie osiągnęła szczyt - 230 zł. Marnie to wprawdzie wyszło, ale jednak. Spodziewałem się, że będzie rosło do premiery Alters za miesiąc i dopiero wtedy spadnie, ale najwyraźniej fatalne wyniki finansowe popsuły ten rajd. Zasięg spadków, jakiego się spodziewam, to 150-180 zł i tam dopiero rozważę zakup. Tylko nie bardzo wiem pod co, może pod łatanie Alters, bo to, że wyjdzie z masą bugów, jest pewne - wszystkie nowe gry tak wychodzą.
Jest tu jednak jeszcze jedno ryzyko - przesunięcie premiery Alters, które może spowodować wodospad jeszcze przed 13 czerwca.
Szkoda, bo spółka do ubiegłego roku była fajnie prowadzona.
Śmieszne te próby naganiania do sprzedaży akcji. Sugerujesz, że lepiej teraz pozbyć się akcji praktycznie z zerowym zyskiem niż poczekać do bardzo dobrze zapowiadającej się gry, który otrzymuje pozytywne oceny na Steam i jest tam na 34 pozycji Wishlisty. Dodatkowo dochodzi premiera Moonlighter 2, która może być dzisiaj zapowiedziana + obiecujące Death Howl. Frostpunk 2 dostał uptade + promocje cenowe, które zwiększą sprzedaż całej serii w 2 kwartale, nie wspominając że gra wyjdzie niedługo na konsole. Bardziej widzę, tutaj próby nagania do sprzedaży z uwagi na otwarcie krótkich pozycji. Dużo osób w tym ja spodziewało się większego spadku po wczorajszym raporcie, a tu proszę, praktycznie 3-5% i każdy dokupuje.
Gra może super ale widać że nie jesteś specjalnie bystry skoro nie rozumiesz że na giełdzie nie zawsze wyniki czy premiery idą w korelacji z kursem gra może być 10/10 a jak duży kapitał nie wejdzie to kurs będzie się pasował....kumasz synku ..?? Ta spółka w pół roku straciła 83% kumasz synku ..? Obroty z 100 Milionów spadły do 3 kumasz synku .... Rozumiesz że do wzrostu jest potrzebny kapitał który tu nie wchodzi bo sentyment do spółki która zawiodła jest na dnie ....rozumiesz czarodzieju czy nie ..? A pisanie tu co to będzie za 15 lat i myślenie życzeniowe nie zmieni faktu że mamy spadki ...co jest przeciwieństwem wzrostu .... I nikt po za nami tego papieru nie chce kupić a takie Bl@zny się podniecają ....tu do wzrostu trzeba minimum 30 mil obrotu na sesję ...a teraz tego nie ma i nie zapowiada się żeby było ....ulica może tu tylko patrzeć....kumasz synku ...?
synku jak Ty namawiałeś na PEPCO to ja kupowałem CDP po 100zł i TPE po 3zł, możesz sobie tam sprawdzić na forach co wtedy pisałem, więc odczep się od mojej nogawki i uważaj, żeby jej nie obsikać, kupowałem też 11Bit po 9-10zł, ale to było dawno temu, to też możesz sprawdzić an forum z tamtego czasu
Oczywiście, jest grupa ludzi która zaraz po premierze zrzuca akcje, ale to czy potem ten trend spadkowy zostanie utrzymany czy nie zależy od tego co się bedzie działo po premierze. Przykładem tutaj jest Bloober Team który miał lekki spadek, ale od tego czasu widzimy na tej spółce regularne wzrosty.
Koncepcja ta nie bierze też pod uwagę, że po premierze The Alters, mamy 2-3miesiące później premiere Moonlighter 2, więc idąc Pana logiką powinniśmy mieć tutaj lekki spadek i kolejny rajd pod kolejną premierę. A potem jeszcze mamy FP2 w wersji konsolowej oraz 2 dodatki. A potem jeszcze Death Howl.
