J.w.
A tak na serio - przyzwoicie. Przypominam, że jak spółka przynosiła 10M zysku netto to latała ponad 100 zł. Czekam na to albo na dywidendę. Może co będzie w tym roku, skoro strata już pokryta, kasa zarobiona, a z akcjami się dogadali.
A 20.mln w kasie tak więc mają z czego wypłacić, 10 zeta bez problemu a nawet więcej
Martwi mnie ta marża na zysku netto tylko 0,8% czyli widać że na różnicy kursu złota nie zarobili nic albo zarobili ciut bo inaczej byłaby chyba strata
Jak słabiutko skoro r/r znacznie wzrosły przychody i zysk. Poprawiła się sytuacja na rynku i kondycja spółki , tylko pytanie czy taki zysk bez żadnych ekstra info to wystarczający zysk by wynieść kurs na wyższe poziomy bo mi się wydaje że bedzie boczniak.
Mają z czego wypłacić dywidendę najpóźniej za 3 tygodnie podadzą projekty uchwał na WZA Kurs raczej nie spadnie ponieważ IIQ 2025 tez powinien być spoko a wizja przyszłej dywidendy powinna podtrzymać kurs , a jeżeli będzie szło boczniakiem czyli nici z dywidendy bo jak zwykle znajomi króliczka wszystko wiedzą wcześniej co widać po kursie przed wynikami za IQ 2025 Z analizy raportu dla mnie wynika że mogli pokazać więcej zysku , nic to pożyjemy zobaczymy na razie czekam na dywidendę jak nie dadzą to przy takich wynikach powrót na 4 dyszki
Dnia 2025-05-14 o godz. 05:26 ~Wielebny napisał(a): (...) czyli widać że na różnicy kursu złota nie zarobili nic albo zarobili ciut bo inaczej byłaby chyba strata
Kolega tu nowy? Firma od co najmniej 5 lat mówi, że nie spekuluje na cenach złota i zabezpiecza zapasy kontraktami. Plusy: jak cena spada, oni nie sprzedają poniżej kosztów bo kontrakty rekompensują spadki. Minusy - jak cena rośnie, oni nie mają dodatkowego zysku. Biznes jest dojrzały i bezpieczny, oni się nie bawią w rollercostery. Bez zabezpieczania w jednym kwartale by były +15 mln, w kolejnym -15 mln.
no i najlepszy kwartał za nami... teraz cena złota w dół. więc wyniki też będą tylko w dół. spółka ratuje się kantorem? słabo to świadczy o strategii. na walutach marże promilowe
taaaa pewnie złoto ciągle w dół media przestają naganiać na zakup NBP przestaje kupować, bo doszli do 20% rezerw złoto przestaje świecić dziś znów kilkadziesiąt $ w dół zaraz spadnie poniżej 3000 $....
Tylko że kurs mennicy już od dawna nie podążał za kursem złota. Z racji tego nawet mocny spadek na złocie nie będzie mieć wpływu na kurs mennicy. Takie moje zdanie, kazdy niech uważa jak chce.
Nie zarabiają na różnicach kursowych co doskonale widać po IQ 2025 (zresztą mówił o tym Prezo) Myślę że II Q 2025 nie powinien być gorszy od pierwszego , ponieważ w kwietniu i w maju jeszcze jest popyt , komunie + wesela itd itp Raport na 0,8% marży netto zysk 20 baniek w kasie 10 baniek zysku za 2024 tak więc czekam na dywidendę bo jak nie teraz to kiedy wypchna akcje i wezma kasę ?
18 mln zwiększony limit zadłużenia, pewnie po to, żeby płacić odsetki a potem jeszcze 19% podatku belki z dywidendy. Deal życia. Dwa lata temu chciał skupować po 90, teraz jest po 50, dywidenda jest bez sensu