The Alters została już opóźniona żeby popracowac nad stroną techniczną. Nie każda gra wychodzi niedorobiona. Z tamtego roku mogę przytoczyć Space Marines 2 oraz Black Myth Wukong. W tym roku Kingdom Come Deliverance 2 oraz Clair Obscure E33 wyszły w zadawalącym stanie, więc nie nazwałbym tego regułą.
przecież Nowy, Inwestor to ekipa z PEPCO, czy JSW gdzie Nowy ładował po 100zł, wystarczy wejść na tamte fora i poczytać, brakuje tylko wodza bzymbzyka, nikt nie traktuje ich poważnie
Właśnie po tych traumatycznych doświadczeniach postanowił pierwszy raz postawić shorta, akurat wybrał spółkę w najgorszym momencie do tego, czyli c/z mniej niż 10 i wyciskanie shortów, bardziej rozgarnieci wychodzili ponizej 200.
Jaka "ekipa z Pepco"? Hehe już się zaczynają teorie spiskowe. Jeszcze napiszcie, że gruby celowo uwala kurs 11b, żeby tanio dobrać akcji XD
JSW nie tykam, ale akurat Pepco mam, po 14,94 i aktualnie rękę trzymam na spuście. To zresztą typowa dla mnie pozycja - kupić tanio w sprzyjających warunkach technicznych, sprzedać drożej. I wyciskać ile się da. Profitujący stop loss powoduje, że zysku na Pepco już nikt mi nie odbierze :) To się nazywa zdrowy rozsądek, którego brakuje wam.
Podajcie przykład jakiegoś Bloobera. Przecież Bloober to małe studio. 11bit powinno się raczej porównywać do CD Projekt i PCF Group. Spójrzcie jak się zachowywały kursy tych spółek po premierach ich sztandarowych gier. Tu będzie dokładnie tak samo, tyle tylko, że już się zaczęło.
Z porównaniem do CDR się nie zgadzam, to studio AAA gdzie 11bit to AA całkowicie inne realia produkcji. PCF jest wyjątkowo źle zarządzane i dało się zrobić Square Enix. 11bit jest dużo bardziej samodzielne.
Dnia 2025-05-16 o godz. 11:33 ~BP napisał(a): > Z porównaniem do CDR się nie zgadzam, to studio AAA gdzie 11bit to AA całkowicie inne realia produkcji. > PCF jest wyjątkowo źle zarządzane i dało się zrobić Square Enix. 11bit jest dużo bardziej samodzielne.
Ale równie źle zarządzane, o czym świadczy krach na kursie akcji we wrześniu i sukcesywne osuwanie się kursu od tego czasu. Pomimo premiery FP2, Thaumaturge i Alters. Dlatego analogia z PCF jest jak najbardziej zasadna.
Porównanie do CDR również jest zasadne, bo są to dwie największe spółki gamingowe na warszawskim parkiecie. 11bit aspiruje do ligi CDR i było naprawdę blisko... do września 2024...
Absolutnie nie jest zasadna. Bo PCF od czasu usamodzielnienia, wydał tylko 1 tytuł i na horyzoncie nie widać niczego nowego. 11bit ma w samym 2025, 1 swoją produkcje plus 1 wersje koncolową plus dodatki, plus 2 gry jako wydawnictwo. Różnica w zarządzaniu tu jest niebo a ziemia.
11bit też nie aspiruje do CDR. Mają swoją drogę opartą na całkowicie innych filarach.
Ja rozumiem że ludzie chcą wyleszczyć i sami do kupić ale to przynajmniej trochę więcej wysiłku w to włóżcie a nie walicie pod teze.
11Bit w 2021 czy 2022 miał zyski roczne około 20 mln i chodził po +500,zł w 2023/2024 już miał poniżej 10 mln, a doszli do 700zł, jak myślicie po ile będzie chodził pod koniec 2025? w 2022 miał 30 mln gotówki, a po Q1 2025 miał już 70 mln gotówki, powodzenia tym co teraz sprzedają, ja widzę zmasowaną akjcę grupy która akumuluje akcje, jeszcze się okaże, że recenzje po dodatku tez były zaniżone na zamówienie
Taka wspaniała spółka, takie perspektywy.... a kurs leci na ryj. Oczywiście winni są ci ONI, którzy celowo uwalają kurs, żeby tanio dobrać. To od ilu tu wisicie na hakach?
Ja widzę tylko jeden dobry powód. Prezes podkreśla ze firma jest w dobrej kondycji finansowej i beda mieli hajs do 2027 safe więc nie zależy mu w krótkim terminie na zwiększeniu wartości akcji. Jego konferencja na wyjebce potwierdza to. Ja z tego czytam że jest skupienie na dobrych wynikach finansowych ale brakować będzie wysiłków żeby poprawić PR. Ma to trochę sensu, bo w srednim terminie od premiery Alters, TYLKO poprawione wyniki finansowe poprawią sentyment do spółki. Dlaczego mieliby więc starać się zwiększyć atrakcyjność spółki?
Sugeruje to też jedną dobrą rzecz - insajderzy nie będą się keszować w bliskiej przyszłości. Jakby chcieli to robić, to prezes by chociaż umył włosy i wypił kawę przed konferencją:D
Dla mnie ta informacja jest OK bo mam dłuższy horyzont inwestycyjny na 11bit. Dla tych z krótkim ta informacja jest zła.
Nie potrzebują teraz kapitału, potrzebują WYNIKÓW. Jestem pewien że zgodzą się ze mną zarówno spadkowicze jak i byki. Różnimy się głównie tym jak widzimy przyszłość i horyzont inwestycyjny.
Inwestor, takie same idio.tyzmy czytałem na CDP przy 100zł, czy TPE przy 3zł, idealnie się wpisujesz, a jak nie wierzysz to przejrzyj sobie tamte fora przy tych poziomach i moje wpisy, też pisali że CDP leci na 70zł, skąd oni Was biorą takich zatroskanych?
Dnia 2025-05-16 o godz. 14:17 ~all napisał(a): > Inwestor, takie same idio.tyzmy czytałem na CDP przy 100zł, czy TPE przy 3zł, idealnie się wpisujesz, a jak nie wierzysz to przejrzyj sobie tamte fora przy tych poziomach i moje wpisy, też pisali że CDP leci na 70zł, skąd oni Was biorą takich zatroskanych?
A ja takie -yzmy jak wasze czytałem na CDR przy 400 zł, czy na CLC przy 100 zł, idealnie się wpisujesz, a jak nie wierzysz to przejrzyj sobie tamte fora przy tych poziomach i moje wpisy, też pisali że CDR leci na 1000 zł, skąd oni Was biorą takich naiwnych?
może Ty po prostu nie zauważyłeś, że jest 200 zł, a nie 700 zł, moje wpisy o kupnie 11 Bit możesz znaleźć tylko z poziomu 9-10 zł, w każdym razie żegnamy Inwestora, możesz się pochwalić zakup jakich akcji polecasz, żeby była później beka, czy się wstydzisz?
Dnia 2025-05-16 o godz. 16:05 ~all napisał(a): > może Ty po prostu nie zauważyłeś, że jest 200 zł, a nie 700 zł, moje wpisy o kupnie 11 Bit możesz znaleźć tylko z poziomu 9-10 zł, w każdym razie żegnamy Inwestora, możesz się pochwalić zakup jakich akcji polecasz, żeby była później beka, czy się wstydzisz?
Tak, oczywiście, tacy jak ty zawsze kupują za grosze, a sprzedają na górce ;) I żebrają o polecenia perspektywicznych spółek. Mogę ci polecić, ale nie za darmo :)